WordPress snelheid optimalisatie

8 WordPress snelheid optimalisatie plugins voor een super snelle pagina laadtijd. Of laat je website versnellen door de WPsupporters.

8 WordPress snelheid optimalisatie plugins voor een super snelle pagina laadtijd 1

door Lisa Springer

Assistent Manager van WP supporters

In de wildernis van internet kan de concurrentie hevig zijn. Daarom is het belangrijk om op te vallen.

Een snelle manier om dit te doen, is het verbeteren van de prestaties van je website doormiddel van WordPress snelheid optimalisatie.

Om de snelheid erin te houden, gaan we in dit artikel in op de volgende onderwerpen:

Hoe belangrijk is WordPress snelheid optimalisatie voor je website?
Speedtest tools
Hoe kan het dat je website langzaam laadt?
WordPress snelheid optimalisatie voorzorgsmaatregelen

De beste WordPress snelheid optimalisatie plugins voor een super snelle pagina laadtijd:

Onze aanrader 

Hoe belangrijk is WordPress snelheid optimalisatie voor je website?

Een goede reden om je pagina laadtijd op orde te hebben is omdat je een goede eerste indruk wilt maken.

Want op het moment dat een bezoeker op je website terechtkomt, beoordelen ze direct of je website betrouwbaar is. Wanneer de pagina laadtijd te lang duurt, zullen ze deze direct verlaten en waarschijnlijk nooit meer terug keren.

Een website die langzaam laadt, zal een verminderde gebruikerstevredenheid hebben en een verhoogde bounch rate. Beide kunnen bijdragen aan omzetverlies.

Bovendien kan het hebben van verminderde gebruikers ervaring ervoor zorgen dat je website lager scoort in de zoekmachines. Daarbij is de snelheid van WordPress pagina’s sinds 2010 een Google rangschikkingsfactor geworden, die voor zowel desktop als mobiele pagina’s geldt.

Gelukkig is dit alles eenvoudig op te lossen met een goede WordPress snelheid optimalisatie plugin. Echter zijn er nog wel een aantal andere stappen die je moet nemen, voor je hier aan begint. Hier vertellen we je later meer over.

“Wees kritisch in het installeren van plugins. En installeer alleen de plugins waarvan je zeker bent dat ze goed ontwikkeld zijn en dat je ze echt nodig hebt.”

Speedtest tools

Mocht je nog geen idee hebben hoe snel jouw website functioneert, dan is dit eenvoudig te testen doormiddel van een speedtest tool.

Deze tools geven je een basiswaarde waarmee je kunt beginnen met de optimalisatie. Houdt er rekening mee dat wanneer de website snel laadt op je eigen computer, het niet betekend dat dit ook zo is voor de bezoekers van je website.

De laadtijd van je website kan namelijk onder andere beïnvloed worden door:

 • De fysieke locatie
 • De snelheden van de internetverbinding
 • Of er gebruikt wordt gemaakt van een gecachte versie van de website.

Een aantal speedtest tools die je kunt gebruiken om nauwkeurige overzicht te krijgen van jouw website prestaties zijn: GTMetrix, Pingdom en Google pagespeed insights. Bekijk ook onze video hoe je een snelheidstest moet lezen.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe de snelheidsresultaten eruit zien wanneer je de test via GTMetrix uitvoert:

8 WordPress snelheid optimalisatie plugins voor een super snelle pagina laadtijd 2

Een goede laadtijd ligt onder de 2 seconden. Natuurlijk is een kortere laadtijd nog beter.

De website in de afbeelding is redelijk goed. Al kunnen er altijd een aantal dingen worden verbetert. Deze verbeteringen zijn in veel gevallen eenvoudig uit te voeren met een WordPress snelheid optimalisatie plugin, waarover je verderop meer kunt lezen.

Hoe kan het dat je website langzaam laadt?

Er kunnen een heleboel verschillende factoren de prestaties van je website beïnvloeden.

Wanneer je jouw website door één van de bovenstaande speedtesten hebt laten lopen, zie je vervolgens een lijst met verbeteringen die je aan kunt brengen. Raak niet overweldigd door alle technische informatie die deze rapporten bevatten want de oplossing is niet heel moeilijk.

                                            8 WordPress snelheid optimalisatie plugins voor een super snelle pagina laadtijd 3

Een goede WordPress plug-in kan je hier namelijk al een stuk bij helpen, al is het ook belangrijk om een aantal andere factoren op orde te hebben.

