WordPress Plugins

De ultieme gids over alles wat jij van WordPress plugins moet weten

De Ultieme Gids over WordPress Plugins en Updates 1

door Remco Nieuwenhuizen

Voorzitter van WP supporters

WordPress is het populairste platform om een website te starten. Met een marktaandeel van meer als 60% kan je wel stellen dat WordPress de online marktleider is.

Dat je niet hoeft te betalen voor WordPress zal 1 van de redenen zijn waarom het zo populair is. Maar ook de hoeveelheid en veelzijdigheid aan WordPress plugins maakt dat je eigenlijk alles kunt maken.

Op het moment van schrijven staan er 55,118 plugins in de officiële WordPress plugin database. En dat worden er iedere dag meer.

Dat klinkt veelbelovend toch?

Dat is het ook, maar….

Hoe ga je om met plugins en welke plugins zijn er onmisbaar.

Wij vertellen het jou in deze ultieme gids over WordPress plugins.

Wat is een WordPress plugin

WordPress is een ontzettend flexibel en krachtige CMS (content management system) waarmee je heel veel kunt doen.

Maar in de basis is WordPress een blogging platform en erg beperkt qua ingebouwde functionaliteiten. Dit komt omdat het vooral gebruikt werd om persoonlijke verhalen te vertellen. Omdat het platform snel aan populariteit won gingen ontwikkelaars extra opties maken.

Deze extra opties werden als WordPress plugins aangeboden. Vaak gratis, soms betaald.

Waar je vroeger software op je computer installeerde om zijn functionaliteit uit te bouwen, installeer je nu plugins om je website uit te bouwen.

Door de plugins is WordPress sinds 2001 gegroeid tot de marktleider van vandaag. En kan je het simpele blogging platform uitbouwen tot een complete webshop, forum, marktplaats, zakelijke website, portfolio site en nog veel meer. Kortom je kunt het zo gek niet verzinnen of er bestaat een WordPress plugin voor om deze optie aan te bieden.

“Wees kritisch in het installeren van plugins. En installeer alleen de plugins waarvan je zeker bent dat ze goed ontwikkeld zijn en die je echt nodig hebt.”

3. Solved the Problem

Zelf WordPress onderhouden?

Leer al onze ins en outs van WordPress onderhoud en upgrade jouw website naar een 2.0 versie met onze GRATIS WordPress training.

Een Must-Do voor eenieder die met WordPress werkt. 

WordPress plugins een plaag of een zegen

Zonder de vele plugins zou WordPress nooit zo populair zijn als dat het nu is. Voor heel veel website eigenaren is WordPress met zijn plugins dan ook een uitkomst.

Er kleven alleen ook nadelen aan de WordPress plugins. Het zijn stukjes software, en net als jouw computer van vroeger, gaat er wel eens wat stuk of werkt er iets niet meer.

In deze gevallen worden de plugins ineens een stuk minder leuk en handig. Want waarbij je computer het na een herstart weer deed, is bij een foutieve plugin vaak de hele website van de rel of erger offline.

En een website die offline is kan veel schade aanbrengen. (uit eigen ervaring: Ik had een webshop met €1500 omzet per dag. Door een fout was deze 2 dagen offline wat mij meer als €3000 omzet koste)

Plugins zijn dus een geweldige manier om de functionaliteiten van je website uit te bouwen. Maar kunnen ook problemen opleveren die je vooraf niet voorzien had.

Daarom zeggen wij altijd…

Wees kritisch in het installeren van plugins.

En installeer alleen de plugins waarvan je zeker bent dat ze goed ontwikkeld zijn (vaak zijn dit populaire plugins), en die je echt nodig hebt.

En installeer niet zomaar een plugin omdat je denkt dat het leuk of handig is.

Want alle WordPress plugins moeten ook onderhouden worden.

De Ultieme Gids over WordPress Plugins en Updates 2

Iedere dag worden er gemiddeld 90.000 websites gehackt. 83% daarvan zijn WordPress websites. (Bron: Hostingfacts)

Dat zijn in totaal ongeveer 75000 WordPress websites, iedere dag. Dat is een feit.

Maar hier hoef jij niet bang van te worden. Want 99% van deze websites hebben dit aan zichzelf te danken door hun software niet bij te werken.

Hackers gebruiken namelijk WordPress plugins om een website te hacken. Iedere plugin is voor hen een mogelijkheid om naar binnen te komen.

Hoe meer plugins je hebt, hoe meer achterdeurtjes jouw website heeft.

Goede, betrouwbare en populaire plugins zorgen doormiddel van updates ervoor dat hun achterdeur gesloten blijft. Daarom zijn er iedere week wel plugins die bijgewerkt moeten worden.

Als plugins niet worden bijgewerkt dan blijven deze achterdeurtjes op een kier staan. En is het wachten op een kwaadwillende die hier gebruik van maakt.

