WordPress Bureau Starten

Hoe start je een WordPress bureau of bedrijf in 8 stappen

Hoe kun je een WordPress bureau opstarten in 8 stappen 1

door Lisa Springer

Assistent Manager van WP supporters

Nu veel dingen via het internet georganiseerd worden, is het misschien wel juist het moment om hier een onderneming voor te starten. Het starten van een eigen webdesign buren kan een opwindende en lonende onderneming zijn.

Echter zijn er ook een aantal obstakels op de weg waardoor veel mensen het niet aandurven om deze stap te nemen. Toch kun je met de juiste tools en begeleiding al snel van start gaan met je eigen WordPress bureau of bedrijf.

In dit artikel bespreken we de voordelen van het hebben van een eigen WordPress bureau of bedrijf en laten we de 8 stappen zien om er zelf 1 op te zetten.

Onderwerpen die aan bod komen:

Hoe kun je een WordPress bureau opstarten in 8 stappen 2

Waarom is het slim om een WordPress bureau te starten?

Veel WordPress webdesigners en ontwikkelaars beginnen met werken voor kleine bureau’s of als freelancers. Toch kan er altijd een tijd komen waarbij je nadenkt om voor jezelf te beginnen.Wanneer je gaat starten met je eigen WordPress bureau of bedrijf, biedt dit vele voordelen. Zelf ben je meer flexibel en krijg je meer vrijheid omdat je voor jezelf werkt. Daarbij kun je ook meer controle uitoefenen op de producten en diensten die je aan je klant levert. Jij hebt tenslotte de touwtjes in handen.

Hoewel je in loondienst of als freelancer een redelijk goed inkomen kunt verdienen, kan het opschalen naar een eigen WordPress bureau of bedrijf helpen met het maximaliseren van je winst. Je kunt zelf bepalen wat je doelgroep is en hier een prijskaartje aan hangen. Daarbij kun je zelf een team samenstellen waarmee jij gelijkgestemde doelen zult behalen.

Natuurlijk snappen we dat voor startende ondernemers, investeringen en geld vaak gezien worden als afschrikmiddelen. Maar omdat WordPress zelf een gratis CMS is, zul je daar in dit geval niet heel veel moeite mee hebben. Sterker nog, het is relatief best goedkoop.

Tegenwoordig verplaatsten zoveel bedrijven hun werkzaamheden online en hebben daarom behoefte aan iemand die expert is op het gebied van WordPress. Hierdoor zijn er meer kansen dan ooit voor webprofessionals.

3. Solved the Problem

Zelf WordPress onderhouden?

Leer al onze ins en outs van WordPress onderhoud en upgrade jouw website naar een 2.0 versie met onze GRATIS WordPress training.

Een Must-Do voor eenieder die met WordPress werkt. 

Hoe start je een WordPress bureau in 8 stappen

Of je nu wilt gaan webdesignen voor bedrijven of dat je jezelf meer wilt gaan richten op WordPress SEO, voor ieder WordPress bureau zijn er een aantal belangrijke elementen nodig die ervoor zorgen dat het bedrijf succesvol wordt. Met deze 8 stappen zorg je ervoor dat je niets mist:

 1. Formuleer een WordPress business plan en missie
 2. Bepaal welke services je wilt aanbieden
 3. Bepaal je branding
 4. Sluit een WordPress hosting af
 5. Maak een zakelijke WordPress website
 6. Investeer in WordPress Business Tools
 7. Bepaal je prijzen
 8. Begin met het promoten van je WordPress bedrijf

1. Formuleer een WordPress business plan en missie

Wanneer je start met je eigen WordPress bureau of bedrijf zal dit veel beter gaan wanneer je een duidelijk plan hebt opgesteld voor jezelf. Daarom is de eerste stap het formuleren en uitwerken van de missie van je bedrijf.

Simpel gezegd is dit een samenvatting van het doel, wat je wilt bereiken en waarom je dit wilt. Hier een voorbeeld van onze missie bij WPsupporters:

Hoe kun je een WordPress bureau opstarten in 8 stappen 3

 

Nadat je dit hebt gedaan, is het belangrijk om zowel korte als langer termijn doelen op te stellen in een bedrijfsplan. Het is belangrijk om deze details van de voren op te schrijven omdat ze een groot deel van je WordPress bedrijf kunnen beïnvloeden zoals de branding, prijzen en meer.

