TTFB van een WordPress website versnellen

Hoe zorg je voor een snellere WordPress website

TTFB van een WordPress website versnellen 1

door Ricardo

Supporter van WPsupporters

In dit artikel gaan we het hebben over TTFB en hoe je deze kan verbeteren voor je WordPress website. Voordat we beginnen, is het natuurlijk wel handig om vooraf wat informatie over dit onderwerp te geven. Daarom gaan we bij het begin beginnen.

Heb je weleens een pagespeed insights test gedaan? Het is een gratis beschikbare tool van Google, waarmee je onder andere de snelheid van je WordPress website kan testen. Wanneer je al eens zo’n test gedaan hebt, dan kan het goed zijn dat je een melding bent tegengekomen met TTFB of Time To First Byte.

Deze melding komt erg vaak voor, maar het is wel belangrijk om er ook echt iets mee te doen. Daarom geven we ook een uitleg over deze melding en nog veel belangrijker, hoe je hem kunt oplossen!

Wat betekent TTFB

TTFB is een afkorting voor Time To First Byte. Het is een melding die je in tools als Google Pagespeed Insights, Pingdom en Webpagetest kunt tegenkomen. Wanneer dit gebeurt, is het verstandig om er dan ook echt iets mee te doen en dit heeft verschillende redenen:

 • Het is een rankingfactor voor Google
 • Het zorgt voor een betere UX (User Experience)
 • Het kan zelfs voor meer omzet zorgen!

Het heeft te maken met het feit dat hoe langer de TTFB is, hoe langer een bezoeker moet wachten om de content van je website te kunnen zien. Bezoekers van websites zijn tegenwoordig gewend aan snelle websites en willen dan ook snel informatie kunnen vinden, of zelfs een aankoop doen!

TTFB is een formule, die op basis van verschillende gegevens kan berekenen hoe snel de laadtijd van een website is. Of eigenlijk, wanneer de eerste content wordt weergegeven in een browser.

“Time To First Bite (TTFB) is een formule die berekend wanneer de eerste content wordt weergegeven in een browser.”

Hoe kun je een WordPress website testen op TTFB

Eerder noemde ik al een aantal tools, die je kunt gebruiken om onder andere de snelheid van je website te meten. Zelf maak ik vooral gebruik van Google Pagespeed Insights en bij twijfel of wanneer deze niet goed werkt, GTmetrix.

Hoe dan ook, ik raad je aan om vooral Google Pagespeed Insights te gebruiken. Dit wil niet zeggen dat andere tools geen waardevolle informatie kunnen geven. Om gewoon eerlijk te zijn, optimaliseren we websites vooral voor de bezoekers en voor een hogere Google ranking. Dus door gebruik te maken van de tools die Google aanbiedt, krijg je een beter inzicht over hoe je website ervoor staat. Daarnaast kun je de verkregen kennis gebruiken om je WordPress website beter te optimaliseren.

Maar goed, dubbelchecken is nooit verkeerd, daarom hieronder een lijstje met verschillende tools:

 • Google Pagespeed Insights
 • Pingdom
 • WebPagetest
 • GTMetrix

WordPress website versnellen

Snelheid is belangrijk en om tot een betere TTFB te komen is het nodig om je WordPress website te versnellen. Ik ga je dan ook helpen om dit met de juiste “gratis” tools voor elkaar te krijgen! We gaan gebruik maken van een aantal plugins en verderop in dit artikel ook nog een externe tool. Laten we beginnen met de benodigde plugins (ik kies voor plugins, zodat er weinig tot geen code aan te pas komt).

 • Fast Velocity Minify: Dit is een caching plugin, die naast het aanmaken van cache ook bestanden kan verkleinen en optimaliseren zoals HTML/CSS/JS.
 • Advanced Database Cleaner: Deze tool wordt gebruikt om de MYSQL database op te schonen. Een opgeruimde database kan de snelheid positief beïnvloeden.
 • Flying images by WP speed matters: Verkleint afbeeldingen en zet lazyload of afbeeldingen aan.
 • Flying pages by WP speed matters: Zet preload aan voor pagina’s. Hierdoor worden ze al geladen, voordat een bezoeker ze opent.
 • Lazy Load optimize images: Wordt gebruikt om video’s en embedded content te preloaden, waardoor deze sneller laadt.

Met bovenstaande plugins ben je al een behoorlijk stukje op weg om je WordPress website sneller te maken. Waarschijnlijk krikken deze plugins de hele score van Google Pagespeed Insights al op, maar mocht het nog niet genoeg zijn, dan gaan onze extra tips daar zeker bij helpen!

Cache inschakelen met Fast Velocity Minify

Caching is een belangrijk onderdeel om de TTFB-score te verbeteren. Om caching in te schakelen, kun je Fast Velocity MInify installeren en activeren. Vervolgens ga je naar instellingen -> Fast Velocity Minify en dan naar settings.

De cache-functie zal nu al direct actief zijn. Nu is het tijd om nog wat instellingen te controleren. Dit doe je bij de settings. Hier krijg je een heel lijstje met instellingen te zien en vaak kun je met behulp van Google Pagespeed Insights zien, wat je moet aanpassen. De meldingen die Google geeft, vind je dan ook meestal terug bij de setting van FVM, en kun je dan ook hier aanpassen.

Database opschonen met Advanced Database Cleaner

In een WordPress database, wordt vaak veel data opgeslagen die niet wordt gebruikt. Onnodige data verwijderen uit de database, verkleint de database en kan zorgen voor meer snelheid. Voordat je hieraan begint, is het verstandig om een back-up van je WordPress website te maken.