Ook zijn er plugins die slecht ontwikkeld zijn waardoor er deuren wagenwijd open blijven staan. Daarom raden wij aan om kritisch naar de plugins te kijken en alleen extensies te gebruiken die door vele websites worden gebruikt.

Ook zijn wij voorstander van betaalde plugins, omdat je bij betaalde plugins weet dat er een team achter zit die de plugin constant vernieuwd, verbeterd en veilig houdt.

Om deze redenen vinden wij het belangrijk om plugins regelmatig bij te werken en alleen plugins te gebruiken die je echt nodig hebt.

Een beveiligingsplugin is ook aan te raden. Wij gebruiken Ithemes Pro voor al onze websites die een veilig onderhoudsplan of hoger hebben.

WordPress en al zijn plugins wordt actief onderhouden door ontwikkelaars van over de hele wereld. Deze ontwikkelaars vinden en repareren problemen, voegen nieuwe functies toe en zoeken en voorkomen kwetsbaarheden.

Deze verbeteringen worden vervolgens doormiddel van updates vrijgegeven.

Om te profiteren van de kennis en moeite van deze ontwikkelaars is het is dus belangrijk dat jij deze updates doorvoert op jouw website.

Maar vaak vinden mensen dit lastig.

Bij iedere update kan er een foutje ontstaan in de website waardoor de site niet meer functioneert of erger… offline gaat.

En als je dit eenmaal heb meegemaakt denk je bij jezelf; laat maar zitten of ik durf het niet meer.

Wij vertellen jou de manier hoe je veilig jouw WordPress website kan updaten.

1: Maak altijd eerst een backup van jouw website

 

Het belangrijkste dat je eerst moet doen voordat je WordPress of plugins gaat bijwerken, is een volledige back-up maken.

Zonder back-up kan je veel meer in de penarie komen als het fout gaat tijdens het updaten.

Ook als je automatische back-ups hebt ingesteld is het raadzaam om voor het updaten je site nogmaals handmatig te back-uppen. Sla de back-up, op een externe locatie (dus niet dezelfde server als je website), op.

En maak een complete back-up van:

  • Alle WordPress-kernbestanden
  • Je WordPress-database
  • Alle plugins en thema’s
  • Alle afbeeldingen en media-uploads

Nadat je een backup hebt gemaakt weet je in ieder geval zeker dat je altijd terug kan naar het moment van voor de update.

2: Updates uitvoeren

 

Oké, je hebt je backup gemaakt dus er kan niets fout gaan.

Log in op je website en ga in het dashboard naar updates.

Je zal daar een melding zien dat er een nieuwe versies beschikbaar zijn.

Mochten er voor WordPress en zijn plugins en thema’s updates beschikbaar zijn dan raden wij je aan om eerst de WordPress installatie bij te werken.

Op die manier kan een plugin geen fout geven aan de nieuwe kernbestanden van WordPress.

Klik op de knop ‘Nu bijwerken’ om de update van WordPress te starten.

Tijdens het bijwerken van WordPress zal de website de volgende melding laten zien: “Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute.”

Het is dus verstandig om de website bij te werken op een rustig moment.

Na WordPress zijn jouw plugins aan de beurt. Klik op de knop ‘Nu bijwerken’ en wacht tot de updates zijn uitgevoerd. Dit duurt vaak niet langer als 5 minuten.

Als laatste kan je de thema’s bijwerken.

Doe het in deze volgorde, dan zullen er in ieder geval geen fouten ontstaan door je update proces.

3: Wat te doen na het updaten.

 

Bezoek jouw website in een nieuw scherm en controleer of alle functionaliteiten en pagina’s het nog goed doen.

Vaak heb je het snel genoeg door als een update niet goed is uitgevoerd of als er fouten zijn ontstaan tijdens de update.

In dit geval moet je de problemen oplossen die zich op dat moment voordoen.

Aangezien er 1001 problemen kunnen ontstaan tijdens het updaten is het teveel om in dit blog bericht daarop in te gaan.

Mocht het jou niet lukken om de problemen direct op te lossen zet dan de backup terug.

Hierna kan je proberen om het update proces opnieuw te doorlopen. Blijft het probleem zich voordoen en kan je het zelf niet oplossen dan is het tijd om assistentie te vragen.

Voordat je dit doet documenteer goed welke problemen zich voordoen, want een expert kan dan het probleem voor jullie uitzoeken.

In 9 van de 10 keer zal een update moeiteloos gaan, maar dit hangt ook af van de kwaliteit van plugins die jij hebt geïnstalleerd.

Onmisbare WordPress plugins voor iedere website

Ondanks dat wij aanraden om kritisch te kijken welke plugins je voor je website wilt gebruiken zijn er een aantal plugins zo handig dat ze voor elke website vrijwel onmisbaar zijn.

