Een WordPress back-up maken – Verschillende manieren

Hoe maak je een WordPress backup.

Een WordPress back-up maken – Verschillende manieren 1

door Ricardo Verboom

Content specialist van WPsupporters

Wanneer je een prachtige WordPress website hebt, is het natuurlijk erg fijn wanneer deze naar behoren blijft werken. Helaas gebeurt het met enige regelmaat dat een WordPress website ineens niet meer werkt.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak heeft het te maken met corrupted plugins, corrupted themes of zelfs door themes en plugins die al heel lang geen update hebben gehad. Wanneer themes en plugins heel lang geen update krijgen, kunnen er problemen ontstaan.

WordPress werkt perfect, maar kan ook heel gevoelig zijn. Vooral het installeren van veel plugins kan conflicten veroorzaken. Mocht het probleem dan opgelost kunnen worden door bijvoorbeeld een plugin te verwijderen, dan is er nog weinig aan de hand. Het kan alleen soms weleens helemaal mis gaan!

Mocht zoiets je ooit overkomen, dan is het natuurlijk erg handig wanneer je een back-up hebt. Heb je deze niet, dan kan het weleens heel lastig gaan worden om je website te herstellen. Voorkomen is ook hier altijd beter dan genezen en daarom geven wij je in dit blogbericht een uitleg over hoe je een back-up kunt maken van je WordPress website.

Handmatig een WordPress back-up maken

We beginnen met een iets complexere manier. Deze manier heeft wel mijn persoonlijke voorkeur, omdat ik liever niet voor alles een plugin gebruik.

Dit doe ik vooral omdat ik snelheid belangrijker vind en hoe meer plugins, hoe meer moeite het kost om een goede snelheid te behalen. Uiteraard is dit puur persoonlijk!

Handmatig een back-up maken van je WordPress website is iets complexer, maar als je het een keer hebt geprobeerd, zul je merken dat het de volgende keer veel makkelijker en sneller gaat! Om handmatig een WordPress back-up te maken, zetten we eerst een paar dingen klaar, zodat we efficiënt en goed te werk kunnen gaan.

Zet dit vast klaar:

FTP software: Ik maak zelf graag gebruik van FileZilla. Deze kan op de officiële website gedownload worden voor zowel Mac als Windows. Download de software en log tijdens het downloaden en installeren even in op je webhosting. FTP gebruiken we uiteindelijk om alle bestanden de kopiëren.

Bij alle hostingpanels is er een knop te vinden met FTP. Controleer of je al een FTP account hebt en zo niet, dan kun je deze hier alvast aanmaken. Schrijf je gebruikersnaam en wachtwoord even op, deze ga je zo dadelijk nodig hebben.

Mysql: WordPress maakt gebruik van een Mysql database. In deze database staat alle data opgeslagen met betrekking tot jouw website. Daarom moeten we deze ook kopiëren. Ga alvast naar je browser, open een nieuw tabblad en vul je domeinnaam in, gevolgd door /phpmyadmin.

Dan komt het er vervolgens zo uit te zien: jouwdomeinnaam.nl/phpmyadmin.

WordPress back-up maken

Je hebt nu alles klaargezet en kunt een back-up maken. Om dit te doen begin je met FileZilla. Hier kun je alle bestanden die op de server staan naar jouw computer kopiëren. Vervolgens kun je deze bijvoorbeeld uploaden naar Google Drive.

FileZilla inloggen:

Bij FileZilla kun je inloggen met de gegevens die je hebt opgeschreven en bij “Host” vul je jouw domeinnaam in zonder http(s)://www, dus alleen: jouwdomeinnaam.nl. Het veld met “Port” kun je leeglaten, deze vult FileZilla zelf in.

Je ziet nu onderaan bij FileZilla twee velden staan. In het linkerveld zie je alle bestanden die op jouw computer staan. Klik op “bureaublad”, en vervolgens rechtermuisknop -> Map aanmaken. Geef je map een naam, bijvoorbeeld: “Wordpress Back-up” en dubbelklik op de map.

In het rechterveld zie je alle bestanden die op de server staan. Het kan zijn dat je hier mappen ziet als: domains, httpdocs etc. De bestanden vind je meestal onder httpdocs, domains of public_html. Zodra je alle bestanden hebt gevonden, klik je in het rechterveld van FileZilla 1 bestand aan, gevolgd door: ctrl+a (windows) of cmd+a (mac). Klik nu op de rechtermuisknop en klik vervolgens op downloaden.

Over een paar minuten zullen alle bestanden op jouw computer staan.

Mysql: Nu kun je in je browser naar het tabblad gaan waar je phpmyadmin hebt geopend. Er zal waarschijnlijk een waarschuwingsvenster staan, waarop je moet inloggen. De kans is groot dat je niet weet welke gebruikersnaam en wachtwoord je moet invoeren.

Gelukkig staat FileZilla nog open en daar kun je deze vinden! Ga in het linkervenster op zoek naar het bestand: “wp-config.php”, klik erop met de rechtermuisknop, gevolgd door “bekijken en bewerken”. Het bestand wordt nu geopend. Scroll na het openen door het bestandje heen, totdat je het volgende ziet staan: /** The name of the database for WordPress */. Daaronder zie je vervolgens DB_USER en DB_PASSWORD en naast deze teksten staan je gebruikersnaam en wachtwoord!

