WordPress.com VS WordPress.org

Alles over de verschillen tussen WordPress.com en .org

WordPress.com VS WordPress.org 1

door Remco Nieuwenhuizen

Eigenaar van WPsupporters

Wil je een website bouwen of laten bouwen, dan is WordPress een goede optie om dit mee te doen. In 2020 waren er meer dan 455 miljoen websites die draaiden met WordPress. Dit is natuurlijk een enorm aantal en laat dus veel los over de enorme populariteit van dit CMS-systeem.

WordPress heeft eigenlijk twee versies, hoewel deze technisch grotendeels hetzelfde zijn. Toch zijn er een paar verschillen en deze vind je voornamelijk terug in de hosting. Dit is dan ook onder andere waar we het in dit blogbericht over gaan hebben!

Er zijn wat onduidelijkheden die opspelen, vooral bij mensen die voor de eerste keer een WordPress website overwegen. Al gauw wordt er dan via Google een zoekopdracht gedaan, waar WordPress 2 keer wordt getoond. Het gaat dan om de .com en .org versie.

Wanneer je nog niet goed bekend bent met WordPress, dan kan dit verwarrend zijn. Daarom proberen we een duidelijke uitleg van A- tot Z te geven!

Laten we beginnen bij WordPress.com

Wanneer je bij WordPress.com op de website gaat kijken wordt meteen één ding duidelijk, WordPress biedt de mogelijkheid om een eigen website / blog te maken. Maar goed, dat wist je natuurlijk al! Scrollen we even een stukje verder op de pagina, dan zien we dat er met WordPress gratis een website / blog gemaakt kan worden.

In grote lijnen is dit ook zo, maar hier komt direct het eerste verschil tussen WordPress.com en WordPress.org. Wanneer je namelijk op .com een gratis website maakt, dan is deze ook geheel gratis, inclusief de hosting.

Dat is mooi natuurlijk en wanneer je bijvoorbeeld hobbymatig aan een website of blog wilt beginnen, dan kan dit voldoende zijn. Wil je toch meer en er bijvoorbeeld een bedrijfswebsite op draaien, dan wil je waarschijnlijk ook een eigen domeinnaam en e-mailadres (wel zo professioneel toch?). Dit is het punt waar je al snel het verschil gaat merken!

“WordPress heeft 2 versie’s, en wij raden altijd de .org versie aan.”

WordPress.com is helemaal niet gratis

Dit zijn letterlijk de woorden van een bekende van mij, die was begonnen met het bouwen van een “gratis” WordPress.com website. Uiteindelijk was heel de website klaar en deze zag er eerlijk gezegd super uit!

Het moest een bedrijfswebsite worden en ik gaf al meteen aan, dat het dan toch beter was om gebruik te maken van de .org versie. Toch besloot de betreffende persoon om voor de .com variant te gaan, omdat zij dit makkelijker vond. Prima!

Uiteindelijk kwam ze erachter dat je dan toch uiteindelijk gebruik moes maken van een betaalde versie. Dit was nodig om er een eigen domeinnaam aan te koppelen. Het instellen van een eigen domeinnaam is erg eenvoudig en aan de website verandert natuurlijk niets, behalve de domeinnaam! Toch moet er betaald worden en als je naar de bedragen kijkt, dan valt het in eerste instantie allemaal wel mee.

Toch ziet het er allemaal een stuk aantrekkelijker uit dan dat het daadwerkelijk is. Wat namelijk nogal onduidelijk is en vooral wanneer je voor het eerst aan WordPress begint, is wat er nou precies inbegrepen is per pakket. Hier gaan veel beginners de mist in en dit gebeurde ook bij de persoon waarover ik het hierboven had!

WordPress.com prijzen en pakketten

Gratis versie: Met de gratis versie kun je een WordPress website bouwen met gratis hosting en zonder eigen domeinnaam. Het gratis pakket bevat vrij weinig features, maar is wel voorzien van een paar thema’s, Jetpack functies en een SSL certificaat. WordPress kan wel advertenties op je website plaatsen.

