Premium WordPress plug-ins

Of toch een gratis alternatief.

Premium WordPress plug-ins of gratis alternatieven 1

door Remco Nieuwenhuizen

Voorzitter van WP supporters

WordPress is een prachtig platform wat voor iedereen gratis te gebruiken is. Maar vrijwel niemand houdt het bij een kale WordPress installatie.

Bijna alle WordPress websites gebruiken plug-ins om hun functionaliteiten uit te bereiden. En dat is logisch aangezien er meer als 50.000 WordPress plug-ins zijn waarmee je bijna alles kunt bereiken.

Maar 1 van de meest gestelde vragen over WordPress plug-ins is; wanneer moet ik een premium WordPress plug-in kopen.

Want voor veel premium plug-ins bestaat er ook een gratis alternatief.

En welke is er dan beter?

In dit blogbericht duiken wij in de voor en nadelen van gratis en betaalde WordPress plug-ins en zullen wij jou adviseren wat jij het beste kunt doen in jouw situatie.

Gratis WordPress plug-ins

WordPress staat bekend om zijn gratis plug-ins. Iedereen die zijn eigen website gaat maken kijkt, wanneer hij WordPress heeft geïnstalleerd, als eerste in de plug-in directory om een aantal van zijn favoriete plug-ins te installeren.

Als je in een later stadium een optie of functie wil toevoegen, bijvoorbeeld een social media button, dan wordt er opnieuw gekeken naar een plug-in en zo loopt het aantal geïnstalleerde

WordPress plug-ins flink op. Gemiddeld staan er tussen de 15 en 20 plug-ins geïnstalleerd op een WordPress website.

In veel gevallen werkt de gratis plug-in prima en ben je tevreden met het resultaat.

Dus wat is nu precies het probleem…

Die is er niet, tenminste zo lang als het goed gaat.

Veel gratis WordPress plug-ins zijn ontwikkeld als hobbyproject, de ontwikkelaar heeft ooit de code geschreven en geupload naar de WordPress plug-in directory.

De ontwikkelaar heeft geen middelen om de plug-in continue te voorzien van updates. En hierdoor kan er een kwetsbaarheid ontstaan in jouw WordPress installatie.

Meer als 60% van alle WordPress hacks komen door verouderde WordPress plug-ins, en dit zijn vrijwel altijd gratis plug-ins.

“Meer als 60% van alle WordPress hacks komen door verouderde WordPress plug-ins, en dit zijn vrijwel altijd gratis plug-ins.”

3. Solved the Problem

Zelf WordPress onderhouden?

Leer al onze ins en outs van WordPress onderhoud en upgrade jouw website naar een 2.0 versie met onze GRATIS WordPress training.

Een Must-Do voor eenieder die met WordPress werkt. 

WordPress kwetsbaarheden

oor gratis WordPress plug-ins kunnen er kwetsbaarheden ontstaan in jouw website. En als je hier niet van op de hoogte bent of blijft dan zet je eigenlijk de deuren open voor kwaadwillenden om aan de haal te gaan met jouw website.

Op wpvulndb.com wordt een database bijgehouden met kwetsbaarheden in WordPress plugins, WordPress thema’s en in de kernbestanden. Op moment van schrijven zijn er 14560 kwetsbaarheden vermeld die al dan niet weer hersteld zijn in een update.

Als jij je website niet regelmatig update is jouw WordPress beveiliging al niet meer op orde en zal je site vroeg of laat worden gehackt. En dan haal je veel problemen op je hals die eigenlijk voorkomen hadden kunnen worden.

Zijn premium plug-ins dan de oplossing?

Premium WordPress plug-ins

Met een premium WordPress plug-in wordt een plug-in bedoeld waarvoor je moet betalen. Dit komt omdat deze plug-ins worden geleverd met extra functies, regelmatige updates, prioriteitsondersteuning en documentatie.

Zoals je bij onze beste tools hebt kunnen zien zijn wij fan van een aantal betaalde plug-ins.

Maar is het noodzakelijk om te betalen voor een WordPress plug-in.