In ons bericht over de beste tools voor elk bedrijf halen wij al een aantal onmisbare plugins aan.

Maar in dit bericht gaan we hier dieper op in.

1: Yoast SEO


De Ultieme Gids over WordPress Plugins en Updates 3

Voor iedere website die SEO(zoekmachine optimalisatie) serieus neemt is Yoast SEO onmisbaar.

Deze plugin heeft meer als vijf miljoen actieve installaties en is een van de populairste WordPress plugins. Een klein feitje om trots op te zijn: Het is een oerhollandse product gemaakt door Joost de Valk uit Wijchen.

Deze plugin is een voorbeeld van een populaire plugin waar je zeker van kunt zijn dat zij kwaliteit leveren en geen achterdeurtjes open houden voor kwaadwillenden.

Naast een aantal basisopties die Google erg prettig vindt, zoals het aanmaken van XML sitemaps en het identificeren van duplicate content(dubbele berichten) en het geven van tips over je blogposts. Kan je met Yoast de titels en Metabeschrijvingen aanpassen.

Dit is geen wondermiddel zoals sommige mensen denken, maar laat jou beslissen wat Google zegt over jouw website.

De Titel van de pagina wordt namelijk door Google getoond en de metabeschrijving is de omschrijving die onder de titel staat.

Met deze 2 functies kan je mensen die, Google als zoekmachine gebruiken, overhalen jouw website te bezoeken. Schrijf daarom titels en omschrijvingen waarmee je de interesse van zoekende mensen kunt aantrekken.

2: WP Rocket

De Ultieme Gids over WordPress Plugins en Updates 4

Een cacheplugin is ook onmisbaar voor iedere website. Het zorgt ervoor dat iemand die jouw website voor de 2de keer bezoekt een opgeslagen versie van jouw website te zien krijgt. Hierdoor worden de laadtijden voor deze bezoeker drastisch verkort waardoor het gebruiksgemak groter wordt.

WP Rocket is de beste en makkelijkste plugin die wij zelf ook gebruiken voor onze onderhoudsplannen.

Je moet wel betalen voor deze plugin wat voor sommige mensen wat teveel is. Andere goede gratis alternatieven zijn autoptimize en swift performance pro.

3: Ithemes security Pro

De Ultieme Gids over WordPress Plugins en Updates 5

Zoals we bij het kopje WordPress beveiliging al schreven is beveiliging een belangrijk onderdeel van een WordPress website. Met 75000 hacks iedere dag is WordPress nou eenmaal een platform wat veel hackers aantrekt.

Ithemes security pro is 1 van beste plugins op dit gebied. Maar opnieuw weer een betaalde plugin. (Wij betalen graag voor plugins die goed werk leveren)

Met deze plugin weet je zeker dat jouw website een fort knox wordt waarbij niemand toegang kan krijgen. Bij websites met een veilig of hoger onderhoudsplan installeren wij deze plugin. Deze worden steekproefsgewijs gecontroleerd door een ethical hacker met penetratietesten en tot op heden is het slagingspercentage van de ethical hacker 0%.

4: Elementor Pro

De Ultieme Gids over WordPress Plugins en Updates 6

Elementor is op dit moment de populairste page builder plugin. En wij hebben het idee dat zij dit nog wel een tijdje blijven. De afgelopen jaren hebben zij een enorme ontwikkeling doorgemaakt en blijven dit ook doen waardoor ze een mijlenverre voorsprong hebben op de concurrentie.

Als je meer controle wilt hebben hoe jouw pagina in WordPress eruit komen te zien dan raden wij jou deze plugin zeker aan.

Je kunt er gratis gebruik van maken, probeer het uit en bedankt ons later.

5: Shortpixel

Iedere website moet zijn afbeeldingen optimaliseren om de snelheid van de site hoog te houden. Zonder deze optimalisatie moet iedere bezoeker overbodige MB’s downloaden waardoor de website traag wordt.

Er zijn meerdere plugins die dit goed kunnen doen maar wij vinden persoonlijk Shortpixel erg fijn werken. Maar ook deze plugin is weer betaald.

Andere alternatieven zijn Wp Smush pro (ook betaald) of tinypng.com een handige website waar je de afbeeldingen kunt uploaden, optimaliseren en downloaden voordat je ze upload naar je website.

Deze 5 plugins zijn de enige plugins die wij standaard gebruiken op iedere website. En die wij echt onmisbaar vinden.

Voor elke andere plugin denken wij altijd 2 keer na of wij de functionaliteiten ook echt gaan gebruiken en of de plugin gemaakt is door betrouwbare ontwikkelaars.

We zijn erg benieuwd of jij nog plugins hebt die jij onmisbaar vindt of waar je misschien vragen over hebt. En ook hopen wij dat jij iets aan dit bericht hebt gehad. Laat het ons weten in een reactie.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.