Een WordPress website onderhouden

Lees hier hoe jij zelf je WordPress website kunt onderhouden

Een WordPress website onderhouden 1

door Ricardo Verboom

WPsupporter

Een WordPress website onderhouden

Het onderhouden van een WordPress website wordt nog weleens onderschat. Zolang websites vlekkeloos werken en er geen vuiltje aan de lucht is dan wordt er ook meestal niet nagedacht over het belang van goed onderhoud.

Daarom gaan wij het in dit blogbericht hebben over WordPress website onderhoud. We nemen onder andere met je door hoe je het beste je WordPress website kunt onderhouden en wat de beste manieren zijn om dit te doen.

Een WordPress website bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal nodig zijn om een website goed te laten functioneren. Wat vaak vergeten wordt is dat het niet alleen gaat om het uitvoeren van updates, maar ook bijvoorbeeld het controleren van formulieren en zorgen voor goede beveiliging. Naast het updaten en draaien van back-ups komen ook dit soort zaken aan bod!

Een WordPress back-up maken

Voordat je aan het onderhoud van je WordPress website gaat beginnen is het altijd verstandig om een back-up te maken. Op deze manier voorkom je het verlies van data en kun je altijd terug naar een moment waarop je website nog goed werkte.

Er zijn verschillende manieren waarop je een back-up kunt maken. Goede webhostingpartijen draaien dagelijks een back-up en bieden vaak ook de mogelijkheid om handmatig extra back-ups te maken.

Biedt jouw webhostingpartij geen back-up mogelijkheid? Dan zijn er natuurlijk nog andere manieren waarop je dit zelf kunt doen, hieronder nemen wij twee manieren met je door!

Back-up plugin: Er bestaan verschillende (gratis) plugins waarmee je back-ups kunt maken. Dit kan heel erg handig zijn wanneer je even snel een kopie wilt maken. UpdraftPlus is hier een goede plugin voor. Nadat je deze hebt geïnstalleerd, kun je in het menu naar instellingen gaan en vervolgens op “UpdraftPlus backups” klikken.

Je komt dan in het dashboard van deze plugin en kunt direct een back-up maken. Vervolgens kun je ervoor kiezen om deze te downloaden of hem automatisch naar bijvoorbeeld Google Drive te sturen.

Handmatig een back-up maken: Het is ook mogelijk om handmatig een back-up te maken. Dit kost wel iets meer tijd, maar het scheelt weer het installeren van een extra plugin! Om handmatig een WordPress back-up te maken, moet je FTP-toegang hebben en toegang tot de database.

Vervolgens kun je alle bestanden downloaden en een kopie van de database maken. Wil je leren hoe je handmatig een back-up maakt? Wij schreven eerder een blog met een handleiding over zelf een wordpress backup maken.

Het updaten van WordPress

Het updaten van WordPress is erg belangrijk. Regelmatig voert WordPress updates door. Dit zijn meestal kleine updates, maar wel zijn deze erg belangrijk!

Kleinere updates zijn vaak beveiligingsupdates, die bijvoorbeeld bugs oplossen en in sommige gevallen zelfs backdoors! Daarom is het belangrijk om updates op tijd uit te voeren. Doe dit altijd nadat je een back-up hebt gemaakt, het kan namelijk soms mis gaan met updates.

Dit komt heel af en toe voor wanneer plugins of themes nog niet voorbereid zijn op een ingrijpende update, wat als gevolg kan hebben dat sommige themes en plugins mogelijk niet goed werken.

Mocht dit gebeuren, dan kun je altijd terug naar een moment waarop je website goed werkte en vervolgens later alsnog de update uit te voeren. (De kans is klein, maar je moet er wel altijd rekening mee houden).

Een WordPress update uitvoeren gaat heel makkelijk. Nadat je bent ingelogd in het admin-gedeelte, klik je in het linkermenu op “Dashboard” en vervolgens op “updates”. Nu krijg je te zien of er nieuwe updates klaarstaan voor zowel de WordPress Core als voor plugins. Via deze pagina kun je eenvoudig alle updates starten en krijg je een melding wanneer een update succesvol is geïnstalleerd.

Vaak staat er ook een melding in het menu, wanneer er een update beschikbaar is. Te herkennen aan een rode cirkel met een nummer erin (aantal beschikbare updates).

Plugins en themes updaten

Ook het updaten van plugins en themes is een belangrijk stukje WordPress onderhoud. Het uitvoeren van updates is ook hier weer belangrijk omdat deze vaak bugs repareren of beveiligingsproblemen. Door dit goed bij te houden blijft je WordPress website beter functioneren en loop je minder kans om bijvoorbeeld gehackt te worden.

Naast het installeren van updates, is het ook belangrijk om zo nu en dan te controleren of plugins en themes nog steeds onderhouden worden. Het gebeurt namelijk regelmatig dat developers van de ene op de andere dag stoppen met het onderhouden van plugins en themes.

