Elementor review

Alles wat je moet weten over Elementor inclusief de nieuwste Elementor features

Elementor review, alles wat je moet weten over Elementor 1

door Remco Nieuwenhuizen

Voorzitter van WP supporters

Een aantal jaren geleden hadden we er nog niet over gehoord maar tegenwoordig is Elementor DE Pagebuilder van WordPress. Bij WPsupporters zijn we ongeveer 2 jaar geleden overgestapt van Beaver Builder naar Elementor en hebben hier tot op de dag van vandaag nog steeds geen spijt van.

Om deze reden is het tijd voor een Elementor review om onze favoriete Pagebuilder eens in het zonnetje te zetten. Oja, en natuurlijk vertellen we je ook de nadelen, want elk voordeel heeft zijn nadeel zoals Cruijff dat zou zeggen.

Mocht je niet dit hele artikel willen lezen maar direct in een kort overzicht willen zien wat volgens ons de voor en nadelen zijn, geven we ze hier op een rijtje. Verder in dit artikel gaan we hier uitgebreid op in.

Voordelen

Nadelen

3. Solved the Problem

Zelf WordPress onderhouden?

Leer al onze ins en outs van WordPress onderhoud en upgrade jouw website naar een 2.0 versie met onze GRATIS WordPress training.

Een Must-Do voor eenieder die met WordPress werkt. 

We love Pagebuilders

Een aantal jaren geleden maakte ik websites met de plugin Beaver Builder. Ik was toen allang blij met deze Pagebuilder. Het is namelijk een uitkomst wanneer je, je websites niet wilt bouwen doormiddel van ingewikkelde code.

Echter gaf het mij ook een beperkt aantal opties qua design. Er was geen mogelijkheid tot het aanpassen van headers en footers en stijlen konden niet aangepast worden. Daarbij vond ik de workflow niet lekker lopen.

Gelukkig was Elementor in opkomst.

elementor review

Een fijne en gebruiksvriendelijke Pagebuilder met veel meer features. Ideaal om onze design kennis uit te breiden en dit te tonen aan onze klanten.

Zelf maken wij gebruik van de ‘Pro’ versie maar met de gratis versie is het, zelfs wanneer je niets van websites weet, mogelijk om er 1 te bouwen. Daarbij ben ik niet de enige die zo enthousiast is over deze Pagebuilder. Het scoort in de reviews een 4,8 uit de 5 sterren.

De basis functies van Elementor

Elementor werd in 2016 ontworpen door een groep webproffesionals die, net als ik, gefrustreerd raakte van de beperkingen van andere Pagebuilders.

Vervolgens is het aantal gebruikers van Elementor uitgeroeid tot meer dan 4 miljoen mensen wereldwijd (Februari 2020). Heel verschillende mensen. Van schrijvers tot webdesigners tot marketeers, allemaal maken ze gebruik van Elementor. Om maar aan te geven hoe gebruiksvriendelijk het is.

Zoals ik al aangaf is Elementor te verkrijgen in een gratis en betaalde versie. Hierbij doet de gratis versie niet onder want het bevat al veel krachtige functies om je website te professionaliseren. Dus wanneer je een beperkt budget hebt, kun je hier al prima mee uit de voeten. De Pro versie bevat meer geavanceerde functies, hier gaan we later op in.

Front end Pagebuilder

Het grote voordeel van een Front end Pagebuilder is dat je direct kunt zien hoe wijzigingen op de website eruit zien. Dit betekent dat wanneer je een kleur of lettertype aanpast en op ‘bijwerken’ klikt, dit direct aangepast ziet op de website.

Elementor geeft je hierin een ‘realtime’ voorbeeld van alle wijzigingen die je aanbrengt op je website. Zo zie je direct hoe dingen eruit zien nadat je wat gewijzigd hebt. Ideaal dus!

Een ander groot voordeel van Elementor is het hebben van een vaste module aan de linkerkant. Hierin bevindt je onder andere alle widgets, die je eenvoudig kunt toevoegen aan de website. Bijvoorbeeld koppen, afbeeldingen, teksten en video’s. Je hoeft hierbij alleen maar datgene dat je nodig hebt op de juiste plek te slepen, te bewerken en klaar.

Templates & Blocks

Templates

Templates kunnen je soms enorm veel tijd besparen. Het is namelijk al een opgemaakte pagina waarmee je alleen maar wat kleine wijzigingen hoeft te doen of tekst hoeft toe te voegen. Met een paar klikken kun je de template instellen en specificeren naar jou smaak.

