WordPress back-up plugins

De 5 beste WordPress back-up plugins om je website veilig te herstellen

De 5 beste WordPress back-up plugins om je website veilig te herstellen 1

door Lisa Springer

Assistent Manger bij WPsupporters

In alle gekte van het internet, kun je vaak eenvoudig en zonder dat je het door hebt de kluts kwijtraken.

Hackers, een verkeerd geïnstalleerde plugin of het niet uitvoeren van updates zijn hiervan enkele gevaarlijke oorzaken waardoor je binnen 1 seconde je gehele website kwijt kunt raken.

Zoals je waarschijnlijk als weet, ligt de bestrijding hier tegen voornamelijk in de voorbereiding, want dat is vaak al het halve werk.

Een goede WordPress back-up plugin is daarom de aanrader. Deze zorgt er namelijk voor dat je binnen een handomdraai alles weer terug hebt en je website wordt hersteld.

In dit artikel behandelen we onze favoriete back-up plugins en geven je daarbij nog een aantal gratis tips ;).

Let op!
Natuurlijken bieden ook veel WordPress hosting bedrijven automatische back-up services aan. Echter raden we je aan om hier niet alleen op te vertrouwen. Aan het eind van het liedje ben je namelijk altijd zelf verantwoordelijk voor het regelmatig back-uppen van je website.

Dus wanneer je nog geen back-up hebt van je WordPress website, lees dan absoluut verder om er voor te zorgen dat je voorbereid bent, wanneer je jouw website kwijtraakt door welke oorzaak dan ook.

”Mocht het installeren van een back-up plugin niets voor jou zijn dan kun je altijd onze hulp inroepen. Honderden bedrijven gingen je al voor!’’

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste back-up plugin?

De eerste tip die we je geven, gaat over de soort back-up plugin. Want je hebt hier namelijk een behoorlijk verschil in zitten. Ondanks dat ze zich allemaal een ‘back-up’ plugin noemen, is slechts een deel hiervan, hier helemaal functioneel in.

Want wanneer je een back-up maakt, moet de website ook hersteld worden. Let er dus op dat de gekozen back-up plugin dit ook doet. Het heeft tenslotte niet veel zin wanneer je een back-up hebt, je niet weet hoe deze de website gaat herstellen, toch?

Andere dingen waar je op kunt letten zijn:

 • Bevat de back-up plugin: cloud back-ups. Sommige back-up plugins kunnen een automatische back-up sturen naar een cloud opslag service zoals Dropbox of Google Drive. Dit is een absolute must zodat je altijd een off site back-up beschikbaar hebt.
 • Maakt de plugin automatische back-ups. We raden aan om hiervoor te kiezen zodat je het maken van back-ups niet kunt vergeten en deze standaard ingepland kunnen worden.
 • Wat voor back-up plugin past bij jouw website. Sommige plugins werken prima voor kleine websites maar worden bijvoorbeeld erg traag voor grotere websites. Let er daarom op wat de plugin aankan.
 • Wil je ooit je website migreren. Het migreren van een website is anders dan het herstellen ervan omdat je de domeinnaam moet wijzigen. Er zijn back-up plugins die dit ondersteunen zodat het eenvoudiger kan verlopen. Mocht je dit dus ooit willen, let hier dan op bij het maken van een keuze.

Meer informatie?

Gratis WordPress Security ebook
WordPress security

De 20-stappen checklist
voor WordPress Security

Hoe vaak moet je een back-up maken van je website?

Deze vraag kun je alleen zelf beantwoorden. Want het maken van back-ups hangt namelijk volledig af van het soort website dat je hebt en wat jij persoonlijk belangrijk vindt.

Daarbij is het verstandig om eerst een WordPress back-up plugin te installeren voordat je andere WordPress plugins, WordPress thema’s of updates uitvoert op de website. Zo kun je de website snel herstellen wanneer er iets misgaat.

Wel raden we aan om bij bijvoorbeeld WooCommerce websites een real-time back-up plugin te installeren of te kiezen voor een back-up plugin die een aantal keer per dag automatische back-ups maakt. Zo verlies je geen bestellingen.

De 5 beste WordPress back-up plugins om je website veilig te herstellen

Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om handmatig een back-up van je website te maken. Echter gaat dit je veel tijd en inspanning kosten of staat het niet hoog op je prioriteiten lijstje waardoor je alsnog verrast kunt worden door het verliezen van controle over je website.

Maak het jezelf daarom niet moeilijker en kies voor 1 van de onderstaande back-up plugins zodat je binnen een handomdraai je website hebt hersteld bij problemen.

De 5 beste WordPress back-up plugins om je website veilig te herstellen 2

UpdraftPlus

UpdraftPlus is een van de populairste gratis WordPress back-up plugins en wordt gebruikt voor meer dan 2 miljoen websites.

Deze back-up plugin bevat de volgende functies:

 • Ondersteuning van cloud back-ups
 • Maakt geplande en on-demand back ups van je website. (Hierbij heb je ook een optie waarbij je specifieke bestanden kunt kiezen waarvan je een back-up wilt maken).
 • Kan ook back-ups maken en deze uploaden naar je e-mail
 • Maakt back-ups maar heeft ook een herstel functie voor het herstellen van je website

Ook heeft UpdraftPlus een premium versie die een aantal extra opties toevoegt zoals het klonen of migreren van de website, het vervangen van je database, het ondersteunen van meerdere websites en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

BackupBuddy

BackupBuddy is de meest gebruikte premium WordPress back-up plugin. De plugin wordt door ongeveer een half miljoen WordPress websites gebruikt en voornamelijk gekenmerkt door zijn gebruiksvriendelijkheid.