Wanneer dit een langere tijd zo blijft, kunnen er beveiligingsrisico’s ontstaan en kan het zijn dat plugins en themes minder goed gaan werken. Merk je dat er geen onderhoud meer wordt gedaan? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een andere plugin of theme.

In de nieuwere versies van WordPress kun je ook auto-updates inschakelen en controleren wanneer een plugin voor het laatst een update heeft gehad!

WordPress database onderhoud (let op: geavanceerd)

Wanneer je regelmatig een nieuwe plugin installeert of juist verwijdert, dan kan er data achterblijven in de database. Veel plugins laten bestanden en data achter in de database. Deze verwijderen, zorgt ervoor dat je database schoon blijft, wat ook weer zorgt voor een ruimtebesparing en een soepele/snelle database.

Ook via FTP kun je controleren of er nog bestanden opgeslagen zijn die bij plugins horen die zijn verwijderd.

Wil je de database opschonen, dan kun je dit het beste doen met een plugin. Er zijn twee plugins die je hiervoor kunt gebruiken. Wp-optimize is een plugin die niet alleen de database kan opschonen, maar daarnaast ook de laadtijd van je WordPress website kan verbeteren, meer informatie over het verbeteren van laadtijd vind je iets verderop in dit blogbericht.

Met Wp-optimize kun je heel eenvoudig bericht-revisies verwijderen, evenals spamreacties. Vervolgens installeer je Advanced database cleaner. Deze plugin helpt je om oude data van verwijderde plugins te verwijderen. Gebruik deze plugin uitsluitend wanneer je weet wat je doet en zorg er altijd voor dat je een back-up hebt. Hetzelfde geldt voor de database cleanup van Wp-optimize!

WordPress website sneller maken

Snellere websites hebben altijd een voordeel wanneer het gaat om SEO (zoekmachine optimalisatie). Snelheid is een belangrijke rankingfactor voor zoekmachines en hierdoor dan ook belangrijk om rekening mee te houden bij WordPress onderhoud.

We gaven net al aan dat Wp-optimize ook kan helpen om de laadtijden van je website te verbeteren, maar voordat je daarmee begint is het verstandig om eerst te controleren of het wel echt nodig is.

Om de snelheid te kunnen testen, kun je gebruikmaken van twee tools. Begin met PSI (Google Page Speed Insights) en test daarna nogmaals met GTmetrix. Laadtijden niet snel genoeg volgens de tests? Dan zou je dit kunnen verbeteren met Wp-optimize. Door goed te kijken naar de informatie die beide tools geven, kun je Wp-optimize op de juiste manier instellen om de snelheid te verbeteren. Vaak zijn het minimaliseren van HTML/Javascript, het comprimeren van afbeeldingen en het aanzetten van cache de belangrijkste punten, die direct een positief effect hebben op de laadtijden.

WordPress website beveiliging

Bij WordPress website onderhoud hoort ook goede beveiliging. Natuurlijk kan het controleren van de beveiliging lastig zijn, maar wanneer je zorgt voor een goede basis dan is de kans om gehackt te worden aanzienlijk kleiner!

Een goede basis is het activeren van SSL (https). Het certificaat kun je in veel gevallen met LetsEncrypt gratis krijgen via je je hostingpartij en met een plugin als Really Simple SSL kun je in enkele minuten jouw website beveiligen met SSL.

Bij beveiliging hoort ook het tijdig updaten van themes en plugins en om je website te voorzien van extra beveiliging kun je bijvoorbeeld kiezen voor een plugin als ithemes security. Deze brengt een extra laag beveiliging aan op je website en monitort je website 24 uur per dag.

Formulieren controleren

Wanneer je website voorzien is van bijvoorbeeld contactformulieren dan is het verstandig om deze regelmatig te controleren. Het controleren van formulieren is een stukje WordPress website onderhoud dat vaak onderschat wordt.

Wanneer je via jouw website vaak contact krijgt met bezoekers die het contactformulier invullen om contact op te nemen, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat alles goed werkt. Een veelvoorkomend probleem is dat ingevulde contactformulieren niet worden doorgestuurd naar de beheerder van een WordPress website en ook niet naar de bezoeker die het formulier heeft ingevuld.

Dit kan klanten kosten en daardoor is het verstandig om de formulieren regelmatig te controleren. Ondervind je vaak problemen? Dan kun je ervoor kiezen om een plugin als Post SMTP Mailer/Email log te installeren. Elke e-mail die dan wordt verzonden, wordt dan verstuurd via SMTP. Gaat er alsnog iets fout, dan krijg je een melding en kun je via het logbestand zien wat de fout heeft veroorzaakt!

Hopelijk hebben wij je een duidelijke uitleg kunnen geven om het onderhouden van een WordPress website eenvoudiger te maken. Mocht je dit zelf toch te lastig vinden of het zelf niet voor elkaar krijgen, dan kun je natuurlijk altijd contact met WPsupporters opnemen voor vrijblijvend advies!

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.