Na het installeren van Advanced Database Cleaner, kun je in WordPress menu klikken op “WP DB Cleaner”. En krijg je direct een overzicht van overtollige data de je kunt verwijderen.

Afbeeldingen preloaden met Flying Images

Afbeeldingen zorgen altijd voor vertraging. Dit komt vooral doordat afbeeldingen vaak behoorlijk groot zijn en doordat er naast de afbeeldingen nog veel meer data geladen moet worden om een pagina weer te kunnen geven. Door afbeeldingen te verkleinen en te preloaden, zorg je ervoor dat een server minder tijd nodig heeft om alles weer te geven.

Na het installeren en activeren ga je naar instellingen -> Flying Images. Hier schakel je Lazy Load in met de “Javascript Only” instelling. Vervolgens klik je bovenin het menu op WebP. Hier schakel je WebP in. Vervolgens zal de plugin van alle afbeeldingen een WebP bestand maken, wat een modernere extensie is dan bijvoorbeeld JPG of PNG.

Pagina’s preloaden met Flying Pages

Het preloaden van pagina’s zorgt ervoor dat een server efficiënter kan werken. Pagina’s zullen vooraf worden geladen en dit zorgt voor een snellere laadtijd voor bezoekers en dus voor de UX (User Experience). Dit is dan ook een kritiek onderdeel van TTFB en een goede manier om je WordPress website mee te versnellen!

Na het installeren en activeren ga je naar instellingen -> Flying pages. Hier zie je vervolgens verschillende instellingen. Het beste is om de standaard instellingen te gebruiken. En preload uit te schakelen voor administrators.

Embedded scripts en video’s lazyloaden met Lazy Load optimize images

Waarschijnlijk denk je nu van, “ik heb toch al zo’n plugin geïnstalleerd”. Alleen neemt die plugin geen embedded scripts mee en geen video’s. Daarom schakelen we deze plugin in voor video’s en embedded scripts en schakelen we hem voor afbeeldingen uit.

Dit doe je, door na het installeren en activeren naar instellingen -> LazyLoad te gaan. Je ziet gelijk 3 vinkjes en van deze 3 vinkjes, moet je het vinkje bij Afbeeldingen uitschakelen. Daarna zal deze plugin zeer goed zijn werk gaan doen

De snelheid van je WordPress website testen

Nu komt het moment, waarop we gaan kijken of bovengenoemde plugins goed werk verrichten. Daarom gaan we een test doen. Voordat we kunnen beginnen, moet eerst de cache verwijderd worden. Dit doe je door naar instellingen -> Fast Velocity Minify te gaan en bij “Purge the cache files” op delete te klikken.

Nadat je dit hebt gedaan, open je Google Pagespeed Insights. Vervolgens voer je jouw domeinnaam in, “let op, dat je deze exact zo invoert zoals je hem in je browser ziet”. Klik nu op “analyseren”. En wacht op de resultaten. Hoe is de score? Hoger dan 90 op mobiel en desktop? Dan ben je goed bezig. Maar wanneer de score lager is, dan zijn er nog een aantal opties! Namelijk gebruik maken van een CDN (Content Delivery Network) of eventueel het hostingpakket upgraden!

Daarnaast kan het zijn dat Google nog een aantal meldingen geeft, waarmee je extra snelheid zou kunnen behalen. Vaak kun je dit oplossen met Fast Velocity Minify, maar het kan ook zijn dat de reactietijd van de server “TTFB” slecht blijft. In dat geval is een CDN of hosting upgraden vaak een goede oplossing.

Gebruik maken van een CDN en/of hosting upgraden

Een CDN (Content Delivery Network) kan een goede stap zijn in het verbeteren van de TTFB. Hier komt echter wel wat techniek bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld de DNS-instellingen aanpassen. Heb je hier geen verstand van? Dan is het echt beter om het door iemand te laten doen, die weet hoe het werkt. Je website kan namelijk tijdelijk onbereikbaar worden.

Sommige Nederlandse hostingpartijen bieden ook een eigen CDN aan. Deze krijg je vaak bij de premium hostingpakketten en dan is het vaak wat makkelijker in te stellen dan wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van Cloudflare.

Het upgraden van je hostingpakket kan ook een zeer positieve bijdrage leveren in de snelheid van je website en de reactietijden van de server. Denk bijvoorbeeld eens na over een VPS. Zeker wanneer je met jouw website op een shared server zit, is dit een aanzienlijke verbetering en de kosten van een VPS zijn gelukkig tegenwoordig ook niet zo hoog meer als een paar jaar geleden! 

Nog twee premium tips, om je WordPress website te versnellen

Maak gebruik van een lichtgewicht theme en gebruik liever geen pagebuilders als Elementor. Een lichtgewicht theme, bevat vaak kleinere bestanden en is beter geoptimaliseerd voor snelheid. Dit zorgt voor snellere en betere laadtijden en zal de TTFB gegarandeerd verbeteren!

Daarnaast is een pagebuilder als Elementor vaak behoorlijk zwaar voor een server en maakt deze vaak hele grote bestanden aan met een rommelige code en vaak veel Jquery, wat misschien wel prachtig is voor het design, maar zeker niet voor de snelheid en ook erg lastig te optimaliseren!

Ook het gebruik maken van een groot aantal plugins kan een WordPress website erg langzaam maken! Daarom is het verstandig om plugins die niet worden gebruikt uit te schakelen. Ook het updaten van plugins die wel worden gebruikt, kan de snelheid ten goede komen! Zorg er dus voor dat plugins altijd up-to-date blijven. Niet alleen voor de snelheid, maar ook voor de veiligheid van je website!

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.