Nu kun je inloggen bij Phpmyadmin en gaan we een kopie van de database maken. Klik in het linkermenu op de database die je gaat kopiëren en vervolgens in het bovenste menu op “Export”. Je zult nu een veld zien waar je de export methode moet invoeren. Kies voor Quick – en Format SQL, gevolgd door een klik op de “go-knop”.

Het bestand staat nu in je map met downloads en kun je naar de map kopiëren, waar je alle files in hebt gekopieerd. Gefeliciteerd! Je hebt zojuist geheel zonder plugins een back-up van je WordPress website gemaakt. Viel wel mee toch?!

Hosting kiezen inclusief WordPress back-up

Veel hosting partijen bieden tools aan die automatisch een back-up maken van je WordPress website. Vaak kun je kiezen hoe vaak er een back-up gemaakt moet worden en of dan heel de website gekopieerd moeten worden of alleen stukjes van bestanden die recent gewijzigd zijn (incremential back-up).

Ik beschik zelf over een VPS server, met software die automatisch back-ups maakt. Wekelijks wordt er een back-up gemaakt van elke website en dagelijks wordt er een incremential back-up gemaakt. Op deze manier kunnen websites snel worden teruggezet wanneer er bijvoorbeeld een klein foutje wordt gemaakt en wanneer de problemen groter zijn, kan de hele website worden teruggezet. Een incremential back-up zorgt er ook voor dat de server niet een volledige kopie hoeft te maken.

Tip: Op mijn website gebeurt niet heel veel, maar is dat bij jou wel het geval dan kun je beter vaker een complete back-up laten maken.

Wat te doen wanneer je hosting partij dit niet ondersteunt?

Niet alle hosting partijen hebben bovenstaande mogelijkheid of het is simpelweg te duur! In dit geval heb je verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld overstappen naar een hostingpartij die het wel ondersteunt of een pakket aanschaffen (meestal wel mogelijk).

Vind je het maar niets om dit allemaal zelf te regelen en besteed je alles gewoon liever uit? Dan is er nog een methode! WpSupporters verzorgt namelijk ook WordPress back-ups en slaan deze ook nog op een veilige plek op! Ontstaat er een probleem en moet je website worden teruggezet? Dan kan dit met 1 simpele klik!

WordPress back-up plugins – Top 3

Wil je toch graag gebruikmaken van een plugin? Dan vind je hieronder een lijst met plugins die je kunt gebruiken. Alle plugins die wij hieronder uitlichten hebben zowel een gratis als een betaalde premium versie.

Bij de meeste plugins kun je een back-up maken van je gehele website. Incremential back-up is meestal wel een premium optie waarvoor je een premium versie moet aanschaffen. Dit hoeft niet per se, maar ik raad het wel graag aan!

1: Updraft plus

We beginnen met Updraft plus. Dit is een gratis plugin die je kunt upgraden met een abonnement. De gratis versie geeft je de mogelijkheid om een back-up te maken van je WordPress website. Deze kun je vervolgens naar je computer downloaden of je kunt Updraft direct alle bestanden laten uploaden naar bijvoorbeeld Google Drive.

De gratis versie is al zeer uitgebreid en geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een tijdstip in te stellen wanneer een back-up gedraaid moet worden. Ook kun je deze met de gratis versie uploaden naar onder andere Google Drive. Daarnaast is het mogelijk om vanuit het adminpanel direct een back-up terug te zetten.

2: BackWPup

BackWPup heeft een premium versie en een gratis versie. De gratis versie is al zeer uitgebreid en geeft je de mogelijkheid om back-ups te draaien, zowel handmatig als automatisch door middel van het instellen van een tijdstip.

BackWPup kan worden gekoppeld aan onder andere Dropbox en s3 services. Helaas heb je voor een koppeling met Google Drive de pro versie nodig.  Een leuk verschil tussen BackWPup en Updraft is dat BackWPup wel multisites ondersteunt. Dit is een feature die voor eigenaren van een WordPress multisite wel erg handig is en die je niet vaak zult tegenkomen bij gratis versies.

3: Duplicator

Duplicator heeft een gratis en betaalde versie. Het verschil tussen de gratis en betaalde versie is wel heel erg groot. Toch is Duplicator erg handig en doet deze plugin precies wat hij moet doen. Je kunt heel eenvoudig een back-up maken en deze downloaden naar je eigen computer.

Dit moet wel altijd handmatig gebeuren en dat kun je nou eenmaal soms vergeten. Plan je elke week een dag in waarop je een back-up maakt en vind je het niet erg om dit handmatig op te starten, dan is dit een geweldige plugin. Duplicator staat namelijk vooral bekend als WordPress migrator. Dit wil zeggen dat deze plugin zeer goed is in het kopiëren van een complete website, maar geeft ook direct de mogelijkheid om een website eenvoudig te verhuizen.

Stap je bijvoorbeeld over van hosting partij? Dan kun je deze plugin gebruiken voor het overzetten. Zelf koop ik nog weleens websites/webwinkels op. Wanneer deze dan op WordPress draaien, kopieer ik ze met duplicator. Vervolgens hoef je maar 2 bestanden via FTP te kopiëren en kun je gebruikmaken van de bijgeleverde installer, die gelijk alles op de juiste manier installeert 

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.