Expert Ronde SEO: Hoe versla je de concurrentie met SEO als je content al king is

Wat zeggen 8 SEO experts over dit vraagstuk

Expert Ronde SEO: Hoe versla je de concurrentie met SEO als je content al king is 1

door Remco Nieuwenhuizen

Eigenaar van WPsupporters

In deze eerste Expertronde van de WPsupporters hebben wij de vraag “hoe versla je de concurrentie met SEO als je content al king is”, voorgelegd aan 8 SEO experts uit Nederland. 

Deze vraag komt voort uit onze eigen behoefte, maar we kunnen ons zo voorstellen dat jij hier ook benieuwd naar bent.

Vandaar dat wij de antwoorden van de experts in dit bericht hebben gepubliceerd.

Inhoudsopgave

Daniël Kuipers

Expert Ronde SEO: Hoe versla je de concurrentie met SEO als je content al king is 2

Als je het mij vraagt, is je content nooit af. Je moet de content optimaliseren of op zoek gaan naar nieuwe zoekwoorden.

Dit kunnen bestaande zoekwoorden zijn, maar ook zoekwoorden waar je verwacht dat er traffic op gaat zitten. Daarnaast is content natuurlijk ook maar een deel van SEO. De techniek en je linkbuilding zijn ook ontzettend belangrijk.

SEO kan je naar mijn mening in de diepte doen, in de breedte of een combinatie van beide. Mochten de zoekwoorden beperkt zijn, dan moet je de diepte in gaan. Mochten er zoekwoorden in overvloed zijn, dan kan je ook de breedte in.

Dit verschilt per website en per niche.

Wat je dan moet en kan doen ligt echt aan je eigen kennisniveau, maar ook aan het niveau van de concurrenten. Als iedereen als een supersnelle website heeft, uitgebreide content en een fantastisch linkprofiel, dan ga je de alghele strategie waarschijnlijk niet winnen. Maar je kan wel zoekwoord per zoekwoord gaan verslaan.

Het schrijven van unieke content is niet genoeg. Doordacht zoekwoordenonderzoek en analyseren wat er al gedaan is en wat nog beter kan is altijd het vertrekpunt. Het wordt dan al snel duidelijk of er binnen de content geoptimaliseerd moet worden of dat de site technisch nog enkele steken laat vallen. De snelheid van de website zoals Google die ervaart gemeten in Google Page Speed tool kan je onderscheiden van de concurrenten.

Vaak zien we dat er intern te weinig naar de belangrijkste pagina’s wordt gelinkt. Dat is een gemiste kans. Daarnaast is het ook belangrijk dat er extern ook naar jouw pagina’s wordt gelinkt. Met externe linkbuilding kun je werken aan de autoriteit van je pagina en je website (mits deze links relevant zijn). Dit gaat niet altijd automatisch, mensen/andere partijen weten niet altijd van het bestaan van jouw content of zijn bereid om dit te doen. Werken met influencers en experts via Linkpizza kan hiervoor van toegevoegde waarde zijn. Het zelf verwijzen naar bronnen die jouw verhaal onderbouwen kan ook van toegevoegde waarde zijn.

Verder zien we de laatste maanden ook heel veel veranderingen op de SERP van Google. Google doet echt zijn best om mensen zoveel en zo lang mogelijk op de SERP te houden. Waar voorheen Google Ads en organische zoekresultaten dominant waren, zijn er steeds meer elementen aan de SERP toegevoegd. Denk aan bijvoorbeeld een FAQ-sectie (top 5 vragen en antwoorden), featured snippet (positie 0, een uitgelicht antwoord op een onderwerp) en Google Maps. Al deze elementen zorgen dat de organische zoekresultaten verder naar beneden gedrukt worden. Een positie 1 is dus tegenwoordig geen positie 1 meer. Door antwoorden op vragen van je bezoekers te geven kun je zelf ook een featured snippet positie innemen of in het FAQ-gedeelte komen. Daarmee sta je vaak hoger dan de organische zoekresultaten waardoor je meer verkeer naar je website kunt genereren.

