Lead generatie website

15 verschillende manieren om leads te genereren

15 Verschillende manieren om leads te genereren via je website 1

door Lisa Springer

Assistent Manager van WP supporters

Leads genereren is iets wat alle bedrijven bezig houdt. We willen allemaal het liefst een constante stroom van klanten toch? Alleen op deze manier zul je van een klein bedrijf uitgroeien naar een groot succesvol bedrijf. 

Helaas staan klanten niet zomaar op de stoep en zul je hard moet werken om deze te krijgen.

Het verzamelen van leads is een zware klus. Ongeveer 53% van de marketeers geeft zelfs aan dat ze bijna de helft van hun budget gebruiken om leads te genereren.

Toch is het voor startende bedrijven nog moeilijker. Deze hebben vaak een klein budget en vinden het nog lastig om erachter te komen hoe ze het beste hun leads kunnen verzamelen.

Om je publiek nou te smeken om klant te worden, komt behoorlijk wanhopig over. Daarbij wordt het door klanten vaak als irritant gevonden.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg strategieën om klanten te binden. En om je op weg te helpen gaan we onze favoriete strategieën in dit artikel met je delen. We zullen je hierbij ook een aantal goede voorbeelden geven zodat je hier meer inzicht in krijgt.

 1. Maak gebruik van exit pop-ups
 2. Creëer lead magnets
 3. Maak gebruik van invulformulieren
 4. Begin met bloggen
 5. Maak gebruik van e-mail marketing
 6. Optimaliseer je homepage
 7. Maak gebruik van SEO
 8. Creëer een landingspagina
 9. Gast bloggen
 10. Ontwikkel een social media strategie
 11. Deel je verhaal d.m.v. een interview, video of podcast
 12. Voeg een Live Chat toe 
 13. Start een online community
 14. Organiseer een wedstrijd
 15. Maak gebruik van meningen van anderen

1. Maak gebruik van exit pop-ups

Exit pop-ups zijn volgens ons 1 van de meest irritante dingen die je kan hebben op je website om klanten te genereren. Toch kwamen we er na enig onderzoek achter dat het toch ook heel effectief kan zijn.

Zo verhoogde het bedrijf charmaileon.io hun conversies met 220% door alleen al gebruik te maken van een exit pop-up.

Exit pop-ups kunnen bezoekers die je website willen verlaten veranderen in abonnees of klanten door een pop-up net het juiste moment binnen te laten komen op je website. Dit kan net het laatste zetje geven aan de gebruiker om toch klant te worden.

Een aantal voorbeelden van plugins die deze pop-ups kunnen maken zijn:

 • 15 Verschillende manieren om leads te genereren via je website 2OptinMonster
 • Lightbox pop-up
 • Countdown Timer
 • Elementor

Dus mocht je geïnteresseerd zijn om op een actieve manier je website bezoekers om te zetten tot klanten, dan kan dit zeker een strategie voor je zijn.

2. Creëer lead magnets

Een super eenvoudige manier om je website bezoekers om te zetten naar potentiele klanten, is door gebruik te maken van lead magnets.

Lead magnets zijn eigelijk verschillende soorten gratis informatie die bezoekers kunnen krijgen door hun e-mail adres achter te laten. Hierdoor kun je deze e-mailadressen vervolgens gebruiken om klanten te benaderen.

Het feit dat ze zich al hebben ingeschreven op een gratis product, betekent dat hier interesse naar is. Hierdoor wordt het alleen maar makkelijker om ze te benaderen.

Een aantal mooie voorbeelden van lead magneten zijn:

 • Ebooks
  Zelf hebben wij zelf een aparte pagina op onze website voor gemaakt. Je kunt hier gratis ebooks vinden over snelheidsoptimalisatie en de beveiliging van je website.
 • PDF gidsen
  Zelf maken we gebruik van een PDF gids over het onderhouden van een WordPress website. Deze wordt gedeeld tijdens onze gratis cursus WordPress Onderhoud Training (WOT).
 • Checklijsten
 • Sjablonen
 • Kalenders
 • Bronnenlijsten

Het belangrijkst is dat de lead magnet die je gebruikt, relevant is voor de bezoekers die dit graag willen hebben. In sommige gevallen kan dit zomaar informatie zijn die je al eens gedeeld hebt.

Een voorbeeld kan zijn dat je een blog bericht hebt dat heel vaak gelezen is. Je zou ditzelfde blog bericht dan om kunnen zetten in een checklist en dit vervolgens kunnen gebruiken als lead magnet. Zorg er wel voor dat je deze lead magnet dan ook aanbied in het populaire blog bericht.