Wij vinden dat dit afhangt van de situatie.

Is jouw website een hobbyproject of start je net als ondernemer. Dan zullen wij zeggen, maak gebruik van gratis plug-ins.

Maar als jij een goedlopend bedrijf hebt waarbij de website een prominente rol vervult in jouw organisatie dan is in sommige gevallen een premium plug-in aan te raden.

Maar het komt er altijd op neer dat jij jouw website regelmatig update. Zonder updates is de premium plug-in net zo kwetsbaar als een gratis plug-in. Alleen ben je bij de premium plug-in ervan verzekerd dat hij altijd geüpdatet wordt met de laatste technologieën en beveiligen.

Goedkope premium plug-ins

Er bestaan ook websites waarbij premium plug-ins voor een spotprijs worden aangeboden. Hier betaal je voor de plug-in vaak maar een fractie van het normale bedrag.

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag of wij dit soort websites vertrouwen.

Daarom hierbij onze mening:

Wij zijn geen fan van dit soort websites, ze verkopen namelijk software van een ander bedrijf. En het is in onze ogen pure diefstal.

Een ander nadeel is dat je het team, dat hard heeft gewerkt om de functionaliteiten beschikbaar te maken, niet ondersteunt. Hierdoor voelen zij zich minder gesteund om de plug-in te blijven ontwikkelen.

Ook bieden deze websites geen updates aan en koop je dus een eenmalige functionaliteit die na verloop van tijd kan zorgen voor kwetsbaarheden.

In onze ogen is dit altijd een slechte keuze.

Gratis vs betaalde plug-ins

Zou je, als jij een goedlopend bedrijf hebt, alleen maar betaalde plug-ins moeten gebruiken.

Wij vinden van niet.

Er zijn veel gratis plug-ins die uitstekend werken en een goede ondersteuning krijgen van het ontwikkelaars team.

Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Yoast SEO, een gratis plug-in om je SEO in te stellen en 1 van de populairste plug-in van WordPress.

Andere gratis voorbeelden zijn:

Monsterinsights lite – een gratis WordPress analytics plug-in

Contact form 7 – een gratis contactformulieren plug-in met meer als 5 miljoen installaties

WooCommerce –  een gratis webshopsysteem van dezelfde ontwikkelaars als WordPress

Elementor free – De beste WordPress paginabouwer (wij adviseren de pro versie)

Van deze voorbeelden kan je vanuit gaan dat ze regelmatig een update krijgen en veilig blijven voor gebruik.

Wanneer kiezen voor een betaalde WordPress plug-in

In onze ogen hoef je dus niet altijd een betaalde plug-in te gebruiken. Als je er maar wel voor zorgt dat de plug-ins die je gebruikt regelmatig een update krijgt.

In welke situaties zouden wij wel voor een betaalde versie kiezen:

Functionaliteit

Als een betaalde plug-in als enige de functionaliteiten aanbiedt die jij voor ogen hebt. Dan blijft er weinig keus om voor deze plug-in te betalen. Zo hebben wij bijvoorbeeld WPML gekocht om deze website te kunnen vertalen.

Support

Is een functie erg belangrijk voor jouw website dan kan je ervoor kiezen om die betalen voor premium support. Op deze manier kunnen de ontwikkelaars jou direct helpen als je vragen hebt of als er iets mis is.

Zoals al aangehaald in dit bericht krijgen gratis plug-ins soms geen ondersteuning meer van de ontwikkelaar. In deze gevallen zouden wij voor een premium oplossing kijken zodat er geen kwetsbaarheid achter blijft in jouw website.

Onze conclusie

Is een betaalde plug-in altijd beter als een gratis plug-in, wij vinden van niet. Zolang de gebruikte plug-in maar veilig zijn en geen kwetsbaarheden bevatten.

Als je een plug-in vaak gebruikt en het is een belangrijk onderdeel van jouw website dan zouden wij wel aanraden om de betaalde versie te kopen.

Heb jij wel eens een WordPress plug-in gekocht en zo ja, welke?

Wij horen graag jouw reden van aankoop in een reactie.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.