De complete htaccess handleiding voor WordPress

Alles wat jij moet weten over het htaccess bestand

De complete WordPress .htaccess handleiding voor jouw site 1

door Remco Nieuwenhuizen

Voorzitter van WP supporters

Je kunt veel bereiken in WordPress zonder je dashboard te verlaten. Maar als je het maximale uit je website wilt halen, loont het om te weten wat er achter de schermen gebeurt. Een belangrijke eerste stap is inzicht krijgen in het gebruik van het WordPress htaccess bestand.

Jouw WordPress-site heeft een aantal belangrijke kernbestanden, en het htaccess-bestand is daar zeker een van. Hoewel het in de basis slechts enkele taken uitvoert kan het worden aangepast om allerlei nuttige functies uit te voeren, zoals het omleiden van bezoekers naar je site of het verbeteren van de beveiliging.

In dit bericht laten wij jou kennis maken met het .htaccess-bestand. Vertellen wij hoe je het .htaccess-bestand kunt vinden, en leggen we je uit wat je ermee kunt doen.

Je zult zien dat je enkele nuttige functies wilt toevoegen na het lezen van dit bericht. En met deze .htaccess gids gaat dat jou zeker lukken.

Wat is het WordPress htaccess bestand

Het htaccess, is een afkorting van HyperText Access. Het is een configuratiebestand voor de Apache-webserver (de server dat de meeste WordPress-websites gebruiken).

Met andere woorden, het bevat regels hoe het binnenkomend verkeer (jouw bezoekers) wordt behandeld.

Standaard voert het htaccess-bestand in WordPress een belangrijke taak uit. Het bepaalt namelijk hoe de permalinks van je site worden weergegeven. Als je in WordPress jou permalink-structuur wijzigt, dan zal het htaccess-bestand worden bijgewerkt.

Op veel sites is dit alles wat het htaccess-bestand doet, want veel gebruikers weten niet van het bestaan van dit bestand en de functies die je kunt doorvoeren.

Maar je kunt bijvoorbeeld 301-redirects instellen in het htaccess-bestand, of het bestand gebruiken om jouw WordPress beveiliging aan te scherpen door ip-adressen te blokkeren en de toegang tot andere kernbestanden te beperken.

Ook voegen sommige plug-ins hun eigen regels toe aan het htaccess-bestand om de plug-in te helpen. Dit zijn vooral caching- (bijvoorbeeld WProcket) of beveiligingsplug-ins (Ithemes security).

Maar standaard ziet de inhoud van het htaccess bestand er volgens WordPress.org er zo uit:

 # BEGIN WordPress

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]

# END WordPress

“Het htaccess, is een afkorting van HyperText Access. Het is een configuratiebestand voor de Apache-webserver. Het bevat regels hoe het binnenkomend verkeer wordt behandeld.”

Waar vindt je het htaccess bestand

Vrijwel elke WordPress-site heeft een htaccess-bestand, dat zich in de ‘root’ of centrale map bevindt. Maar als je niet vaak op je server komt dan kan het lastig zijn om het htaccess bestand te lokaliseren.

Daarom zullen we jou helpen om het bestand te vinden.

Maar voordat we verder gaan is het belangrijk om te begrijpen dat het riskant kan zijn om de bestanden rechtstreeks te wijzigen. Als je niet voorzichtig bent kan je de website breken, een http 500 error krijgen of zelfs offline laten gaan.

Je kunt het risico op een aantal manieren beperken:

  1. Maak een back-up van je site voordat je een van de bestanden bewerkt. Op deze manier kan je fouten snel herstellen.
  2. Gebruik een stagingsite om je bewerkingen te testen voordat je ze op je live site uitvoert.
  3. Download het htaccess-bestand voordat je wijzigingen aanbrengt. Op die manier kan je het bestand terugzetten als je een fout maakt in het bestand.

Om het htaccess-bestand te vinden, moet je inloggen op je server. Dit kan met een FTP-client zoals FileZilla of rechtstreeks in je Cpanel of Directadmin van je server.

Als je via Filezilla je server benaderd dan kan het htaccess bestand verborgen zijn. Om hem dan te laten zien ga je in de menubalk naar “server” en klik je op de optie: Force showing hidden files.

Als je bent ingelogd op je server dan zou je bij je bestanden of in de filemanager een map moeten zien die vernoemd is naar jouw domein. Selecteer deze map en bekijk de mappen en bestanden die zich hierin bevinden. Het htaccess-bestand wordt vaak als 1 van de eerste bestanden getoond. Zo ziet het eruit op onze server:

De complete WordPress .htaccess handleiding voor jouw site 2

Om het te kunnen bekijken of bewerken klik je met de rechtermuisknop op het bestand om het te openen. Je kunt het bestand ook downloaden naar je computer en het bewerken met een kladblok/teksteditor programma.

Zorg ervoor dat je het originele bestand achter de hand houdt zodat je fouten in het htaccess bestand direct kunt herstellen.

Als je wijzigingen hebt aangebracht in het htaccess bestand vergeet dan niet om het bestand op te slaan of opnieuw te uploaden naar de server.

Geen htaccess-bestand?

Kan je geen htaccess-bestand vinden op je server? Geen probleem! Open kladblok of teksteditor op je computer en sla het lege bestand op als htaccess.

