Tipgids WordPress onderhoud

De beste WordPress onderhoud tipgids van 2020, inclusief 3 gratis hulpmiddelen

De beste WordPress onderhoud tipgids van 2020 1

door Lisa Springer

Assistent Manager van WP supporters

Je bent druk bezig met het uitbreiden van je nieuwe business. Of je ben drukt bezig om vaste klanten aan je te binden als freelancer, webshophouder of eigenaar. We begrijpen dat WordPress onderhoud dan niet hoog op je prioriteiten lijst staat.

In eerste instantie zul je hier weinig hinder aan ondervinden omdat je website of website’s nog redelijk nieuw zijn, maar later kan dit je een hoop problemen opleveren.

Eigelijk moet je jouw website niet alleen zien als het ultieme visite kaartje maar als je totale onderneming. En wanneer je als freelancer werkt en meerdere websites van klanten onder je verantwoording hebt, is dit misschien nog wel belangrijker.

Echter werkt website onderhoud net zoals de normale dingen in het leven. Wanneer het niet goed onderhouden wordt, valt het uit elkaar.

In dit artikel gaan we verder in op waarom WordPress onderhoud zo belangrijk is voor jou en je bedrijf. Hierbij zullen we inzoomen op alle verschillende aspecten die regelmatig onderhouden moeten worden.

De inhoud van dit artikel:

Waarom WordPress onderhoud?

Zoals ik al noemde, staat WordPress onderhoud voor veel ondernemers niet hoog op hun prioriteiten lijstje. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van waarom het nou juist zo belangrijk is.

Daarom hieronder een aantal punten die je laten inzien dat WordPress onderhoud echt belangrijk is.

 • Hiermee zorg je dat je website of websites goed beveiligd blijven.
 • De snelheid van je website of websites zijn op orde.
 • Programmeerfouten kunnen snel hersteld worden
 • Het helpt met het voorkomen van hacks
 • Er kunnen nieuwe handige functies worden toegevoegd aan je website of websites.

Genoeg redenen dus om je WordPress website(s) goed bij te houden. Maar hoe pak je dit aan? En waar moet je opletten? We gaan er hieronder verder op in.

Zelf WordPress onderhouden?

3. Solved the Problem

Leer al onze ins en outs van WordPress onderhoud en upgrade jouw website naar een 2.0 versie met onze GRATIS WordPress training.

Een Must-Do voor eenieder die met WordPress werkt. 

Security

Website security is 1 van de meest belangrijke onderdelen van je WordPress onderhoud. Met een goed beveiligde website houd je namelijk Malware, hackers en Ddos aanvallen buiten de deur.

Indien je security niet op orde is en je besmet raakt met geïnfecteerde informatie levert je dit een groot aantal problemen op. Zoekmachines als Google zullen je ondermijnen, klantgegevens komen op straat te liggen en je kunt zelfs aan de stok krijgen met de Autoriteit Peroongegevens. Iets wat je absoluut niet wilt!

Maar wat is er allemaal onderdeel van een goed beveiligde website?

 • Een privé hosting. Een gedeelde hosting kan ook, maar wees je bewust van het cross-site fenomeen dat optreed wanneer er iemand anders of jijzelf besmet raakt met geïnfecteerde informatie.
 • Blijf ten alle tijden ‘up to date’. Het doen van updates zorgt ervoor dat je de nieuwste software gebruikt waardoor je minder kans hebt op Malware op je website.
 • Back-ups. Dit is je laatste strohalm wanneer je website offline raakt of gehackt is. We gaan hier verder in dit artikel op in.
 • SSL en HTTPS. Door middel van SSL en HTTPS wordt je website in een beveiligde omgeving geopend en gecodeert. Dit houdt hackers buiten de deur.
 • Goede security plugins. Met een goede security plugin zorg je ervoor dat je website altijd gemonitord en gescand wordt op verschillende infiltraties. Ook kan het je helpen deze te verwijderen indien ze gevonden worden.

Hierboven staan de security aandachtspunten globaal uitgelegd maar mocht je hier wat extra informatie over willen weten dan kun je dit terug vinden in onze vorige blog ‘8 WordPress security plugins om je website voor 99,9% te beveiligen’.

Snelheid

De beste WordPress onderhoud tipgids van 2020 2

Een website die langzaam laadt, zorgt voor een afname van het aantal bezoekers. De laadtijd van je website is dus essentieel voor het trekken van bezoekers. Ook kijkt een zoekmachine als Google graag met je mee en beloont je op een laadtijd van onder de 2 seconden.

De snelheid van je website hangt onder andere samen met de grootte van je afbeeldingen, de thema’s en plugins die je hanteert, je webhost en de CDN die je gebruikt.

Een goede snelheidsoptimalisatie plugin die hierbij kan helpen is WP Rocket.

In ons artikel: de 8 beste WordPress snelheid plugins gaan we hier verder op in en leggen we je alles uit over snelheidsoptimalisatie.

Back-ups

Back-ups zijn je laatste kans wanneer je website gehackt wordt of offline gaat om wat voor reden dan ook.

Hoe vaak je ze moet doen, hangt af van de grootte van je website en hoevaak je iets aanpast. Een minimum van één keer per maand valt hierin wel aan te raden. Vaak kost dit je niets.

Wil je regelmatiger een back-up maken van je website dan zul je er wel voor moeten betalen.

