Het belang van PHP bij WordPress

Gebruik jij de laatste WordPress PHP versie?

Het belang van PHP bij WordPress 1

door Remco Nieuwenhuizen

Eigenaar van WPsupporters

Het belang van PHP bij WordPress

WordPress is natuurlijk een uitstekend CMS (Content Management System) en tevens het meest gebruikte CMS-systeem wereldwijd. Wanneer het voor het eerst werd gelanceerd, was het een echte game changer voor website eigenaren!

Doordat WordPress een zeer dynamisch script is, dat werkt met een MYSQL Database is een goede werking van PHP van groot belang. Zonder PHP, zou een WordPress website namelijk niet kunnen werken!

PHP is dan ook zo’n beetje het belangrijkste onderdeel, dat ervoor zorgt dat WordPress werkt en kan blijven werken!

“PHP zorgt voor de dynamische functies van WordPress”

 

Wat is PHP?

PHP is een programmeertaal die wereldwijd het meest gebruikt wordt. WordPress websites draaien op PHP. PHP werkt samen met de server waarop een WordPress website wordt gehost. Wanneer een bezoeker op je website komt en iets doet, dan geeft PHP een signaal aan de server van de content die geladen moet worden.

Dit is natuurlijk een belangrijk onderdeel en moet goed in takt blijven. PHP is redelijk onderhoudsvriendelijk, maar heeft af en toe wel een update nodig. Door deze updates, blijven websites ook in de toekomst draaien, gaat PHP mee met tijd en worden beveiligingsproblemen opgelost.

Waarom moet een WordPress website op de nieuwste PHP versie draaien?

WordPress wordt continue verbeterd en aanpassingen worden altijd gedaan, rekening houdend met de nieuwste versie van PHP. Dit zorgt voor snellere websites, veiligere websites en vooral voor websites die mee kunnen met de toekomst en alle aanpassingen die nog gaan komen.

Meestal zorgt de partij waarbij je hosting afneemt ook voor PHP updates, maar indien dit niet het geval is en PHP al sterk verouderd is, dan moet deze op een gegeven moment toch wel een keer een update krijgen. Doe je dit niet, dan kunnen er uiteindelijk problemen ontstaan, die er zelfs voor kunnen zorgen dat je website het ineens niet meer doet of het slecht doet.

Natuurlijk wil je jouw website graag continue online houden en daarom is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat deze altijd voorzien is van de nieuwste PHP-versie.

Hoe kom je erachter op welke WordPress PHP versie je website gebruikt.

Gelukkig heeft WordPress een tool ingebouwd, waarmee je makkelijk en snel verschillende informatie over jouw website en server kunt vinden. Hier kun je dan ook vinden welke PHP-versie geïnstalleerd is.

Ga in wp-admin naar Gereedschap -> Sitediagnose. Dan vind je bovenaan de pagina twee kopjes, eentje met “Status” en eentje met “Informatie”. Klik hier op het kopje met “informatie”. Vervolgens kom je in het gedeelte waar je informatie over jouw WordPress website en webhostinginstellingen kunt vinden.

Klik nu op “server”. Hier zul je in het lijstje de PHP versie tegenkomen. Nu moet je zien te achterhalen wat daadwerkelijk de nieuwste versie is. Op het moment van schrijven is dit versie 7.4.12. Deze informatie kun je vinden op php.net/downloads.php.

WordPress PHP updaten

Is je PHP versie verouderd? Dan is het tijd om deze te updaten, vooral wanneer het echt een zeer verouderde versie is, bijvoorbeeld PHP 5. Voordat je aan het updaten van PHP begint dien je te zorgen dat je de nieuwste versie van WordPress draait.

Let op: Wanneer je hosting voorzien is van een erg oude PHP versie, dan kan het zijn dat je WordPress website tijdelijk minder goed of niet werkt. Dit zal na het updaten van de PHP versie verholpen moeten zijn. Controleer ook, voordat je WordPress gaat bijwerken of je via jouw webhosting zelf PHP kunt updaten. Indien dit niet het geval is, moet je het aan je hostingpartij vragen.

Beweeg nu met je muis in het WordPress menu over “DashBoard” en klik vervolgens op “Updates”. Je komt nu in een scherm waarin je WordPress kunt updaten. Klik hier op “Nu bijwerken”, dan zal het proces starten.

Nu kun je PHP gaan updaten, hiervoor ga je naar je webhostingaccount en open je Plesk of Directadmin.

Het belang van PHP bij WordPress 2

Directadmin: Wanneer je bent ingelogd op Directadmin, klik dan op “Domain Setup”. Klik op de domeinnaam, waarvan je PHP wilt updaten. Helemaal onderaan zie je nu de PHP selector “indien geïnstalleerd”. Hier kun je de versie updaten.

Plesk: Bij Plesk ga je naar “Website & Domains”. Hier vind je op de pagina de “PHP settings”. Klik hierop en vervolgens zie je een tekst “PHP support”, gevolgd door een dropdown-selector. Wanneer je hierop klikt, kun je kiezen welke PHP versie je wilt instellen.

Troubleshooting na het updaten van PHP

Het updaten van PHP kan even duren. Hoe groter de website, hoe langer het updaten in beslag kan nemen. Na het updaten, kan het zijn dat je website raar wordt weergegeven. Het gaat hier dan vaak om Plugins of Thema’s met verouderde code.

Ga naar wp-admin en controleer eerst de plugins. Staan er plugins tussen die bijgewerkt kunnen worden? Klik dan op bijwerken. Controleer nu of je website goed wordt weergegeven. Is dit niet het geval, dan kun je teruggaan naar wp-admin en controleren of je thema wel up-to-date is.

Dit doe je door naar Weergave -> Thema’s te gaan. Wanneer er updates beschikbaar zijn, zul je dat hier te zien krijgen en kun je jouw thema bijwerken. Controleer nu of de website beter wordt weergegeven en indien dit niet het geval is, dan is de kans groot dat een plugin alsnog roet in het eten gooit!

Ga dan terug naar plugins en schakel ze een voor een uit, tussendoor controleer je of je website weer goed weergegeven wordt. De kans is zeer groot, dat je  uiteindelijk een plugin zult vinden die problemen veroorzaakt!

Lukt het niet om je PHP te updaten?

Het updaten van je PHP kan lastig zijn omdat je het moet uitvoeren op jouw server.

En als je hier weinig ervaring mee hebt dan kan het nogal moeilijk zijn om uit te voeren.

De WPsupporters kunnen je helpen om de website soepel te laten lopen. Wil je meer weten? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.