Met BackupBuddy worden je gegevens automatisch opgeslagen in de cloud of e-mail. Daarnaast bevat het een Stash functie waarmee je real-time back-ups kunt maken. Ook kun je met deze back-up plugin je website dupliceren, migreren en/of herstellen.

Ook zijn er bonus functies zoals het krijgen van 1GB gratis opslag ruimte en een privé klantenservice kanaal. Daarbij kun je met de iThemes Sync functie maximaal 10 WordPress website beheren vanaf één compleet dashboard. Heel overzichtelijk dus wanneer je meerdere websites in beheer hebt.

En dan nog de meest bijzondere niet back-up functie die deze plug-in bezit…

Wanneer je het ontwikkelaars pakket koopt, kan BackupBuddy een staging website maken, zodat je de wijzigingen van je website kunt testen voordat je deze naar de live website brengt. Hierdoor verminder je aanzienlijk de kans om iets kwijt te raken waardoor je misschien niet eens een back-up hoeft te gebruiken.

De 5 beste WordPress back-up plugins om je website veilig te herstellen 3

”Cory Miller is de oprichter van BackupBuddy en iThemes. Van oorsprong werkte hij als krantenjournalist en is van daaruit fulltime ondernemer geworden. In 2018 zijn BackupBuddy en iThemes onder gebracht bij het bedrijf Liquid Web om zo het product nog succesvoller te maken”.

BlogVault

BlogVault is 1 van de meest betrouwbare WordPress back-up plugins die er is en wordt gebruikt door ongeveer 300.000 websites. BlogVault is een ‘Software as a Service’ (SaaS) oplossing in plaats van een plugin. Het maakt offside back-ups op een onafhankelijke BlogVault server en voorkomt hiermee overbelasting van jouw eigen server.

Daarnaast bevat BlogVault nog een aantal andere functies:

 • Maakt een dagelijks en automatische back-up van je website.
 • Maakt indien nodig handmatige back-ups van je website.
 • Bevat de snelste tools voor het herstellen van je website in minder dan 5 minuten.
 • Kan websites migreren van 300MB zonder de server te overbelasten.
 • Bevat een ingebouwde samenvoeg functie waarbij je de testsite eenvoudig kunt testen en vervolgens samenvoegen met de live website.

Naast het maken van back-ups helpt het dus ook om je website te herstellen. Je kunt 90 dagen back-ups opslaan in het archief en deze vervolgens herstellen indien dit nodig is.

VaultPress

VaultPress logo

VaultPress is een back-up plugin van het moeder bedrijf van WordPress, Automatic. Het is opgericht door Matt Mullenweg, de mede-oprichter van WordPress.

VaultPress is een geautomatiseerde back-up plugin met realtime back-up in de VaultPress cloud. Hier zitten zowel voor als nadelen aan.

Het voordeel is dat het hierdoor eenvoudig is om je website te herstellen. Het enige wat je hoeft te doen is de knop ‘herstellen’ op je WordPress account in te klikken en jouw website wordt weer in ere herstelt.

Het nadeel is echter dat je hierdoor alleen maar kan vertrouwen op een back-up van een externe service terwijl ook hier fouten in kunnen voorkomen.

Daarbij is het ook nog zo dat je VaultPress geïntegreerd zit in de JetPack plugin waardoor je deze ook aan zult moeten schaffen om van VaultPress gebruik te kunnen maken. Om dit te krijgen, moet je minimaal het basisplan aanschaffen. Waarbij het basisplan je back-up maar voor 30 dagen op slaat.

Indien je voor het premium pakket gaat, worden je back-ups langer op geslagen en zul je ook beveiligingsscan erbij krijgen. Maar dit gaat je natuurlijk wel serieus geld kosten.

Duplicator Pro

Zoals de naam al doet vermoeden, is Duplicator Pro een populaire WordPress plugin die wordt gebruikt om WordPress websites te migreren. Maar het heeft echter ook een back-up functie.

Met Duplicator kun je een volledige kopie maken van je WordPress website. Vervolgens kun je deze opslaan als back-up en gebruiken wanneer je jouw website wilt herstellen of migreren naar een andere domein naam.

Wat dat betreft is het dus een hele simpele en flexibele optie om je website te beveiligen.

Het opslaan van je back-up kan gedaan worden in de cloud of andere API opties, ongeacht de complexiteit van je website.

Indien je de premium plugin hebt kun je geautomatiseerde back-ups inplannen. Met de gratis versie zul je dit handmatig moeten doen.

Het team achter Duplicator Pro is zeer klantvriendelijk en kun je inschakelen via de WordPress ruimte indien je hulp nodig hebt.

Onze aanrader

De 5 beste WordPress back-up plugins om je website veilig te herstellen 4

Het maken van back-ups is een essentieel onderdeel in het beveiligen van je website. Hiermee zorg je ervoor dat wanneer je website beveiliging toch niet helemaal waterdicht bleek te zijn, je altijd de optie hebt om je website weer terug te krijgen in zijn oude staat.

Onze aanrader is het gebruiken van BackupBuddy. Dit is een zeer gebruiksvriendelijke plugin waarbij je veel verschillende functies krijgt zodat je jouw website niet alleen kunt back-uppen maar ook kunt migreren en herstellen. Een compleet pakket dus, en daar houden we van bij WP supporters!

Mocht je vragen hebben over deze WordPress back-up plugins of juist hulp nodig hebben bij het maken van een back-up van jouw website, schroom niet en mail ons op: remco@wpsupporters.com.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.