Roadmapping en het stellen van doelen voor je bedrijf is geen eenmalig proces. In de loop van de tijd kunnen deze namelijk veranderen waardoor je ze om de zoveel tijd zal moeten herzien. Je bedrijfsplan en doelen fungeren als basis, hier kun je naartoe terugkeren wanneer je duidelijkheid wilt over de toekomst.

2. Bepaal welke services je wilt aanbieden

Zodra je het ‘wie’ en ‘waarom’ in je WordPress bedrijfsplan hebt opgesteld, ben je beter voorbereid op het ‘wat’ en ‘hoe’. Je ben nu klaar om te gaan bepalen welke services je precies wilt gaan aanbieden aan je klanten. Je kunt hierbij denken aan de volgende opties:

De diensten die je aanbiedt zijn uiteraard afhankelijk van je vaardigheden en specialiteiten. Houd er wel rekening mee dat er altijd dingen kunnen zijn die je zelf ook uitbesteed aan anderen. Bij WPsupporters doen we dit bijvoorbeeld met een aantal onderhoudswerkzaamheden.

Soms kan het starten van een WordPress bureau wat overweldigend zijn. Het is daarom slim om niet direct alle diensten aan te bieden maar op te schalen in kleine stappen. Zo kun je langzaam aan je services uitbreiden. Daarnaast is het zaak om goed te weten wat je doelgroep is. Zo wordt het makkelijk om je diensten aan te bieden.

Weet jij niet wie je doelgroep is? Doe dan onderzoek bij je concurrenten en kijk wat zij aanbieden zodat het makkelijk wordt om je doelgroep te identificeren.

3. Bepaal je identiteit

Het bepalen van je merk identiteit is een belangrijke stap in het begin van het starten van je WordPress bureau of bedrijf. Het zal je helpen om je bedrijf te promoten en om op lange termijn je klanten te behouden.

Maar waar moet je allemaal aan denken bij het ontwikkelen van zo’n merk identiteit? Hieronder leg ik je alle onderdelen uit.

Merknaam
Probeer bij het kiezen van een merknaam het eenvoudig maar ook gedenkwaardig te houden. Bij WP Supporters zijn we bijvoorbeeld WordPress hulpverleners. We hebben die term verkort en iets aangepast om het speelser te maken maar ook om te laten zien waar ons bedrijf voor staat.

Domeinnaam
Leads en klanten zullen je webadres koppelen aan je bedrijf. In het ideale geval is dat dus je merknaam. Mocht je er moeite mee hebben om er 1 te vinden, gebruik dan eens de tool DomainWheel

Hier kun je zoeken op domeinnamen om te kijken wat nog beschikbaar is en deze eventueel registreren en aankopen.

wpsupporters

Logo
Een logo is een visueel pictogram dat synoniem staat voor je merknaam. Opnieuw is het belangrijk dat ook dit eenvoudig en gedenkwaardig is. Om zelf een logo te maken kun je Canva gebruiken, dit is een gratis grafisch ontwerp platform. Daarnaast kun je ook altijd opzoek gaan naar een professional die dit voor je kan doen.

Social media accounts
Social media speelt tegenwoordig een grote rol in de merkidentiteit. Platform als Facebook, Instagram en Twitter bieden verschillende mogelijkheden om klanten en leads te verzamelen. Hiermee kun je jouw visie de wereld in sturen.

4. Sluit een WordPress hosting af

Wanneer je al het bovenstaande in kaart hebt gebracht, is de volgende stap het regelen van een hosting voor je WordPress bureau. Wanneer je al bekend bent het maken van websites of een andere online onderneming hebt gehad, zul je vast al een voorkeur hebben qua hosting provider. Bedenk wel dat het kiezen van een hosting voor een enkele site heel anders is dan het kiezen van een hosting voor je WordPress bureau of bedrijf. Het is dus belangrijk dat je hier goed onderzoek naar doet.Start met het lezen van recensies en overweeg welke functies je nodig hebt om je WordPress bureau of bedrijf te kunnen runnen. Check daarnaast altijd of de hosting provider ook samenwerkingen aangaat met affiliatie mogelijkheden.