Het maken van een back-up kan handmatig of doormiddel van een plugin eenvoudig geregeld worden. Wij zijn zelf erg fan van BackupBuddy maar en zijn ook andere handige plugins die je hiervoor kunt gebruiken. In deze blog kun je de 5 beste back-up plugins allemaal vinden. 

Mocht je een back-up plugin aan willen schaffen, let dan op de volgende punten.

 • Zorg dat je back-up plugin externe back-ups maakt (bijvoorbeeld in de cloud of Dropbox)
 • Kies altijd voor een plugin die automatische back-ups maakt.
 • Ga voor een back-up plugin die aangepast is op de grote van je website.
 • Indien je de website ooit wil migreren, kies dan voor een back-up plugin die dit kan.

Plugin en thema updates

WordPress is een krachtig content management systeem (CMS) dat ontstaan is uit een bloggers platform. Door het ontwikkelen van plugins en thema’s, is WordPress in een korte tijd heel populair geworden. Simpelweg omdat je er heel veel kanten mee op kunt.

Echter zijn plugins en thema’s allemaal kleine stukjes software die verwerkt zijn in dit systeem. En zoals je wel weet hebben software systemen regelmatig updates nodig. En kan bij het niet juist updaten hiervan, op termijn zorgen voor problemen op de website.

Natuurlijk kan het opnieuw updaten van plugins en thema’s spannend zijn. Want ook tijdens dit proces kunnen er dingen misgaan. In onze ultieme WordPress plugins en update blog vertellen we je stap voor stap hoe je dit kunt aanpakken. 

Website ontwerp

Uptime monitoring

De meeste website eigenaren laten hun hosting in de gaten houden of hun website offline gaat. Echter raden wij dit je absoluut niet aan.

Hosting maatschappijen hebben vaak veel website’s onder hun hoedde waardoor het lastig is om à la minute te reageren. En wanneer je als ondernemer of freelancer één of meerdere website’s in beheer hebt, wil je direct gealarmeerd worden wanneer er 1 offline gaat. Want een offline website kan jezelf of een klant al gauw geld gaan kosten.

Om deze reden adviseren wij een persoonlijke uptime monitoring, die direct aangeeft wanneer jouw website of die van je klanten offline gaat. Hiermee zorg je ervoor, dat de website niet een halve dag offline staat zonder dat je het door hebt.

Website clean-up

Zo af en toe is het goed om je website database eens goed op te ruimen. Maak dit tot 1 van je standaard stappen tijdens je WordPress onderhoud, zo zul je niets over het hoofd zien.

Dit houdt in dat je ongewenste gegevens (zoals reactie spam, oude posts) verwijderd vanaf je website. Ook is het belangrijk om de overgebleven instellingen van niet geïnstalleerde plugins te verwijderen.

Wanneer je website al een tijd online is, kan het zijn dat hierop links staan naar webpagina’s die al een tijd offline zijn. Dit heten ook wel ‘Dode links’. Dode links kunnen ervoor zorgen dat je minder bezoekers doorverwezen krijgt omdat je zakt in de zoekmachines. Check daarom tijdens je website onderhoud altijd even of je links nog werkzaam zijn.

De beste WordPress onderhoud tipgids van 2020 3

Een 404 verwijzing is een pagina die tijdens het bezoeken, niet meer bestaat. Ook dit kan je vindbaarheid in de zoekmachines beschadigen.

Zowel ‘Dode links’ als ‘404 verwijzingen’ kunnen ervoor zorgen dat je website ook minder snel laad. Beiden zijn dus redenen om hier goed op te letten.

3 Gratis hulpmiddelen

Naast plugins en goede hosting zijn een nog meer handige hulpmiddlen die je kunt gebruiken om te checken of je WordPress website up to date is.

Daarom hier 3 gratis tools voor je op een rijtje:

Hackertarget
Met deze gratis WordPress security scan wordt je website geanalyseerd op kwetsbaarheden. Ook wordt er bekeken of je qua WordPress updates up to date bent.

GTMetrix
Met deze gratis tool kun je eenvoudig checken hoe snel je website laad. Ook wordt er een uitgebreid rapport getoond met daarin de aandachtspunten voor het optimaliseren van je website. Heel erg handig wanneer je niet goed weet waar je moet beginnen met je WordPress snelheidsoptimalisatie.

Google search console
Google search console is 1 van de handige tools waarmee die je kunt gebruiken om te zien hoe je website onderhoud ervoor staat.

Zoals ik hierboven al vertelde is de zoekmachine onder andere erg gevoelig voor de snelheid en veiligheid van je website. Daarbij checkt het ook of je bijvoorbeeld gebruik maakt van ‘dode links’.

Google Search console kan jou een update geven als er een dode link ontstaat. Daarom is het juist belangrijk om dit te installeren op je website.

Website Onderhoud Training

Omdat WordPress onderhoud vaak een lastig onderwerp is, hebben wij een gratis training geschreven hoe je dit het beste kunt uitvoeren.

In onze ogen is dit een Must-Do voor iedereen die met WordPress werkt.

Schrijf je hier GRATIS in!

WordPress onderhoud uitbesteden

Uiteraard kunnen wij jou ook helpen met WordPress onderhoud.

Onze WordPress onderhoudscontracten zijn specifiek opgesteld om jou als ondernemer te ontlasten. 

Mocht je vragen hebben over onze services schroom dan niet om contact op te nemen.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.