WordPress error: Ik heb een wit scherm (white screen of death)

Onze oplossing voor het verhelpen van deze WordPress error

WordPress error: Ik heb een wit scherm (white screen of death) 1

door Remco Nieuwenhuizen

Eigenaar van WPsupporters

Het overkomt iedereen wel eens: een wit scherm tijdens het bewerken van je website. Het witte scherm wordt ook wel the white screen of death genoemd. Deze fout is een van de meest voorkomende fouten bij het bewerken van een WordPress website. Dit artikel is je gids richting de oplossing van deze fout.

! Belangrijk ! Maak een backup voordat je verder gaat met het aanpassen van je website. Het is zonde als alles voor niets is geweest!

Het WordPress probleem

Zoals gezegd, is het witte scherm een veelvoorkomende fout in WordPress. Als je je webpagina bezoekt dan zie je niets meer dan een wit scherm zonder foutmelding. Heel vervelend, want vaak zie je ook geen foutmelding met de exacte oorzaak. Het kan ook zo zijn dat enkele pagina’s wit zijn en dat je nog wel in de wp-admin omgeving kan komen. 

Het kan zo zijn dat er wel foutmeldingen verschijnen. Dit hangt vaak af van welke browser je gebruikt. Een HTTP 500 fout is bijvoorbeeld in chrome een veel voorkomende foutcode. Deze foutcode helpt je alleen niet verder bij het achterhalen van de oorzaak. Wel geeft dit aan dat het gaat om een fout aan de kant van de server. 

“The white screen of death is een van de meest voorkomende fouten bij het bewerken van een WordPress website.”

Wil je hulp bij het zoeken naar een alternatieve plugin?

Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden

De oorzaak van het probleem

Het is heel lastig om de oorzaak te vinden voor deze fout. Er zijn tal van redenen die ten grondslag kunnen liggen aan het witte scherm. Het kan enige tijd duren, maar de oorzaak is wel te vinden. We hebben hier de meest voorkomende oorzaken opgesomd om jou tijd te besparen!

Oorzaak 1: Memorylimit bereikt

In heel veel gevallen ligt de oorzaak dichterbij dan je denkt. Het kan zijn dat door een plugin of thema die net geüpdatet of geïnstalleerd is er teveel geheugen op de server wordt gebruikt. Dit veroorzaakt een timeout van de kant van de server. Hierdoor is de website niet meer in staat om een foutmelding te laten zien. 

Oorzaak 2: Slecht thema of slechte plugin

Het kan zijn dat je een slecht thema of slechte plugin op je website hebt geïnstalleerd. Het thema of de plugin kan slecht geschreven code bevatten, welke de server niet aan kan. Gelukkig hebben WordPress installaties van versie 5.2 of hoger een automatische foutdetector geïnstalleerd. Deze stuurt een mailtje naar de gebruiker met de mededeling welke plugin fouten veroorzaakt op de website. 

Oplossingen voor the white screen of death

1: Plugins uitschakelen

WordPress error: Ik heb een wit scherm (white screen of death) 2

De eerste belangrijke stap is om plugins uit te schakelen. Dit kan (als je toegang hebt tot je dashboard) in het scherm Plugins > Geïnstalleerde Plugins. Hierbij kan je Alles selecteren en links bovenin alles in één keer Deactiveren. Na het deactiveren is het belangrijk om te kijken of de website het doet. Doet de website het weer? Dan kan je één voor één de plugins weer aan zetten en tussendoor bekijken of de website het blijft doen. Springt de website weer op wit nadat je een bepaalde plugin hebt geactiveerd? Dan zal je deze plugin moeten verwijderen en een alternatief zoeken.

Het kan natuurlijk zo zijn dat de website het nog steeds niet doet. Bekijk dan de oplossingen bij oplossing 2.

Het is natuurlijk niet onlogisch dat je geen toegang meer hebt tot je dashboard. In dat geval wordt het wat complexer. Je zal toegang moeten hebben tot de server met een FTP Client. Hiervoor heb je de FTP-gegevens nodig. Deze zijn op te vragen bij je hostingpartij.

Als je de gegevens hebt, kan je met een FTP-Client direct naar de bestanden op de server. Gebruik hiervoor een goede FTP-Client, zoals FileZilla. Als je bent ingelogd op de server en bij je bestanden bent van je website (vaak in de map httpdocs of www), navigeer dan naar wp-content. Hier zie je de map plugins staan. Verander de naam van deze map naar plugins_2. Zo worden alle plugins die geactiveerd staan op je website in een keer gedeactiveerd. Doet de website het weer? Maak dan op de server een nieuwe map aan in de map wp-content met  de naam plugins. Sleep weer een voor een de mappen van de plugins richting de map plugins en bekijk ondertussen of de site het weer doet. Doet de site het niet nadat je een plugin hebt verplaatst? Dan zal je een alternatief moeten zoeken voor de plugin

WordPress error: Ik heb een wit scherm (white screen of death) 3

Hulp nodig bij het oplossen van het White Screen of Death?

WPSupporters staat voor je klaar om je te assisteren. Neem nu nog contact met ons op.