Probeer naast dit alles ook voorzichtig met een een blik op de toekomst te kijken naar de hosting providers. Kan alles makkelijk worden opgeschaald?

5. Maak een zakelijke WordPress website

Nu jij je hostingpakket en domeinnaam hebt gekocht, is het tijd om je zakelijke WordPress website te maken. Wanneer je al ervaring hebt met WordPress is dit een makkelijk onderdeel. Mocht je hier geen ervaring mee hebben dan is het opnieuw mogelijk om deze taak uit te besteden maar het is ook zeker mogelijk om het zelf te doen.

Een aantal onderdelen moeten zeker aanwezig zijn op je zakelijk WordPress website. Zo is het bijvoorbeeld heel erg belangrijk om goed bereikbaar te zijn voor potentiële klanten. Dit kun je doen door een contactformulier, chatfunctie of andere contact gegevens achter te laten op de website. Of je kunt dit aangeven met duidelijke ‘call to action’ knoppen, die aangeven welke actie hiermee wordt ondernomen.

homepage nieuw

Daarbij is het belangrijk dat je website responsive is voor desktop, mobiel en tablet. Dit heeft er onder andere mee te maken dat 90% van de mensen een mobiele telefoon aanschaft om te kunnen internetten. Grote kans dus dan de meeste bezoekers binnen komen via hun mobiele telefoon. 

Geef vorm aan de man of vrouw achter het merk door een ‘over mij/ons’ pagina toe te voegen. Hierin vertel je iets over jezelf, het team en je missie en visie van je bedrijf. Plaats hier een foto bij van jezelf, hiermee win je extra vertrouwen van je klant.

Natuurlijk is het belangrijk om te laten zien aan klanten wat je allemaal al hebt bereikt aan successen. Je kunt dit het gemakkelijkst doen door een portfolio op te stellen met hierin een paar mooie cases in verwerkt.

6. Investeer in WordPress Tools

Nu je WordPress website is opgezet, gaan we verder met het verzamelen van de juiste tools en software die je kunt gebruiken om je bedrijf te runnen. Denk hierbij voornamelijk aan boekhouden en projectmanagement.

Bij WPsupporters maken we gebruik van een eigen vaste boekhouder. Deze helpt ons met alle financiën en belastingaangiftes.

Om ons projectmanagement zo soepel mogelijk te laten verlopen maken we gebruik van Trello, Teamwork en Slack.

 Trello wordt voornamelijk gebruikt om het overzicht te houden over alle projecten die lopen binnen WPsupporters en mijn webdesign bureau Bolderdesign. Slack gebruiken we voornamelijk voor de communicatie met onze samenwerkingspartners. En Teamwork voor het aansturen en uitdelen van taken binnen ons team.Naast deze projectmanagement tools maken we uiteraard gebruik van nog veel meer tools. Deze kun je terug vinden in onze beste tools voor WordPress artikel. Een aantal van deze tools hebben we ook verwerkt in onze onderhoudspaketten en krijgen klanten dus gratis van ons.

7. Bepaal je prijzen

Het bepalen van de prijzen kan best een lastige stap zijn wanneer je net start met je WordPress bureau of bedrijf. Wanneer je al wat ervaring hebt als freelancer zal dit wat makkelijker gaan.

Hoe kun je een WordPress bureau opstarten in 8 stappen 4

Ga na wat je het prettigst vindt werken: per uur of per project werken. En bekijk wat voordeliger is voor jouw qua kosten. Nu je voor jezelf gaat beginnen zul je namelijk ook moeten betalen voor bijvoorbeeld de kantoorruimte, salarisadministratie en apparatuur. Maak een duidelijk plaatje van de inkomsten en uitgave en weeg dit tegen elkaar op.

Het werken aan projecten zal gedurende het jaar een wisselend aantal taken meegeven. Daarom is het ook belangrijk om je te focussen op de maandelijkse inkomsten. Dit kun je doen door het verschaffen van WordPress onderhoud of hosting.

8. Begin met het promoten van uw WordPress bureau

Je bent er klaar voor!

Klaar om je WordPress bureau of bedrijf te promoten en klanten binnen te halen. Natuurlijk komen deze klanten niet zomaar jouw kant op, hier moet je ook iets voor doen.