Hieronder vindt je een aantal belangrijke factoren die kunnen bijdragen aan een trage laad tijd:

 • Je webhost. Een goede webhost kan ervoor zorgen dat de snelheid van jouw website drastisch wordt verbeterd. Ook zal een goede webhost zorgen voor een hoge kwaliteit server-hardware en software om het beste uit je website te halen.
 • Je thema. Het WordPress thema dat je gebruikt moet licht gewicht, snel en behoorlijk minimaal zijn. Hoe groter het thema, hoe moeilijker het wordt om je website te optimaliseren.
 • De grootte van je website. Natuurlijk kunnen grote websites ook snel laden maar dit zal altijd gepaard gaan met de juiste soort hosting plannen. Daarbij moeten er extra optimalisatie stappen worden ondernomen om de totale grote van je website te verkleinen. Verder geldt, hoe kleiner de website, hoe eenvoudiger de optimalisatie.
 • Keuze uit plugins. Plugins mogen alleen worden geïnstalleerd voor onmisbare functies. Wanneer je teveel complexe, inactieve of niet bijgewerkte plugins gebruikt, zal dit je website vertragen.

Natuurlijk zijn er meer factoren die de snelheid van je website kunnen beïnvloeden. Maar als je de vier bovenstaande factoren op orde hebt, kun je de snelheid van je WordPress-pagina al aanzienlijk verbeteren.

WordPress snelheid optimalisatie voorzorgsmaatregelen

Net als bij het bouwen van een huis, is het belangrijk dat de fundering stevig is. Ditzelfde geldt ook voor het optimaliseren van je WordPress website.

Lees daarom de onderstaande dingen, voordat je naar de lijst met plugins springt.

Investeer in een kwalitatief goede webhost

Een goed geoptimaliseerde website valt of staat met de juiste webhost. Zelfs wanneer je een lichtgewicht thema gebruikt met alle juiste plugins, zal je website nog steeds moeilijkheden hebben met het behalen van een snelle laadtijd. Zonder de juiste webhost, ben je dus nergens.

Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor een goedkope gedeelde host maar zodra je website uit de beginfase komt en je hem wilt upgraden kan je opnieuw tegen problemen aanlopen.
Wij raden aan om te gaan voor een speciale WordPress hosting, dit omdat je tenslotte een WordPress gebruiker bent.

Kies een lichtgewicht thema

Zoals al eerder beschreven, is je website sneller wanneer je een licht gewicht thema gebruikt. Echter zijn er letterlijk duizenden thema’s om uit te kiezen waardoor een keuze maken lastiger wordt.

Om een goed lichtgewicht thema te vinden, kun je letten op de volgende dingen:

 • Het aantal kwaliteitsbeoordelingen
 • Een gestroomlijnde codebase zonder te veel gebundelde functies
 • Een betrouwbaar ondersteuningsteam (of track record van kwaliteitsondersteuning)

Wij adviseren hierin het Astra thema. Het snelste licht gewicht thema dat je maar kunt gebruiken. 

Maak gebruik van een CDN

CDN staat voor Content Delivery Network en kan je helpen met de snelheid optimalisatie van je website. In feite is het doel van een CDN het snel en efficiënt laden van websites of delen daarvan.

Wanneer je een webpagina bezoekt worden er allerlei routes afgelegd om de data (tekst, afbeeldingen etc) binnen te halen. Een kortere route zorgt voor een snellere laadtijd. Een CDN maakt een 1 op 1 kopie van de website en plaatst deze vervolgens op al zijn servers. Bij een bezoek waar ook ter wereld, wordt de website dan opgehaald via de kortste route en heeft daardoor de snelste laadtijd.

Met het gebruik van een CDN kun je relatief eenvoudig de prestaties van je website verbeteren. De meeste hosts bieden CDN intergratie, maar zo niet, dan kun je ook Cloudfare CDN gebruiken. Deze komt verderop in dit artikel aan bod.

De 8 beste WordPress snelheid optimalisatie plugins voor een super snelle pagina laadtijd

Indien je je WordPress optimalisatie nog verder wilt uitbouwen, kun je gebruik maken van de vele verschillende WordPress snelheid optimalisatie plugins.

Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te gebruiken. Ga daarom opzoek naar de plugins die jou zwakke punten naar een hoger level brengen.

WP Rocket

8 WordPress snelheid optimalisatie plugins voor een super snelle pagina laadtijd 4

WP Rocket is een van de meest gebruiksvriendelijke snelheid optimalisatie plugins die er is. Waar andere snelheid optimalisatie plugins een overdaad van onnodige ingewikkelde opties geven, is WP Rocket zeer eenvoudig in gebruik.

WP Rocket is opgericht in 2013 en staat bekend om zijn robuuste service dat ondersteund wordt door een toegewijd team.

WP rocket bevat onder andere de volgende functies:

 • Eenvoudige installatie
 • De Cache wordt vooraf geladen om de index van zoekmachines te verbeteren
 • Het bij elkaar houden van statische CSS-, Javascript – en HTML bestanden.
 • Afbeeldingen worden lui geladen
 • Bevat Cloudflare CDN intergratie

Het is moeilijk om zo’n veelzijdige gebruiksvriendelijke plugin te vinden als deze. Als je je WordPress website zonder gedoe wilt optimaliseren, dan is deze plugin iets voor jou.

Voor het gebruiken van de WP Rocket plugin moet je wel betalen. De prijs hangt af van hoeveel websites je bij hen onder wilt brengen.

Shortpixel

Shortpixel is één van de beste plugins die je kunt gebruiken wanneer je jouw afbeeldingen wilt optimaliseren. Afhankelijk van het aantal afbeeldingen die je gebruikt, kan je website trager worden. Shortpixel zorgt dat dit wordt voorkomen en houdt je laadtijd op orde.

Het voordeel van het gebruik van Shortpixel is tevens dat je voor een klein bedrag per maand een onbeperkt aantal MB’s kunt optimaliseren. Daarbij bieden ze ten alle tijden support om te zorgen dat jij het maximale uit de plugin kunt halen.

WP Smush Pro

WP Smush Pro is een musthave om te hebben wanneer je opzoek bent naar premium beeldoptimalisatie. Ze hebben hier zelfs een award voor gewonnen.

Hoewel afbeeldingen je website nog mooier maken, kunnen teveel grote afbeeldingen je website drastische vertragen. WP Smush Pro comprimeert, optimaliseert en verkleint je afbeeldingen. Momenteel zijn er meer dan 34 miljard afbeeldingen geoptimaliseerd door WP Smush Pro.

WP Smush Pro kun je gebruiken als betaalde versie maar hun gratis versie bevat ook al veel verschillende functies zoals:

 • Afbeeldingen comprimeren zonder kwaliteitsverlies
 • Schakeld lui laden in voor afbeeldingen die buiten beeld zijn
 • Optimaliseert 50 afbeeldingen met één druk op de knop
 • Wijzigt het formaat van je afbeeldingen automatisch
 • Zoekt en identificeert grotere afbeeldingen die verantwoordelijk zijn voor het vertragen van je website.

Websites die niet te zwaar beladen zijn met afbeeldingen zijn waarschijnlijk afdoende met de gratis versie. De gratis versie bevat geen limieten in het aantal afbeeldingen dat je kunt optimaliseren, al moeten de afbeeldingen wel kleiner zijn dan 5MB.

Indien je hier boven valt, raden we de premium versie aan, die je ook direct voorziet van wat meer serieuze functies zoals bijvoorbeeld het maken van back-ups van originele afbeeldingen of het optimaliseren van afbeeldingen die maximaal 32MB groot zijn. Bedenk wel dat dit aardig aan de prijs kan zijn.

”WP Smush Pro heeft inmiddels al 34 miljard afbeeldingen geoptimaliseerd”.

Cloudfare CDN

Cloudfare CDN is de meest gebruikte CDN. Deze plugin is gratis en handig te gebruiken wanneer jouw webhost geen geïntegreerde CDN heeft. Lees ook onze Cloudflare CDN gids.

Een CDN zoals Cloudflare biedt echter ook extra voordelen:

 • Het beschermd je tegen DDoS aanvallen
 • Het bevat een gedeeld SSL certificaat voor een verbeterde beveiliging en betrouwbaarheid
 • Het bevat een geïntegreerde Firewall

Door het verhogen van de beveiliging van je website, zorg je er ook voor dat de prestaties hiervan niet beïnvloed worden. 