Tot slot kun je ook nog structured data toevoegen aan je pagina’s. Daarmee laat je Google zien waar je pagina over gaat. Bij bijvoorbeeld vacatures is dit ontzettend belangrijk. Je wilt namelijk dat de zoekmachine zo goed mogelijk begrijpt waar je vacature over gaat en wat jij sollicitanten te bieden hebt. Zeker door de komst van Google Jobs is dit ontzettend belangrijk geworden.

Christian Slagter-Koster

Expert Ronde SEO: Hoe versla je de concurrentie met SEO als je content al king is 4

Of je content ‘king’ is, is op zich al een vrij brede interpretatie. Naar mijn mening is je content namelijk altijd te verbeteren. Bijvoorbeeld door deze te updaten met nieuwe onderzoeken, (markt)ontwikkelingen of gebeurtenissen. Ook kan het zo zijn dat de zoekvraag verandert en je content daar onvoldoende op inspeelt. Kijk dus regelmatig of je bestaande content kunt updaten of zelfs verwijderen als het niet meer relevant is of onvoldoende past bij je bedrijf. Minder content kan namelijk ook zeker bijdragen aan je SEO.

Wat verder vaak over het hoofd wordt gezien is de kracht van interne links. Organisaties die regelmatig content creëren hebben daar zeker mee te maken, omdat je bijvoorbeeld niet alleen van de nieuwe artikelen naar oudere kunt verwijzen, maar het ook zeker van toegevoegde waarde is om dit andersom te doen. Dit kan ook weer nieuwe perspectieven bieden voor je oudere content.

Maar denk ook aan nieuwe vormen van content, die je vervolgens ook weer hergebruikt voor andere platformen. Stel dat je een expertserie doet zoals deze, wellicht is het dan interessant om daarvan quotes samen te voegen tot een afbeelding. Of door nog verder te gaan en een artikel te verwerken tot een video of podcast. En heb je dan ook nagedacht hoe je die content kunt hergebruiken voor social mediakanalen? Bijvoorbeeld door dit alvast in te plannen? Al deze zaken zorgen er weer voor dat je je content verrijkt en interessanter wordt voor mensen.

Je hebt ijzersterke content op je website, voldoende backlinks en je website is technisch ook in orde. Tóch sta je niet bovenaan in Google en lukt het je niet om de concurrent op nummer één in de SERP te verslaan. Je content is king, vind je zelf. Maar…is dat wel echt zo?

Waarom alleen content niet meer genoeg is

Enkel geniale webteksten schrijven is helaas niet meer genoeg om hoger te ranken dan je concurrenten. Hoe kan het dat zij wél boven jou staan, terwijl jouw content beter is? De hoeveelheid en relevantie van backlinks speelt ook een belangrijke rol, maar Google gaat steeds meer van content houden. Het doel van Google is natuurlijk om de gebruiker zo goed mogelijk te bedienen. Hier moet jij op inspelen.

Voorheen was een stroom aan backlinks wel eens genoeg om al te ranken met minimale (of zelfs slechte) content. Echter kent iedereen deze truc inmiddels wel en wordt bovenaan in Google staan iets moeilijker.

De concurrentie verslaan met SEO topic clusters

Het antwoord op de vraag: ‘hoe versla ik mijn concurrent en hoe kom ik bovenaan in Google?’ is dat je content geen king meer is als je nog geen SEO topic clusters hebt. Dit zijn clusters van één bepaald onderwerp (bijvoorbeeld linkbuilding), waarbij er één pillar pagina is met de belangrijkste content. Deze is weer omringd door aanvullende content over hetzelfde onderwerp (het cluster). Dit zijn bijvoorbeeld blogs of subpagina’s. Samen vormen deze twee een topic cluster. Je kunt het zien als een soort mindmap met als middelpunt de pillar pagina en daaromheen lijntjes naar onderwerpen die de pillar page versterken en verduidelijken.

Waarom Google blij wordt van topic clusters? Omdat ze de gebruiker beter bedienen door de website te weergeven met meeste en beste content over dit onderwerp. Zo heeft je website meer autoriteit en vergroot je de kans om je concurrent van de troon te stoten.

