De grote WordPress 404 handleiding

Alles wat jij moet weten om 404 meldingen te voorkomen.

De grote WordPress 404 handleiding 1

door Remco Nieuwenhuizen

Eigenaar van WP supporters

Een 404-melding Not Found in WordPress kan bij veel bezoekers frustratie opleveren en onbegrip, waardoor ze vaak al snel geneigd zijn om verder te zoeken.

Veel bezoekers snappen de inhoud niet van een 404-melding. Hierdoor kun je bezoekers voor je site verliezen, terwijl het relatief makkelijk te verhelpen is en zelfs te voorkomen dat je de bezoekers verliest.

Om daar wat meer inzicht in te krijgen is het wel handig als je meer inzicht krijgt in de betekenis van deze melding. In dit bericht duiken we daar dieper in.

Ook gaan we bespreken wat je eraan kunt doen als er sprake is van zo’n melding. Het is immers niet de bedoeling dat je bezoekers verliest door deze melding, terwijl er in principe niet zoveel aan de hand is.

De grote WordPress 404 handleiding 2

Wat is een 404-melding?

Een 404-melding is een foutmelding die aangeeft dat de bezoeker wel een verbinding kon maken met de host, maar geen bron kon vinden.

Dit wil eigenlijk niets meer zeggen dan dat de gevraagde informatie niet op de gevraagde locatie staat, waardoor dit niet weergeven kan worden.

De bron is namelijk verhuisd, terwijl dit niet is doorgekomen en er dus gezocht wordt naar de gevraagde content op de verkeerde plaats.

Er is dus niets mis met je website, maar het ligt aan de bron locatie van de website of aan de persoon die iets zoekt.

De foutmelding kan tot stand komen door een missend afbeeldingsbestand, onbekend JavaScript of ontbrekende CSS, maar het kan ook zijn dat de persoon bijvoorbeeld per ongeluk de verkeerde URL heeft ingetypt of dat er sprake is van een gebroken link.

In dat geval kun je er niets aan doen, behalve dat je een aangepaste 404-pagina kunt maken zodat het voor de bezoeker wat begrijpelijker wordt wat er aan de hand is.

In eerste instantie zou je denken dat een 404-foutmelding iets slechts is, maar het is alleen slecht als je site daardoor onbruikbaar is.

Dat is in de meeste gevallen niet, het is zelfs relatief makkelijk op te lossen of te voorkomen als je op de hoogte bent van de oorzaak van de melding en je dus kunt doorschakelen.

Ondanks dat komt een 404-melding regelmatig voor op alle websites, aangezien een foutje in een klein hoekje zit.

Het is dan ook zeker aan te raden om dit goed in de gaten te houden, zodat zo min mogelijk bezoekers hier last van hebben.

Ook daar zijn verschillende tools voor, maar daar gaan we later in de tekst nader op in

“Een WordPress 404-melding lijkt in beginsel erg ingewikkeld te zijn, maar als je weet wat het inhoudt valt dat reuze mee.”

De oorzaak van de ERROR 404 Not Found in WordPress

De grote WordPress 404 handleiding 3

De error kan verschillende oorzaken hebben, het is dan ook verstandig om na te gaan of het probleem optreedt bij alle content op je website of alleen bij bepaalde content.

Als het optreedt bij alle content dan heeft het mogelijk te maken met je permalinks van je WordPress-site. Dit is vrij makkelijk op te lossen, maar dat lees je onder het volgende hoofstuk.

Mocht het alleen bij bepaalde content optreden dan kan het te maken hebben met de wijziging in de content zonder een redirect in te stellen.

In veel gevallen doet WordPress dit voor je, maar dat kan af en toe ook fout gaan. Vandaar dat het beter is om dit ook handmatig in te stellen, zodat je zeker weet dat de website is door gelinkt naar de juiste paginabron en je een 404-foutmelding kunt voorkomen.

Deze foutmelding kan ook tot stand komen doordat je een simpele afbeelding hebt verplaatst of een tekst hebt aangepast.

Over het algemeen ben je al snel achter de oorzaak, waardoor je het weer makkelijker op kunt lossen en bezoekers weinig tot geen last hebben van deze meldingen.

De oplossing is namelijk een heel stuk makkelijker dan dat je in beginsel zou vermoeden.

Wat te doen met een WordPress 404 melding?

Zodra je weet wat de oorzaak is van de 404-foutmelding kun je gaan kijken naar een oplossing, er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om een 404-melding te herstellen.