8 WordPress snelheid optimalisatie plugins voor een super snelle pagina laadtijd 6

Bron: hitechnewsdaily.com

Ook heeft Cloudfare CDN een diepgaande FAQ en klantenservice. Daarbij zijn ze een zeer actieve gemeenschap die meer dan bereid is om je te helpen bij eventuele problemen.

Flying Pages

Flying Pages laadt pagina’s voordat de gebruiker erop klikt, waardoor ze onmiddellijk worden geladen.

Ook is het intelligent genoeg om ervoor te zorg dat het vooraf laden van de pagina’s je server niet laat crashen of traag maakt.
Daarbij bevat het een aantal andere functies:

 • Het detecteert links in de viewport
 • Het laad pagina’s voordat de muisaanwijzer op een link klikt
 • Het bekijkt het aantal voorbelastingen per seconde
 • Het stopt het voorladen wanneer de server te druk is
 • Het begrijpt de voorkeuren van de gebruiker

Naast al deze functies is het ook een voordeel dat het WooCommerce ondersteund en het een gratis te installeren plugin is.

WP Fastest Cache

WP Fastest Cache doet zijn naam op meerdere fronten eer aan. Het zorgt er niet alleen voor dat je website razendsnel wordt maar is daarbij ook super snel te installeren.

WP Fastest Cache zorgt voor de perfectie balans tussen gebruiksvriendelijkheid en het hebben van veel verschillende functies. Ook bevat het CDN ondersteuning en geavanceerde caching.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd, krijg je verschillende sheets waarop je allerlei functies kunt aanvinken die je graag wilt hebben. Vervolgens kun je met 1 druk op de knop WP Fastest Cache activeren en zijn werk laten doen.

De gratis versie zal waarschijnlijk afdoende zijn. Maar indien dit niet voldoende is, kun je altijd de premium versie gebruiken, waar je uiteraard voor moet zullen betalen.

W3 Total Cache

W3 Total Cache is nog een favoriet alles-in-1 WordPress snelheid optimalisatie plugin van ons lijstje. Het heeft meer dan 2900 vijf sterren recensies in de WordPress plugin bibliotheek. Gebruikers zijn er dol op!

W3 Total Cache kan gelukkig veel meer dan alleen “Cache”. Het bevat verschillende functies als:

 • Browser, database en object caching
 • Javascript, CSS, post en pagina optimalisatie
 • Intergratie met een CDN voor betere prestaties
 • Ondersteuning van mobiele pagina caching
 • Ondersteuning voor Google AMP en SSL

Ondanks de vele functies die W3 Total Cache bevat, is het wel wat lastigere om dit alles allemaal in te stellen. Verwacht daarom dat het je wat tijd kost voordat je alle ins en outs kent van deze plugin.

8 WordPress snelheid optimalisatie plugins voor een super snelle pagina laadtijd 7

a3 Lazy Load

a3 Lazy Load is nog een ander soort WordPress snelheid optimalisatie plugin voor je afbeeldingen.

Deze plugin kan je helpen om je laadtijden te verbeteren indien je een website hebt met veel content. Het zorgt ervoor dat afbeeldingen en andere media alleen geladen worden wanneer deze op je scherm aanwezig zijn. Wanneer een groot deel van je bezoekers binnenkomt via de mobiele website, zul je hier veel verbetering van zien.

Ook geeft de a3 Lazy Load je de mogelijkheid om verschillende laadeffecten te kiezen. En tot slot bevat het ook WooCommerce ondersteuning voor eCommerce winkel eigenaren. Super handig indien je hiermee werkt.

Onze aanrader

Natuurlijk is het kiezen van de juiste plugin altijd lastig omdat er zoveel verschillende zijn. Ook is het heel persoonlijk omdat iedereen weer iets anders prettiger vindt om mee te werken.

Wij werken voornamelijk met WP Rocket en Shortpixel.
Hierin geeft WP Rocket ons een compleet pakket aan snelheid optimalisatie opties wat voor ons erg gebruiksvriendelijk werkt. Shortpixel gebruiken we voor de optimalisatie van afbeeldingen. Beide plugins zijn tevens eenvoudig te installeren.

Mocht je geïnteresseerd zijn in WordPress snelheid optimalisatie maar kom je er niet uit? Schroom niet en stuur een mail naar: remco@wpsupporters.com

We helpen je graag vrijblijvend!

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.