De voor- en nadelen van een topic cluster

Topic clusters hebben zowel voor- als nadelen. Hoewel de voordelen de nadelen toch echt overtreffen, hier een opsomming van allebei:

Je positioneert jezelf als deskundige over een onderwerp (autoriteit).
Je ontlast je salesmensen en klantenservice doordat alles op je pillar pagina staat.
Je bereikt je marketingdoelen sneller.
Het schrijven van topic clusters kost veel tijd, vooral als je er meerdere schrijft.

Bovenaan in Google = topic clusters én intern linken

Topic clusters zijn geen topic clusters als je geen gebruik maakt van interne links. Intern linken is sowieso goed voor je SEO, maar bij topic clusters zijn ze onmisbaar. De pillar pagina en het cluster moeten namelijk met elkaar verbonden zijn om voor Google een herkenbare samenhang te maken. Link dus van de pillar pagina naar het cluster én terug. Overzichtelijk voor jezelf, voor de zoekmachine en voor de lezer die meer informatie zoekt. Op deze manier is jouw content pas echt king.

Remon Hendriksen

Expert Ronde SEO: Hoe versla je de concurrentie met SEO als je content al king is 6

Binnen SEO zijn voor mij drie dingen erg belangrijk: techniek, content en autoriteit. Als je on page SEO dus grotendeels op orde is, dan is er nog genoeg om aan te werken binnen je techniek en autoriteit. 

De techniek zie ik als het fundament van je SEO-machine. Dit omvat met name de structuur van je website, de snelheid en hoe Google je website ziet. Laaghangend fruit wat je hierin eenvoudig kunt oppakken:

  • Schrijf de structuur van je website uit. Zijn de belangrijkste pagina’s in maximaal 3 klikken te openen?
  • Koppel Google Search Console aan je website. Komen hier aanbevelingen of fouten naar boven?
  • Als je WordPress gebruikt: maak gebruik van speed optimalisatie plugins zoals WP-Rocket

Dan de autoriteit. Een groot gedeelte van de autoriteit van je website/pagina’s wordt met name bepaald door externe backlinks. Voor mij zijn backlinks vaker wel dan niet de katalysator geweest van hoge posities in Google. Waar je zonder backlinks op relatief competitieve zoekwoorden laag op pagina één kunt ranken, zorgen de backlinks voor posities in de top-3 van Google. Net dat laatste zetje in de goede richting dus. Let bij externe backlinks vooral op relevantie en of een website/pagina écht bezoekers krijgt. 

Ook interne backlinks is een onderdeel wat regelmatig wordt vergeten. Door deze te plaatsen geef je bepaalde pagina’s en zoekwoorden meer gewicht mee. Interne linkmogelijkheden kun je vinden door in Google te zoeken met het “site:” commando. Ter illustratie onderstaand voorbeeld waar ik 35 mogelijkheden zie om een interne link op te nemen naar bijvoorbeeld dit artikel (als ik dit artikel op SEO wil laten ranken).

Expert Ronde SEO: Hoe versla je de concurrentie met SEO als je content al king is 7

Last but not least is een goed zoekwoorden onderzoek aan te raden.Vaak is deze al wel redelijk gedaan, maar ontbreekt de diepte. Op long tail (zoekwoordcombinaties met minimaal 3 woorden) zoekwoorden zit vaak minder zoekvolume, maar de relevantie is vaak hoger en de concurrentie lager. Als je dus stuk zit met het optimaliseren van je huidige content, kijk dan ook zeker naar aanvullende relevante zoekwoorden. Kijk bijvoorbeeld eens in Facebookgroepen waarover wordt geschreven of kijk eens of er aanverwante niches zijn waarover je kunt schrijven.