Die gaan we hieronder bespreken. Maar voordat we daar verder op ingaan, willen we je eerst wijzen op de mogelijkheid om de site wat gebruiksvriendelijker te maken voor de bezoeker als deze een 404-error Not Found in WordPress krijgt.

Aangezien veel bezoekers niet goed weten wat ze hiermee aan moeten en dus vaak ervoor kiezen om de pagina te verlaten.

Om de frustratie bij de bezoeker van de website wat te verkleinen, raden we aan om een WordPress 404-foutmelding pagina te maken met behulp van een plug-in van WordPress.

Met behulp van zo’n foutmeldingspagina kun je bezoekers van je site begeleiden naar de juiste content zodat de bezoeker krijgt wat hij of zij zoekt en deze de content niet op andere sites hoeft te zoeken.

Vaak kan dit voorkomen dat je bezoekers verliest vanwege het feit dat ze niet weten wat de melding inhoudt en dus denken dat je website niet bestaat of iets dergelijks.

Het is zeker aan te raden om aan je foutmelding een zoekfunctie toe te voegen, zodat de kans groter is dat de bezoeker alsnog bij de juiste content terecht komt en nog meer interessante content kan vinden op je site die te maken heeft met de gezochte content.

Ook is het niet onbelangrijk om iets uit te leggen over de 404-melding, meeste bezoekers hebben geen idee wat deze melding betekent.

Een beetje extra uitleg kan dan geen kwaad, zodat ze weten hoe ze het beste ermee om kunnen gaan.

Wel moet je uitkijken dat je hier niet te ver in gaat natuurlijk, het uiteindelijk doel is om de bezoeker de gevraagde informatie te laten vinden, maar niet om ze een cursus in foutmelding 404 te geven.

Een beetje humor kan helpen om de bezoekers op je site te houden, dit zie je dan ook vaak terug in andere 404-foutmelding pagina’s.

Elementor

Een plug-in van WordPress dat kan helpen bij het bouwen van een foutmeldingspagina is de Elementor pagebuilder, deze heeft namelijk ook een WordPress 404 pagina builder.

Dit is een relatief gemakkelijke tool om een 404-pagina te maken, het werkt namelijk met drag en drop.

Hierdoor kun je relatief makkelijk de gewenste 404 WordPress pagina maken en hoef je niet te kunnen programmeren zoals bij sommige andere tools wel moet.

Deze plug-in is heel erg gebruiksvriendelijk en voor iedereen toegankelijk, zelfs voor mensen die weinig ervaring hebben met het bouwen van websites.

Het is dus zeker aan te raden om Elementor pagebuilder te gebruiken om een 404 pagina te maken voor je eigen website zodat bezoekers alsnog naar de juiste content worden doorgestuurd en niet besluiten om de content via andere bronnen te zoeken.

De grote WordPress 404 handleiding 4
404 pagina van de WPsupporters gemaakt met Elementor en Lottiefiles

Hoe een WordPress 404-melding herstellen?

Over het algemeen is het een stuk makkelijker om iets te herstellen, als je weet wat er scheelt.

Dit is namelijk vaak al het halve werk, vandaar dat het aan te raden is om hier wat tijd in te steken. Dat is ook het geval bij een WordPress 404-melding.

Dit is een melding die heel erg ingewikkeld klinkt, maar als je weet wat het inhoudt, is dat het eigenlijk niet.

Er zijn, kort door de bocht, maar twee oorzaken waardoor deze foutmeldingen tot stand komen.

Dit zijn de permalinks die nagekeken moeten worden of de redirects, zoals hierboven besproken.

We gaan nu iets uitgebreider in op de oplossingen voor deze foutmeldingen, zodat de bezoekers geen last hier meer van hebben en op de juiste pagina komen als ze bepaalde content zoeken.

1: De permalinks bijwerken van je WordPress website


Zoals hierboven aangegeven kan je een WordPress 404 error krijgen als de content van je hele webpagina problemen geeft.

Dit heeft dan te maken met een permalink. Een permalink is de link van je website oftewel de url van je website.

De permalink kun je via WordPress aanpassen als dat gewenst is.

Als dat gebeurd is het uiteraard belangrijk dat je dat op de juiste manier doet, zodat je website vindbaar blijft.

Dit doe je via de permalink-instellingen op je WordPress-dashboard. Ga hiervoor naar WordPress dashboard >> instellingen >> permalinks.