Er zijn een aantal strategieën die je hiervoor kunt gebruiken. Hierin is het voornamelijk belangrijk dat je de bekendheid van je merk en bedrijf laat vergroten.

Eén daarvan is om je aanwezigheid op social media te vergroten op de kanalen waar jouw doelgroep het meest actief is. Daarnaast gaat een sterke SEO strategie je helpen om meer zichtbaar te worden in zoekmachines als Google om zo meer klanten aan te trekken.

Andere marketing strategiën die je kunt proberen zijn:

 • E-mail campagnes
 • Betaalde advertenties kopen
 • Schrijf gasten blogs
 • Ontwikkel gratis content

Welke strategieën voor jou het meest logisch zijn, hangt af van de doelgroep en de soort service die je aan wilt bieden.

Zorg altijd dat je de juridische aspecten op orde hebt voordat je begint. Denk hierbij aan de algemene voorwaarden, contracten en bedrijfsregistratie“.

Veelgestelde vragen over het starten van een WordPress bureau

Uiteraard hopen we dat alles wat je tot nu toe gelezen hebt, nuttig is voor het opstarten van jouw WordPress bureau of bedrijf. Maar voordat er vragen opkomen die je graag aan ons wilt stellen, willen we je vast de antwoorden geven op de meest gestelde vragen die we over die onderwerp krijgen.

Wat heb je nodig om een WordPress bureau of bedrijf te starten?

Wanneer je al ervaring hebt met het designen en ontwikkelen van WordPress websites, heb je eigelijk nog maar een paar dingen nodig om je WordPress bureau van start te kunnen laten gaan.

 • Een businessplan
 • Een merkidentiteit bestaande uit: een naam, domein en logo
 • Een WordPress website en hostingaccount
 • Tools voor het runnen van projecten en administratie
 • Een marketingstrategie

Wat is het verschil tussen een WordPress-bedrijf en een WordPress-bureau?

Het grootste verschil tussen een WordPress bedrijf en een WordPress bureau is de grootte. Een klein WordPress bedrijf bestaat meestal uit een team van ongeveer tien mensen of minder. Een WordPress-bureau zou meer dan tien mensen in dienst kunnen hebben.

Bovendien verschillen de services die worden aangeboden door een WordPress bedrijf versus bureau, wat van invloed kan zijn op het type klanten dat ze aantrekken. Een bedrijf is bijvoorbeeld doorgaans gespecialiseerd in een paar belangrijke gebieden. Een bureau biedt meer robuuste en gevarieerde diensten, vaak met andere digitale marketingoplossingen en adviesdiensten.

                                          Hoe kun je jouw WordPress bureau schalen?

Hoe kun je een WordPress bureau opstarten in 8 stappen 5

Bedrijfsgroei komt niet van de ene op de andere dag tot stand. Het kan enige tijd duren voordat er een stroom klanten jouw kant op komt. Wanneer dit gebeurt wil je misschien dat je jouw bedrijf kunt opschalen zodat je je winst kunt vergroten.

Er zijn een aantal manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld terugkerende inkomstenstromen creëren via affiliatie marketing of door onderhoud of webhosting in je services op te nemen.

Ook kun je overwegen om het type product dat je verkoopt uit te breiden. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het maken van e-books, webinars of andere bronnen.

Conclusie

Zoals je ziet, zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om een WordPress bureau of bedrijf op te richten. Daarbij hoeft het niet eens moeilijk te zijn om dit alles vorm te geven zolang je maar van de voren je doelen opstelt en een goed businessplan maakt.

 Na het ontwikkelen van een merkidentiteit kun je starten met het maken van een zakelijke WordPress website waarmee je zorgt dat klanten jouw eenvoudig kunnen bereiken.

Met een goede hosting en handige tools voor het managen van je projecten en organiseren van je administratie houd je overzicht op alle vlakken. Tot slot helpt een sterke marketing strategie jouw om je bedrijf kenbaar te maken naar de buiten wereld. Heb je misschien vragen of opmerkingen over wat je hier hebt gelezen? Of wil je eens praten met de oprichter van WPsupporters? Stuur dan een mail naar remco@wpsupporters.com of een Whatsapp via de button rechtsonder aan onze pagina.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.