Davy Slof

Expert Ronde SEO: Hoe versla je de concurrentie met SEO als je content al king is 8

In het huidige SEO landschap merk ik dat het laatste tijd steeds meer draait om details. Iedereen wil natuurlijk op de ‘money keywords’ organisch bovenaan staan. Ga je dan de concurrentie aan en pomp je veel geld en arbeidskracht in dat enorme concurrentieveld? Persoonlijk zal ik meer naar de secundaire opties en de long-tail gaan kijken van jouw product of dienst.Vaak ligt daar ook een enorme behoefte vraag, maar merk je dat de concurrentie dat veel minder aandacht voor heeft. 

Vooraf zou ik dus eerst kijken welke haakjes ik kan maken voor de webshop of het domein waarvoor ik werk. Vervolgens kijk je welke concurrentie op desbetreffende long-tail keywords ranken en wat voor type pagina’s en content zij hebben gecreëerd.  Tegenwoordig laat Google ook zelf relevante content en vragen zien in hun rubriek ‘People also ask’. Ook dat is een optie om in te spelen om vragen die mensen hebben. Dus creëer extra opties voor je producten en diensten waardoor je in de breedte beter vindbaar wordt. 

Daarnaast geloof ik ook nog dat je onderscheid kan maken in een sterke linkbuilding tactiek. Focus je op autoriteit en denk ‘out of the box’ als je wil dat andere partijen (PR) je content gaan overnemen en naar je gaan linken. Naar mijn idee wordt dit nog steeds onderschat en werkt het anno 2022 nog steeds als een trein. 

Jonathan Tikovsky

Expert Ronde SEO: Hoe versla je de concurrentie met SEO als je content al king is 9

In mijn ogen is je content nooit helemaal ‘af’. Natuurlijk kun jij een langere of kwalitatief betere tekst hebben, maar er is altijd een mogelijkheid om de pagina nóg beter te maken. Er doen zich na verloop van tijd altijd nieuwe ontwikkelingen voor die je in de content kunt verwerken. Dat hoeft niet altijd textueel te zijn, ook een geupdate grafiek of tabel toevoegen kan voldoende zijn om in te spelen op de ontwikkelingen. Rankt een concurrent opeens hoger? Onderzoek of dit door aanpassingen in de content komt. Je kunt via een tool zoals https://archive.org/web/ kijken of er recentelijk aanpassingen zijn gemaakt.

Over ‘kwaliteit’ zijn de meningen vaak verdeeld. Je kunt een SEO geoptimaliseerde tekst hebben die heel goed rankt, maar ook een inhoudelijk sterke tekst die matig rankt. Ik kom nog regelmatig over geoptimaliseerde teksten tegen waar bezoekers vrijwel niets aan hebben. Optimaliseren voor zoekmachines is meer werk dan enkel wat keyword rijke tussenkopjes plaatsen met algemene alinea’s waarin je een keyword een aantal keer terug laat komen. Probeer die twee werelden dus te combineren tot één goede tekst voor bezoekers én voor zoekmachines.

Naast de freshness, kwaliteit en grootte van de content speelt ook de ervaring op de pagina een belangrijke rol. Een lap tekst van 1500 woorden zonder kolommen, afbeeldingen of video’s nodigt niet uit tot lezen. De content moet ‘snackable’ zijn. Speel met witruimtes, bulletpoints, kolommen, dividers, afbeeldingen. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus benut ze dan ook. Maar, houd rekening met de impact op de Core Web Vitals. Als een bezoeker seconden lang moet wachten dan is hij al weg voordat de content überhaupt in beeld is geweest. 

Zelf probeer ik pagina’s in te steken op wat men ‘echt’ wilt weten en daaronder welke informatie ‘nice to have’ is. Weinig mensen nemen de tijd om de volledige tekst te lezen. Ze scannen de tekst naar de informatie die zij willen weten. Tussenkopjes, dikgedrukte woorden, tabellen, afbeeldingen en links naar andere pagina’s vallen extra op en geven meestal in één oogopslag aan waar de content over gaat. Zet de belangrijke onderdelen daarom hoger op de pagina, zodat de bezoeker deze informatie als eerste ziet.