Elementor bevat ruim 150 templates waar je uit kunt kiezen. Hier zit dus altijd wel iets tussen wat je kunt gebruiken.

Templates zijn makkelijk in te voegen via de ‘map’ pictogram. Wanneer je er 1 gekozen hebt kun je de template ‘invoegen’.

Blocks

Blocks zijn vooraf ingestelde sectie die je net als templates snel in je pagina kunt invoegen. Er bestaan verschillende soorten blocks zoals bijvoorbeeld ‘Over ons’, ‘call to actions’ en ‘veelgestelde vragen’.

De Blocks kunnen toegevoegd worden via het ‘map’ pictogram. Wanneer je opzoek bent naar iets specifieks kun je dit via ‘categorie’ vinden.

Thema’s

Elementor werkt samen met alle WordPress thema’s. Toch zijn er een aantal thema’s groot favoriet van vele gebruikers. Dit zijn:

Deze thema’s bevatten zowel een gratis als betaalde versie.

Teksten

Teksten kunnen worden toegevoegd via de widgets in de module aan de linkerkant. Elementor bevat een basis aan typografie waar je uit kunt kiezen.

Daarbij bevat het een ‘In-line Editing’ functie waarbij je de tekst letterlijk op de plek in de website kunt typen waar jij dat wilt. Hiermee krijg je direct een idee van hoe het eruit komt te zien.

Mobiele responsieve opties

Tegenwoordig komen veel website bezoekers binnen via hun mobiele telefoon. Hierdoor is het erg belangrijk om een mobiel vriendelijke website te hebben.

Met Elementor kun je gemakkelijk je gemaakte website bekijken op je mobiele telefoon. Je kunt dit doen door op je bureaublad pictogram te klikken op ‘Mobiel’ of ‘Tablet’. Je ziet je website dan op deze formaten.

Voordeel is dat je ook hierin wijzigingen kunt aanbrengen die alleen gelden voor je mobiele of tablet gebruik. Dus wanneer je het formaat van een afbeelding aanpast in de mobiele modus, wordt dit niet aangepast in de desktop versie.

Waarom zou je de Elementor Pro versie moeten gebruiken?

Elementor review, alles wat je moet weten over Elementor 2

Bovenstaande functies behoren allemaal tot de gratis versie van Elementor. Om je een idee te geven van wat je ‘mist’ wanneer je de Pro versie niet gebruikt, leggen we dit hieronder uit.

Met de Pro versie kun je elk deel van je thema aanpassen
Met de gratis versie kun je alleen het inhoudsgebied van de pagina bewerken. Met de Pro versie is het ook mogelijk om header , footers, archievenpagina’s en zelfs blogpagina’s compleet stylen. Zo kan jij je website goed laten opvallen.

Met de Pro versie krijg je extra modules tot je beschikking
Elementor Pro bevat 30 extra modules. Deze bestaan onder andere uit

  • Formulieren
  • Prijslijsten
  • Woocommerce functies
  • Mediacarrousel
  • Beoordelingen

En nog veel meer.

Je krijgt toegang tot professionele templates en blocks
Ondanks dat de gratis versie al meer dan 150 verschillende soorten templates bevat, gaat elementor en pro hier nog even verder op in. Je kunt hier onder andere professioneel geanimeerde koppen, dia’s en formulieren mee maken. Daarbij bevat het een tal van geavanceerde website functies.

Via de Pro versie kun je de toegang voor gebruikers wijzigen
Veel webdesigners komen in de problemen wanneer ze hun klanten het heft in eigen handen willen geven wat betreft het ontwerp of plaatsten van teksten/afbeeldingen op de website.

Soms worden namelijk door het gebruik van klanten hele websites verwoest omdat bijvoorbeeld op de verkeerde knop hebben gedrukt.

Met de Elementor Pro versie kun je klanten of andere gebruikers een rol geven door middel van de ‘Role Manager’. Je kan hierin eenvoudig aangeven waar toe zij beschikking hebben en wat ze kunnen aanpassen op de website.

Met de Pro versie ontvang je regelmatig updates van de nieuwste features en krijg je 24/7 ondersteuning.
Elementor wordt regelmatig bijgewerkt om problemen op te lossen of meer functies toe te voegen. Daarbij bevat het ook 24/7 ondersteuning voor alle Pro gebruikers.
Zelfs aangezien ze een uitgebreide kennisbank op hun website hebben staan kan de 24/7 ondersteuning je een hoop tijd en daardoor ook geld besparen.