Ook kun je met lead magnets bezoekers segmenteren. Wanneer je meerdere producten verkoopt op je website kun je voor al deze producten een lead magnet aanmaken zodat je precies kunt zien waar de meeste interesse van je bezoekers naar uit gaat. Vervolgens kun je deze informatie weer gebruiken om een bezoeker klant te maken.

3. Maak gebruik van invulformulieren

ninja forms

Door het toevoegen van formulieren aan je website kun je op een eenvoudige manier leads genereren. Het eerste formulier dat je eigelijk altijd kunt toevoegen is het ‘contact formulier’ op je contact pagina. Indien bezoekers vragen of opmerkingen hebben, kunnen ze eenvoudig contact met je opnemen.

Naast het contact formulier bestaan er nog veel meer verschillende formulieren die je aan je website kunt toevoegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Registratie formulieren
 • Enquete formulieren
 • Aanmeldings formulieren 

Een van de populairste plugins voor het maken van formulieren is Contact form 7. Uit een security onderzoek van Sucuri komt zelfs naar voren dat dit formulier zeer populair is maar ook de meeste security problemen geeft bij gebruikers.

Vanwege deze instabiliteit raden wij aan om eens verder te kijken naar bijvoorbeeld Ninja forms.

4. Begin met bloggen

Bloggen is hot! En daarbij ook nog eens één van de meest kosten besparende manieren om verkeer naar je website te krijgen. De ideale manier om leads te genereren dus.

Bloggen helpt je niet alleen om meer bezoekers te krijgen en je SEO te verbeteren maar laat ook meer expertise zien in jouw branche.

Op het moment dat je boeiende inhoud deelt, gaan lezers ervan uit dat jij de expertise op dit gebied hebt. Hierdoor zullen ze steeds terug keren naar je website om te zien of je nog meer content deelt. Uiteindelijk kan hier dan een verkoop uit ontstaan.

Bij WPsupporters zijn wij al een aantal maanden aan het bloggen en zien we duidelijk een toename in het aantal bezoekers op onze website. In deze grafiek kun je onze ontwikkelingen terug zien.

aantal bezoekers wpsupporters

Dus mocht je nog niet aan het bloggen zijn, begin dan vandaag. Het starten van een blog is super eenvoudig op een WordPress website, dus dit is geen excuus om het niet te doen.

5. Maak gebruik van e-mail marketing

E-mail marketing is een lead strategie die je kunt op zetten om een sterke relatie op te bouwen met je doelgroep. Het verzamelen van e-mail adressen is hierbij belangrijk. Vervolgens zul je erover na moeten denken wat klanten graag van je willen ontvangen.

Bedenk hierbij dat de meeste klanten nog niet ‘warm’ genoeg zijn om direct iets van je te kopen. Om dit beter in beeld te krijgen kun je eerst op allerlei manieren je doelgroep segmenteren. Of je kunt starten met het geven van expertise informatie over onderwerpen waarop de e-mail adressen zijn verkregen.

Een goede e-mail marketing strategie moet het volgende omvatten:

 • Leads segmentatie
  Je kunt hierbij je leads segmenteren op leeftijd, geslacht, locatie of interesse
 • Gepersonaliseerde campagne
  Leads vinden het fijn wanneer ze het gevoel krijgen dat de e-mail speciaal naar hen gestuurd is. Daarom is het personaliseren van je campagne erg belangrijk.
 • Geautomatiseerde campagne
  Door een geautomatiseerde campagne kun je ervoor zorgen dat er nooit iets wordt gemist. E-mails kunnen van te voren ingepland worden en worden vervolgens in 1 klap verstuurd.

Zelf maken wij met veel succes gebruik van Active Campaign. De reden dat we hiervoor hebben gekozen is omdat het een gebruiksvriendelijke e-mail marketing provider is. Ze ondersteunen je met segmentatie, personalisatie en geautomatiseerde campagnes.

Onze eerste marketing campagne “geen stress met WordPress” kan je bezoeken als je opzoek bent naar een goed voorbeeld. Het is volledig gratis en kan je inzicht geven in hoe Active Campaign in zijn werk gaat.

active campaign

6. Optimaliseer je homepage

Je homepage is wel één van de belangrijkste pagina’s van je website. Dit is namelijk het warme welkom voor je bezoekers. Op deze plek moet in 1 keer duidelijk worden wat jouw bedoeling is met je website.

Omdat de homepage zo belangrijk is, is het ook belangrijk deze te optimaliseren zodat je eenvoudiger leads kunt genereren. Je kunt dit op verschillende manieren onderzoeken.

