Welke extensie voor WordPress afbeeldingen?

Alles wat jij moet weten van afbeelding extensies voor WordPress.

Welke extensie voor WordPress afbeeldingen? 1

door Remco Nieuwenhuizen

Eigenaar van WPsupporters

Vrijwel op elke WordPress website staan wel wat afbeeldingen. Een website zou ook maar saai worden zonder afbeeldingen toch? Met afbeeldingen kun je iets benadrukken of je kunt ze gewoon inzetten om het design wat fraaier te maken!

Toch komt het gebruiken van afbeeldingen binnen WordPress websites met een prijs. Het ziet er namelijk vaak heel leuk uit, maar wanneer je gebruik maakt van de verkeerde extensies dan kan je website er ook traag van worden!

Vooral dat traag worden, begint nu een grote rol spelen. Met de nieuwste updates van Google, die vooral gericht zijn op performance wil je echt geen trage website hebben! Hoewel dit afhankelijk is van heel veel verschillende factoren, spelen afbeeldingen er toch stiekem ook best wel een grote rol in.

Daarom leggen wij in dit blogbericht de nadruk op WordPress afbeeldingen en geven we je meer uitleg over de voor-en nadelen van verschillende extensies.

JPG en JPEG, de meeste bekende extensie

JPG en JPEG gaan al jaren mee en worden vandaag de dag nog steeds veel gebruikt. Hoewel er nogal wat twijfel over bestaat, zijn JPG en JPEG exact hetzelfde, op een klein detail na. Namelijk dat er bij JPEG een letter is toegevoegd.

Oorspronkelijk was JPEG de enige extensie, doordat veel systemen vroeger enkel extensies met 3 letters begrepen, is er uiteindelijk een extra letter aan toegevoegd, namelijk de letter E.

Waarom JPEG/JPG? Bij JPEG wordt gebruik gemaakt van lossy compressie, wat zorgt voor kleinere files, met afbeeldingen van hoge kwaliteit.

Waarom geen JPEG/JPG? Er is niets mis met deze extensie alleen is deze voor het gebruik op websites voor het mooie te groot, waardoor je WordPress website trager kan worden.

“WEBP bestanden zijn vaak kleiner en geoptimaliseerd voor websites, terwijl de afbeeldingen superscherp blijven.”

PNG, ook zeer bekend en vaak gebruikt

PNG kom je ook nog vaak tegen op websites. Ook deze extensie bestaat al heel lang en heeft zo zijn voor en nadelen. Deze zal ik direct met je doornemen.

Waarom PNG? PNG maakt het mogelijk om transparante afbeeldingen aan je WordPress website toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn bij het plaatsen van een logo en daar wordt deze extensie dan ook voornamelijk voor gebruikt bij WordPress websites.

Waarom geen PNG? Voor een logo kun je deze extensie best wel gebruiken, maar gebruik deze extensie niet te vaak! PNG staat er namelijk om bekend, bestanden veel groter te maken dan dat eigenlijk nodig is en voor een WordPress website wil je juist kleinere bestanden hebben. Wederom vanwege de snelheid!

GIF, ook een grote en bekende extensie

De laatste tijd kom ik steeds vaker GIF files tegen op WordPress websites. GIF files zijn geanimeerde afbeeldingen, die je zelf kunt maken bij verschillende websites of naar je WordPress website kunt importeren via GIPHY (ook wel bekend van Facebook/Whatsapp).

Waarom GIF? Je kunt er iets mee duidelijk maken, net zoals bij het gebruik van emoji’s. Het ziet er ook nog eens leuk uit en geeft wat extra’s aan je WordPress content.

Waarom geen GIF? GIF files zijn geen echte video’s, maar ze kunnen best wel behoorlijk wat laadtijd nodig hebben. Dit komt de snelheid van je WordPress website niet ten goede. Maar wil je toch GIF files gebruiken? Dan leg ik je zo uit hoe je de snelheid van je website alsnog kunt optimaliseren ondanks GiF en andere grote bestanden.

WEBP is een moderne extensie en ideaal voor WordPress websites!

WEBP bestaat nog niet zo gek lang en het is dan ook niet echt vreemd, wanneer je nog niet bekend bent met deze extensie. WEBP is een extensie die bekend staat om de superieure lossless en lossy compressie.

WEBP bestanden zijn vaak kleiner en geoptimaliseerd voor websites, terwijl de afbeeldingen superscherp blijven.

Waarom WEBP? Verkleint afbeeldingen, waardoor er minder laadtijd nodig is voor afbeeldingen en geeft alsnog prachtige afbeeldingen weer.

Waarom geen WEBP? Ik kan eerlijk gezegd geen reden bedenken!

WordPress sneller maken door afbeeldingen te optimaliseren

Afbeeldingen horen natuurlijk wel een beetje bij een website. Toch kunnen ze ervoor zorgen dat de score bij Google Pagespeed Insights of GTmetrix drastisch afneemt. Snelheid is een rankingfactor die steeds belangrijker wordt en zelfs het verschil kan maken tussen de eerste pagina, spot 1 – 3 of de tweede pagina of zelfs nog erger (bij Google)!

Daarom is het belangrijk om afbeeldingen goed te optimaliseren, gelukkig zijn daar goede plugins voor om dit te regelen. We hebben hier ook een gids over geschreven: onze ultieme afbeelding optimalisatie gids.

Een stukje eerder in dit blogbericht, had ik het al over WEBP. Door alle afbeeldingen op een WordPress website te converteren naar een WEBP formaat, worden de afbeeldingen kleiner in kb’s en verhoog je de snelheid al een beetje. Dit is dan ook stap 1, die je kunt nemen om WordPress te versnellen.

Stap 2: Het inschakelen van compressie.

Afbeeldingen worden kleiner gemaakt en dan heb ik het niet over hoogte en breedte, maar vooral over pixels. Door compressie in te schakelen, worden er bij afbeeldingen verschillende pixels verwijderd (niet te zien op het oog). Hierdoor worden bestanden weer kleiner en de laadtijd nog sneller.

Stap 3: Is het inschakelen van Lazy Load.

Lazy Load zorgt ervoor dat eerst de content wordt geladen en zodra die geladen is, worden de afbeeldingen pas geladen. Dit zorgt ervoor dat laadtijd korter wordt, met als gevolg betere Google Pagespeed Insights en GTmetrix scores!

Stap 4: CDN inschakelen.

CDN is een afkorting voor “Content Delivery Network”. Een CDN verkleint de afstand tussen de server en bezoeker. Hierdoor wordt content sneller getoond aan bezoekers, wat weer zorgt voor een snellere website. Bekijk ook ons blogbericht over 10 redenen om een CDN te gebruiken. 

De snelste manier om bovenstaande stappen te activeren (Premium tip)

Je kunt nu natuurlijk een aantal plugins installeren die uiteindelijk alle bovenstaande stappen uitvoeren, maar er is ook een plugin die het allemaal kan en die is nog gratis ook! Ik heb het nu over “Flying images van WP speed matters”.

Met deze plugin kun je alle stappen uitvoeren, waardoor je laadtijden beter zullen worden. Het enige waar je nog wel rekening mee moet houden is dat je geen onnodig grote afbeeldingen gebruikt, soms kun je ze beter voor het uploaden alsnog eerst even verkleinen met een online programma of bijvoorbeeld Photoshop.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.