In sommige branches zal je naast een geweldige on-page experience ook moeten werken aan de techniek én autoriteit van de website. In zekere zin is het daardoor een stuk lastiger geworden voor een amateur om op concurrerende termen te ranken. Linkbuilding en technische optimalisaties zijn niet voor iedere doe-het-zelver weggelegd. Toch zijn er nog ontiegelijk veel kansen waar je als amateur goede kans maakt op om in de top 3 te ranken. 

Neem daarom voordat je met een website begint de tijd om een goede concurrentieanalyse te maken. Als je ziet dat de concurrentie in de top 10 een enorm hoge autoriteit heeft en duizenden verwijzende domeinen, dan moet je je afvragen of je de strijd aan wilt gaan. Bij sommige keywords kun je het simpelweg niet meer winnen zonder hoge domein autoriteit en linkbuilding. Daar heb je een flink PR/linkbuilding budget voor nodig en heel veel geduld. Dus content is niet altijd meer king..

Dennis Stopa

Expert Ronde SEO: Hoe versla je de concurrentie met SEO als je content al king is 10

Ga alle zoektermen na waarop je wilt ranken.
Je content is misschien king, maar nooit 100%. Er zijn altijd zoektermen die niet op 1 (of 2, of 3) staan en dus potentieel verkeer mislopen.
Check Google Search Console en gebruik tools om te zien waar je concurrentie op gevonden wordt. Denk niet alleen aan directe concurrenten.
Concurrentie in Google is er op zoekwoord niveau. Als voorbeeld: heb jij een e-commerce website waarop je speelgoed verkoopt, is niet alleen Intertoys een concurrent van je. Maar bijvoorbeeld ook bol.com. Vervelend? Dat kan zeker. Maar niet per se slecht of onmogelijk om te verslaan.

Denk aan de klantreis.
Deel je content op in fasen (See-Think-Do-Care / Top-Mid-Bottom of funnel) en ga na of je content nog steeds king is. Waarschijnlijk kan je nog meer
Misschien niet je bottom of funnel keywords, maar vergeet top of funnel keywords niet in het verhaal. Hierin kan je je content nagenoeg altijd nog uitbreiden. Al is dat natuurlijk per branche verschillend. 


Optimaliseer je weergave in de SERP’s.
Denk je alsnog op je top van je kunnen te staan? Dan wil je je weergave in de SERP’s verbeteren om een zo hoog mogelijke doorklik ratio te hebben.
Verbeter je titles en descriptions en maak ze zo relevant mogelijk voor je belangrijkste zoektermen. Controleer of Google ze herschrijft. En zorg dat je na aanpassingen ook echt controleert of er verbetering is of niet.
Voeg FAQ schema toe op pagina’s om meer ruimte in de SERP te claimen. Door relevante vragen toe te voegen kan je je zoekresultaat aantrekkelijker maken voor zoeker. En er zo een bezoeker van maken.
En optimaliseer content voor Featured Snippets. Met Featured Snippets kan het wel twee kanten op:
1. Je geeft al genoeg antwoordt in de SERP zodat een doorklik niet nodig is.
2. Het antwoordt wordt afgekapt of triggert juist genoeg om door te klikken en meer te weten te komen.
Ook hierbij geldt: meten is weten. Niet slechts aanpassingen maken en er het beste van hopen.

Vergeet je conversiemogelijkheden niet!
Is je site ingericht op macro- en microconversies? Bezoekers op je site is één, maar ze moeten wel converteren. (Tenzij je businessmodel draait op het tonen van advertenties uiteraard) Bij genoeg bezoekers kan het lonen om je conversieratio te verhogen. Zowel van je hoofd conversie items als je subdoelen. Ga bijvoorbeeld voor het vullen van een e-maillijst. Op deze manier ben je niet altijd afhankelijk van Google en kan je in contact blijven met zowel klanten als potentiële klanten.

Conclusie

Als je alle specialisten gelezen hebt dan heb je waarschijnlijk hetzelfde gevoel als ons.

SEO is nooit klaar en kan altijd verbeterd worden.

Wij weten in ieder geval waarmee we aan de slag gaan. 

Heb jij ook weer nieuwe inspiratie gekregen? Laat het ons en de specialisten weten in een reactie. 

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.