Wij zelf maakten gebruik van een Split test. Hierbij leidden we onze bezoekers naar 2 verschillende homepages. We gebruikten hier de plugin Elementor voor.

Met een split test kun je vervolgens nagaan welke pagina het beste presteert en deze vervolgens gebruiken voor je website.

Een split test wordt altijd bepaald op een aantal indicatoren. Bijvoorbeeld hoe lang bezoekers op je website blijven of welke pagina’s ze bezoeken. Je kunt hieronder onze twee verschillende homepages zien. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor optie 2 omdat deze der mate beter presteerde.

Optie 1 (niet geoptimaliseerd)

homepage oud

Optie 2 (geoptimaliseerd)

homepage nieuw

In dit artikel staat in het Engels nog meer uitgelegd over het doen van split testen. Daarbij bevat het ook meerdere plugins die je kunt gebruiken. Dit kan handig zijn in het geval je niet met Elementor werkt.

7. Maak gebruik van SEO

SEO ofwel Search Engine Optimalisation ofwel zoekmachineoptimalisatie, is een belangrijk onderdeel wanneer je leads wilt genereren. Je zorgt namelijk met SEO dat bezoekers en potentiële klanten jouw eenvoudig kunnen vinden.

SEO omvat niet alleen het optimaliseren van je website op de belangrijkste zoekwoorden. Ook kan het delen van relevante informatie, zoals we aangaven in punt 4, enorm helpen. Daarbij zijn linkbuilding en een overzichtelijke META structuur ook nog belangrijke indicatoren.

Om je hiermee een stukje op weg te helpen raden we je aan om eens een kijkje te nemen op de website van ‘Ubersuggest van Neil Patel’. Hier kun je gratis een rapport ontvangen wanneer je je URL achter laat zodat je website wordt geanalyseerd op SEO.

Zelf maken we ook gebruik van Neil Patel zijn analyses en kijken hier regelmatig naar om te zien op welke zoekwoorden we zijn gestegen (of gedaald). Je hoeft hier alleen maar een account voor aan te maken en de rest gaan vanzelf, super handig dus!

8. Creëer een landingspagina

Het maken van een landingspagina is een andere strategie die je kunt gebruiken om leads te genereren. Een simpele overzichtelijke pagina met een ‘call to action’ knop, kan bezoekers al over de streep trekken om hun email adres achter te laten of zelfs iets te kopen op je website.

Een landingspagina werkt hierbij zo goed omdat het bezoekers niet kan afleiden en het gericht is op slechts 1 doel. Hierdoor zullen ze sneller overgaan tot actie.

Bij WPsupporters maken we gebruik van landingspagina’s voor bijvoorbeeld onze gratis WordPress Onderhoud Training. Hieronder zie je voorbeeld hiervan:

landingspagina

Het maken van een landingspagina is niet heel moeilijk. Elementor bevat aparte templates waarmee je kunt werken om zo een landingspagina te maken. Andere pagebuilders als Beaver Builder of LeadPages maken hier ook gebruik van.

9. Gast bloggen

Op je eigen website bloggen is een goede manier om leads te genereren. Maar het bereik wordt nog met vele malen groter wanneer je gebruik maakt van gast bloggen.

Gast bloggen houdt in dat je zelf een blog schrijft voor een andere pagina met een groter bereik. In ruil hiervoor kun je, je eigen bedrijf of website een aantal keer benoemen in de blog.

Belangrijk ik dat de informatie die je deelt relevant zijn voor je bedrijf maar ook voor de doelgroep van de gastboog. Op deze manier kan het je leads opleveren. Lees hier bijvoorbeeld ons gastblog op Frankwatching over het aanbieden van WordPress onderhoudscontracten.

10. Ontwikkel een social media strategie

Een van de meest veelzijdige manieren om leads te genereren is door gebruik te maken van social media. Je hoeft dit dus niet alleen te gebruiken voor het delen van foto’s van je kinderen of huisdieren. Facebook, Instagram, Linkedin, ze staan allemaal klaar om voor jou het grotere publiek te bereiken.

Je kunt leads genereren door middel van de volgende dingen:

 • Promoot je lead magnets15 Verschillende manieren om leads te genereren via je website 3
 • Deel populaire blogs
 • Zet belangrijke inhoud bovenaan je profiel vast
 • Voeg een aanmeldingsformulier toe via Facebook
 • Deel links naar je landingspagina
 • Maak gebruik van betaalde advertenties

Naast bovengenoemde punten is het ook belangrijk om betrokkenheid op te bouwen. Dit houdt in dat je reageert op reacties van anderen. Laat zien dat je geïnteresseerd bent en help mensen indien mogelijk verder met hun vragen/opmerkingen.