Soms gaat dit niet helemaal goed en is het aan te raden om de instellingen nog een keer op te slaan.

Je hoeft dan niets aan de instellingen te veranderen, je moet deze dan als ware alleen nog een keer opslaan om het probleem op te lossen.

In veel gevallen doet je website het dan weer naar behoren,mocht dat niet het geval zijn.

Dan is het verstandig om nogmaals je permalink na te kijken en waar nodig aan te passen.

De redirects instellen via WordPress

Soms komt de foutmelding door specifieke content, vaak komt dit doordat je de URL-slug hebt gewijzigd of doordat je de content handmatig hebt gewijzigd.

Je hebt bijvoorbeeld een tekst verwijderd en een nieuw artikel geplaatst.

Door deze verandering proberen bezoekers van je website content te vinden die niet meer op de oude locatie staat en krijgen dus een 404-melding.

Om dit te voorkomen kun je het beste automatisch de bezoekers omleiden naar de naar de nieuwe locatie.

Ze krijgen dan geen 404-foutmelding te zien en het is ook beter voor je SEO.

Als je een artikel dus verplaatst of hernoemt moet je een redirect toevoegen, anders verlies je alle domein-autoriteit van de backlinks en krijgen bezoekers te maken met de besproken error.

In veel gevallen plaats WordPress op de achtergrond al een redirect, maar dat gebeurd niet altijd.

Vandaar dat je hier niet blind op moet vertrouwen en zelf de moeite nemen om de redirects om te zetten.

Een mogelijkheid om een redirects om te zetten bij WordPress is om een gratis plug-in redirection te gebruiken om je redirects te beheren.

Door deze plug-in te installeren en activeren kun je via Tools-> Redirection een URL invoeren van de 404-pagina en de nieuwe locatie van de content invoeren.

De bezoeker wordt dan automatisch omgeleid naar de juiste content, zonder dat deze daar iets van merkt en dus ondanks de wijzigingen de gevraagde content krijgt te zien.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is algemeen bekend dat het beter is om te voorkomen dan te genezen, dit is uiteraard ook het geval bij 404-meldingen.

Een tool dat je daarbij kan helpen is Google Analytics.

Met behulp van deze tool kun je een aangepast rapport om 404-fouten van externe links op te sporen opvragen.

De grote WordPress 404 handleiding 5

Dit is vrij gemakkelijk om te doen, via behavior → Site content → All pages. Je kunt dan zoeken op page not found, als hier een lijst van is, krijg je die daar te zien.

Als je niets ziet, dan is je site prima te bereiken en is er geen sprake van 404-foutmeldingen.

Een andere tool is de eerder genoemde tool Redirection plug-in van WordPress, ook met deze tool kun je 404-fouten opsporen en verhelpen.

Dit is een gebruiksvriendelijke tool waarmee je vrij gemakkelijk de fouten kunt opsporen en oplossen.

Je kunt de redirect testen door zelf naar de oude pagina te gaan en te kijken of je automatisch wordt doorgestuurd ter ter controle.

Een andere Tool die je kunt gebruiken is de Google Search Console, ook wel bekend onder de naam Webmaster tools of Webmasterhulp hulpprogramma’s. Dat was namelijk de oude benaming voor dit programma.

Om deze tool te kunnen gebruiken moet je je aanmelden bij Google en de site verifiëren.

Een onderdeel dat bij deze tool past is de crawler, met behulp van deze tool kun je errors opsporen op je site.

Dit wil zeggen dat je ook de 404-foutmeldingen kunt opsporen, zodat je ze meteen kunt repareren.

Dan hebben zoo min mogelijk bezoekers er last van deze foutmelding

Conclusie

Een WordPress 404-melding lijkt in beginsel erg ingewikkeld te zijn, maar als je weet wat het inhoudt valt dat reuze mee.

Het is makkelijk te verhelpen en als je het goed in de gaten houdt kun je deze melding voor veel bezoekers ook voorkomen.

Het zal je dan niet zoveel bezoekers kosten, als wanneer je er per ongeluk achter komt dat je last hebt van foutmeldingen.

Zonder WordPress 404-foutmeldingspagina kiezen veel bezoekers er voor om de content via andere bronnen te gaan zoeken, het is dus belangrijk om wat te doen aan deze meldingen en een WordPress 404-error pagina te maken.

Mocht je toch problemen hebben met jouw 404 pagina. Laat het ons dan weten. Wij kunnen jou helpen. 

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.