Integratie met jouw marketingsoftware
Met Elementor Pro kun je verschillende marketing hulpmiddelen zoals HubSpot of Active Campaign, combineren met je website. Om deze koppeling te maken hoef je dus geen code te gebruiken. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het samenstellen van een inschrijfformulier voor je maillijst of het verhogen van je conversie percentage gestimuleerd.

Prijzen en licenties

Zoals ik al eerder aangaf is de basis versie van Elementor gratis. Dit betekent dat je wanneer je een klein bedrijf hebt waarvoor een online visite kaartje nodig is, je prima uitkomt met de basis versie.

Maar wanneer je als webdesign freelancer werkt en veel websites maakt voor klanten, komt de Pro versie misschien wel erg goed van pas.

Hier zie je een overzicht de pakketten waaruit je dan zou kunnen kiezen:

elementor pricelist

Wat betreft de licentie (dit geldt alleen voor de Pro versie) is het eigelijk heel eenvoudig. Wanneer je deze niet verlengt, zul je de toegang tot de blocks, toekomstige updates en ondersteuning van templates verliezen.

Als u een eigenaar van een klein bakkerijbedrijf bent en een website voor uw bakkerijbedrijf wilt, moet het persoonlijke pakket voldoen.

Maar als u een webdesign freelancer bent en u maakt veel websites voor uw klanten, dan is het Expert-pakket de beste optie.

Wat betreft de licenties, er is veel verwarring rond, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Zodra de licentie verloopt omdat u hebt besloten deze niet te verlengen, verliest u de toegang tot toekomstige updates, ondersteuning en pro-sjablonen en -blokken.

Maar je kunt dan nog wel steeds de modules van Elementor Pro, pop up functies en functie voor themabouwers gebruiken.

Wat vinden wij

Nadat we nu ongeveer 2 jaar werkzaam zijn met Elementor Pro, kan het ons nog steeds erg plezieren.

We vinden voornamelijk het gebruiksgemak erg prettig waarbij we zowel zelf maar ook onze klanten vele voordelen van hebben. Zonder al teveel moeite leggen we klanten uit hoe ze zelf hun blog kunnen posten of afbeeldingen kunnen plaatsen.

Daarbij kunnen we met Elementor Pro prachtige designs ontwikkelen en op een professionele manier bedrijven de perfecte website afleveren.

Natuurijk bevat iedere plugin ook nadelen. Zoals het niet regelmatig updaten van templates en blocks, aanpassingen in de tekst die de tijd nemen en de overbodige code die het met zich mee brengt.

Echter denken wijzelf dat dit in de toekomst nog wel zal veranderen. Elementor is namelijk zeer populair en deze positie zullen ze ook graag willen behouden.

Dus was ons betreft: genoeg reden om aan te schaffen dus!

Mocht je andere vragen hebben die je niet in deze review terug hebt gevonden, mails ons dan via: remco@wpsupporters.com

Bonus: Basis versie Elementor Theme Styles

Een van de nieuwste en mooiste ontwikkelingen van de basisversie van Elementor is ‘Theme Styles’. Dit is een van de features die binnenkort zal worden gelanceerd binnen Elementor. Omdat wij hier al van op de hoogte zijn, delen we graag onze informatie met jouw.

Elementor review, alles wat je moet weten over Elementor 3

Wat kun je doen met Theme Styles?
Met Theme Styles kun je thema’s stylen door middel van 1 klik op de knop zonder een andere plugin hier voor te gebruiken. Dit betekent dat je hiermee over de gehele website in 1x je achtergronden, typografie, knoppen, formulieren en afbeeldingen kunt aanpassen. Super handig dus!

Waar vindt je Theme Styles?
Theme Styles is te vinden onder het ‘hamburger icoon’ en zal dan direct bovenaan verschijnen onder het kopje ‘Global style’. Wanneer je dit aanklikt, zie je vervolgens de bovengenoemde categorieën verschijnen die je aan kunt passen.

Wat veranderd er wanneer ik Elementor Pro gebruik?
Wanneer je Elementor Pro gebruikt kun je hetzelfde doen met Theme Styles als bij de basis versie. Echter is het grote voordeel dat je dan geen thema meer nodig hebt. Theme Styles kan je website dan zonder thema ontwikkelen. Een groot voordeel wanneer je webdesigner bent.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.