11. Deel je verhaal d.m.v. een interview, video of podcast

Je verhalen, expertise of ervaringen delen, wordt altijd ontzettend gewaardeerd door bezoekers. Ze horen graag wie de persoon is achter het bedrijf maar zijn ook altijd in voor wat meer specifieke informatie over een bepaald onderwerp.

Daarom is naast het lezen van teksten en blogs, het geven van interviews, maken van video’s of podcasts een leuke afwisseling.

Remco, de voorzitter van WPsupporters, heeft in oktober 2019 nog een live interview gegeven binnen een Facebook groep van startende ondernemers. Hierdoor is WPsupporters weer wat meer bekender geworden onder het publiek.

12. Voeg een Live Chat toe

Tegenwoordig is het niet meer dan normaal dat je als eigenaar van een bedrijf altijd bereid bent om potentiële klanten of bezoekers te woord te staan. Toch zul je merken dat klanten niet zo gauw zullen grijpen naar de telefoon. Daarbij willen mensen graag het liefst direct een antwoord.

Met een Live Chat functie kun je ervoor zorgen dat bezoekers hun interesse niet verliezen omdat jij ze direct antwoord kunt geven op hun vragen. Volgens het bedrijf Invesp zal 77% van je klanten geen aankopen doen wanneer er geen live chat functie aanwezig is.

Dit is een aanzienlijk hoog getal die je door het toevoegen van 1 simpele functie alweer binnen zou kunnen halen. Daarbij is het ook een handige functie die je meer informatie kan geven over de klant zoals bijvoorbeeld hun budget, wensen etc.

Ons voorbeeld zie je onderaan deze pagina. De knop “whatsapp met een expert” stuurt jou direct door naar onze WhatsApp inbox.

13. Start een online community

Het starten van een online community voor je bedrijf is hot! Sterker nog, wanneer je dit op Facebook zal doen, wordt je hier zelfs extra door beloond.

Facebook heeft namelijk aangegeven dat Facebook groepen belangrijker worden voor dit social media kanaal. Hier zal dus nog meer gedeeld en geliked worden en Facebook zal dit zelf tot prioriteit maken.

Om leads te genereren is het starten van een online community erg belangrijk. Bezoekers behoren namelijk graag tot een eigen club van mensen waarbij ze overeenkomsten hebben. Daarbij is dit een veilige plek om met andere over dit onderwerp te communiceren.

Door de leider te zijn van de community, kun je meer van je expertise tonen. Je kan bijvoorbeeld door het delen van links en blogs meer leads genereren. Ook is het mogelijk om een lidmaatschap of abonnee in te stellen voor het toetreden van de groep. Hierdoor maak je het nog ietsje exclusiever.

Naast het feit dat je hieruit leads kunt genereren, kun je ook leren van je community. Ze vertellen je namelijk precies waar ze naar opzoek zijn waardoor het eenvoudiger wordt om de juiste klanten te targeten.

14. Organiseer een wedstrijd

Een wedstrijd winnen, dat wil iedereen, toch?

Wedstrijden zijn niet alleen heel leuk om te geven of aan mee te doen. Je kunt er ook nog eens op een hele gemakkelijke manier leads mee genereren.

Bezoekers die op je website komen zijn namelijk vaak al naar datgene wat jij levert opzoek. Door een wedstrijd te geven waarbij ze dit kunnen winnen, geeft dit alleen maar meer motivatie om mee te doen. Zorg dat ze hiervoor altijd hun gegevens moeten achterlaten zodat je deze later weer kunt gebruiken.

Een leuke en makkelijke manier van leads genereren dus.

15. Maak gebruik van meningen van anderen

Bezoekers lezen altijd graag succesverhalen van anderen. Denk maar eens aan jezelf, zodra je weet bij welk restaurant je wilt gaan eten, scroll je altijd even door naar de reviews.

Zo werkt het eigelijk bij iedere dienst die verleent wordt of product dat verkocht wordt. Om deze reden is het daarom erg nuttig om deze informatie te delen op je website.

testemonials

Je kunt dit doen in de volgende vormen:

 • Online beoordelingen
 • Statestieken
 • Case studies
 • Reviews
 • Aanbevelingen
 • Social media sharing

Het gaat hierbij voornamelijk om het vertrouwen wat wordt gewekt. Mensen die namelijk al eens gebruik hebben gemaakt van een product of dienst weten tenslotte veel beter hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat dan een stukje productinformatie dat erbij staat beschreven.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.