Je computer zal nu vragen of je “htaccess” als extensie wilt gebruiken. Kies Ja, en upload het bestand via je FTP-client naar je server. Het bestand moet de juiste rechten hebben dus controleer dit even na de upload. WordPress.org adviseert 664 als de juiste rechten voor het htaccess bestand. (bron: WordPress htaccess permissions)

Wat kan je doen met een htaccess bestand

Nu je weet waar je het htaccess-bestand kunt vinden gaan we kijken welke functionaliteiten je kunt toevoegen. Er zijn veel dingen die je met dit bestand kunt doen, daarom focussen wij ons op de meest populaire aanpassingen en hoe je die kunt doorvoeren.

Een 301 redirect instellen met htaccess

Om een 301 redirect in te stellen moet je natuurlijk eerst weten waarvoor een 301 redirect dient.

Een 301 redirect vertelt een internetbrowser dat de pagina die je probeert te openen, naar een andere locatie is verplaatst en dat je die onder een andere URL kunt vinden.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in de volgende situatie:

  1. Je wijzigt de URL van een enkele post of pagina omdat dit beter is voor je SEO.
  2. Je wilt meerdere berichten samenvoegen tot één. Als je bijvoorbeeld drie verschillende berichten hebt geschreven over 1 onderwerp dan kan het een goede strategie zijn om deze berichten samen te voegen tot een sterker bericht.
  3. Je veranderd van domeinnaam. Als je een domeinnaam wijzigt maar je behoudt de inhoud, dan wil je dat al het verkeer van het oude domein naar het nieuwe domein wordt toegestuurd.

Wij zullen je nu vertellen welke regels je kunt toevoegen in verschillende situaties:

Een ​​enkele pagina redirecten

Voeg de volgende regel toe aan het htaccess-bestand:

Redirect 301 /oude-pagina https://www.jouwdomein.nl/nieuwepagina 

De oude URL kan je aanduiden als /oude-pagina (dus bijvoorbeeld /contact, zonder https://www.jouwdomein.nl) , voor de nieuwe URL moet je wel de volledige domeinnaam vermelden, dus: https://www.jouwdomein.nl/nieuwepagina

Je domeinnaam veranderen

Voeg de volgende regels toe aan het htaccess-bestand:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^ouddomein.nl [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.ouddomein.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://nieuwdomein.nl/$1 [L,R=301,NC] 

Deze redirect zal je oorspronkelijke linkstructuur behouden, dus “ouddomein.nl/contact” zal het verkeer doorsturen naar naar “nieuwdomein.nl/contact”

301 Redirects in WordPress

Je kunt ook 301 redirect instellen via je WordPress dashboard. Download hiervoor de plugin “redirection”. Na het activeren van de plugin kan je deze vinden via gereedschap. De plugin werkt erg simpel en recht toe recht aan.

Https instellen via je htaccess bestand:

Soms kan het lastig zijn als je een SSL certificaat hebt toegevoegd om alle links naar de https versie van je website te leiden. Met onderstaande regel wordt dit opgelost:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^.*$ https://www.jouwdomein.nl [R,L]

Of als je alles van poort 80 (al het verkeer via http) wilt doorsturen naar https, gebruik dan:

RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^(.*)$ https://www.jouwdomein.nl/$1 [L,R=301]

Je hoeft maar 1 van de 2 codes te gebruiken, test even welke het beste voor jou werkt.

Add Expires headers via htaccess

Als je een gevorderd WordPress gebruiker bent en de snelheid van je site wilt optimaliseren dan zal je vast bekend zijn met de website van GTmetrix.

Met hun snelheidstool testen honderduizenden website eigenaren de snelheid van hun website.

Eén van de meest voorkomende optimalisatie mogelijkheid is de Add Expires headers.

Dit kan je ook via het .htaccess bestand verbeteren. Gebruik hiervoor de volgende code:

 ## EXPIRES HEADER CACHING ##

ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
ExpiresByType image/gif "access 1 year"
ExpiresByType image/png "access 1 year"
ExpiresByType image/svg "access 1 year"
ExpiresByType text/css "access 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
ExpiresByType application/javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
ExpiresDefault "access 2 days"

## EXPIRES HEADER CACHING ##

Ip-adresssen blokkeren via de htaccess

Als je last hebt van bepaalde bezoekers en wil je ze op basis van IP adres uitsluiten? Dan kan dat ook geregeld worden in het htaccess bestand.

Voeg de volgende code toe:

order deny,allow
deny from 31.12.26.91
deny from 102.387.296.231
allow from all 

En vul natuurlijk de Ip-adressen van degene die je wilt uitsluiten in plaats van de voorbeelden hierboven.

Samenvatting

Zoals je hebt kunnen lezen in het htaccess bestand 1 van de belangrijkste kernbestanden van WordPress.

Je weet nu waar je het bestand kunt vinden, hoe je het bestand moet aanmaken als hij onvindbaar is en op welke manier je veilig aanpassingen kunt maken.

Als laatste hebben we een aantal populaire htaccess aanpassingen laten zien.

Met deze kennis kan je zelf experimenteren wat het beste voor jouw website werkt. Maar bedenk wel, maak altijd een backup of gebruik een staging website om de aanpassingen te testen.

Op de pagina van WordPress kan je nog meer regels vinden die je kunt toevoegen aan het htaccess bestand.

We horen graag van jou of deze htaccess gids jouw geholpen heeft en of jouw aanpassingen gelukt zijn.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.