2: Switch van thema

Het witte scherm kan ook veroorzaakt worden door een thema dat een conflict geeft op je website. Oude thema’s of slecht geschreven thema’s kunnen bewust of onbewust zorgen voor een HTTP 500 foutmelding. Dat is de foutmelding die vaak hoort bij The White Screen of Death. Je kan het goed vergelijken met het echte leven. Als jij iemand anders meermaals tegenspreekt, dan kan daar een conflict uit ontstaan. Zo werkt het ook bij een HTTP 500 fout. Stukjes code spreken elkaar tegen of belemmeren elkaar waardoor de website als een soort kaartenhuis in elkaar stort.

De oplossing is hiervoor om tijdelijk te switchen van thema, bij voorkeur door te switchen naar het standaard WordPress thema (Twenty Twenty One in 2021). Deze thema’s zijn geschreven door de programmeurs van WordPress zelf en bevatten niet of nauwelijks conflictueuze stukjes code. 

Dit kan je heel makkelijk doen door in het dashboard te gaan naar Weergave > Thema’s. Selecteer hierbij het standaard WordPress thema en bekijk of dit wel werkt. 

Kan je niet bij je dashboard? Geen zorgen! Dan kan je, net als bij de plugins, via de FTP de map wp-content > themes hernoemen naar themes_2. WordPress switcht zelf terug naar zijn standaard thema. Als je deze niet hebt, kun je deze zelf downloaden via de WordPress Theme Directory online en uploaden naar je themes-map.

WordPress error: Ik heb een wit scherm (white screen of death) 4

Werkt het weer? Dan heb je in ieder geval de oorzaak gevonden. Werk je met grote thema’s zoals OceanWP, Salient, Enfold of Avada? Dan kan je googlen naar de oorzaak. Heb je een zelfgeschreven thema door een developer? Dan raden wij aan om zo snel mogelijk contact met haar/hem op te nemen.

3: PHP verwerkingscapaciteit uitbreiden

WordPress error: Ik heb een wit scherm (white screen of death) 5

Soms kan het zijn dat WordPress teveel moet verwerken in één keer. Je PHP-limieten worden dan bereikt. Op het moment dat deze bereikt zijn, stopt WordPress met draaien en krijg je niets te zien. Gelukkig is hier ook een oplossing voor. Hiervoor moet je weer via FTP naar je server gaan en zoeken naar het wp-config.php bestand. In dat bestand kan je de volgende regels code onderaan toevoegen:

ini_set(‘pcre.recursion_limit’,20000000);

ini_set(‘pcre.backtrack_limit’,10000000);

Sla weer op en upload het weer terug de server op. Deze regels zorgen dat je limiet wordt opgerekt en uitgebreid. Hopelijk werkt de website na deze aanpassing wel weer!

4: Debug-modus

WordPress error: Ik heb een wit scherm (white screen of death) 6

Heeft nog niets geholpen? Dan wordt het tijd voor grover geschut. We gaan weer het wp-config.php bestand gebruiken om het probleem op te lossen.

We activeren de debug-modus. Met deze modus kunnen we binnen een mum van tijd fouten opsporen die we in normale modus niet zien.

Ga via FTP naar je server en open daar het wp-config.php bestand. Plaats de volgende lijnen code onderaan.

define( ‘WP_DEBUG’, true);

define( ‘WP_DEBUG_LOG’, true );

Als je deze hebt geïnstalleerd, krijg je als het goed is een scherm met foutmeldingen en berichten te zien. Deze helpen je om doelgericht de oorzaak te ontdekken. Zie je geen errors of berichten? Ga dan weer terug naar je FTP-client om de debug.log te lezen. Deze kun je vinden in wp-content > debug.log. Open deze op je computer en bekijk de foutmeldingen.

! TIP !: Je bent nooit de eerste met een foutmelding. Heel veel foutmeldingen kun je opzoeken op Google. Vaak komen daar veel technische oplossingen uit voort, maar soms zit er een oplossing bij die je zelf kan implementeren

5: Cache legen

WordPress error: Ik heb een wit scherm (white screen of death) 7

Het kan voorkomen dat je toegang hebt tot het dashboard, maar geen toegang hebt tot de site zelf. WordPress kan je site en de bijbehorende instellingen dan niet laden, maar kan wel het dashboard laden en tonen. Een van de redenen waardoor dit gebeurt, is de cache. Als je een caching plugin installeert of hebt, dan kan je deze heel simpel legen door in de plugin de knop ‘Empty Cache’ of ‘Cache legen’ te selecteren.

Kom je er niet uit?

Neem contact op met WPSupporters! Wij staan voor je klaar om je problemen op te lossen

Samenvatting

The white screen of death is op het eerste oog eng en spannend. Vaak zit er niet veel meer achter dan een simpel op te lossen conflict of een klein foutje in de code. Echter, het is natuurlijk wel vervelend als dit vaker gebeurt. Daarom is het belangrijk om een goed thema en kwalitatieve plugins te gebruiken. Deze verkleinen de kans op The white screen of death in WordPress. Mocht dit nou vaker voorkomen, dan kan je het beste even contact opnemen met je hosting provider of onderhoudsbureau. 

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.