Met de gratis versie kun je kennismaken met WordPress en zien hoe eenvoudig je er een simpele website of blog mee kunt maken. Wil je uiteindelijk meer functies of een eigen domeinnaam koppelen? Dan moet je upgraden!
Personal: Met het Personal pakket kun je eenvoudig een eigen WordPress website maken en deze voorzien van een eigen domeinnaam. Ook is het Personal pakket voorzien van enkele marketing functies, zo kun je betalingen ontvangen en nieuwsbrieven versturen.

Prijs: De prijs is €4,- per maand en word jaarlijks gefactureerd.

Premium: Het Premium pakket bevat weer iets meer features dan het Personal pakket en de meest interessante features in dit pakket zijn de premium thema’s, geavanceerde designaanpassingen, Google Analytics koppeling en PayPal betalingen ontvangen. Nog niet echt voor de Nederlandse markt dus, want in Nederland wordt voornamelijk gebruik gemaakt van IDEAL. Uiteraard zijn de features van het Personal pakket inbegrepen!

Prijs: De prijs is €8,- per maand en wordt jaarlijks gefactureerd.

Business: Bij het Business pakket begin ik het persoonlijk pas enigszins interessant te vinden. Dit pakket bevat weer een stuk meer features + natuurlijk alle features van bovenstaande pakketten. De meest interessante features zijn SEO, het uploaden van thema’s en plugins en het maken van back-ups.

Prijs: De prijs gaat bij het Business pakket wel fors omhoog. Deze is namelijk €25,- per maand en wordt jaarlijks gefactureerd.

E-commerce: Bij E-commerce gaat het natuurlijk vooral om het online verkopen van diensten of producten. Dit pakket is dan ook hetzelfde als het Business pakket, met E-commerce als toevoeging. Dit pakket geeft je de mogelijkheid om producten en diensten te verkopen, vanuit je eigen website / blog.

Prijs: De prijs voor het E-commerce pakket is €45,- per maand en wordt jaarlijks gefactureerd.

Alle bovenstaande pakketten zijn voorzien van hosting, maar wil je de volledige functionaliteit van WordPress kunnen benutten, dan zul waarschijnlijk toch moeten kiezen voor het Business of het E-commerce pakket.

Zo dadelijk zul je dan ook gaan merken, waarom wij van WPsupporters altijd adviseren om te kiezen voor een pakket van WordPress.org

Een website maken met WordPress.org

Voorheen werd er vaak voor de .com variant gekozen, omdat dit vooral makkelijker was dan de .org variant. Het is namelijk zo, dat het opzetten van een website met de .org variant een stuk meer werk was en ook een stuk lastiger.

Zo moest je bijvoorbeeld zelf de hosting regelen (nu nog steeds) en vervolgens een MYSQL Database aanmaken en WordPress installeren met behulp van FTP. Vooral wanneer je op dit gebied niet technisch onderlegd was, ging dit erg moeizaam en ook vaak nog fout!

Daarnaast was hosting een paar jaar geleden ook nog een stuk duurder en doordat het installeren dan ook nog lastig was, werd er vaak gekozen voor de .com variant. Gelukkig zijn de tijden behoorlijk veranderd en hoef je nu helemaal niet meer zo technisch te zijn om het klusje te klaren!

Inmiddels maken de meeste hostingpartijen gebruik van application installers als Installatron en Softaculous. Dit is werkelijk game changing, want met deze installers kun je in een handomdraai zelf WordPress geïnstalleerd hebben!

Je hebt nu dus de keuze tussen het gebruiken van een installer of WordPress zelf installeren op de manier die ik hierboven al beschreef. 

En als je WordPress aanvraagt bij een andere aanbieder als WordPress.com dan is het standaard de WordPress.org versie.

Bij WordPress.org kun je een open source versie van WordPress downloaden

Open Source, wil zeggen dat de software voor iedereen toegankelijk is en gratis te downloaden! Wanneer je dus naar de website gaat, kun je vrijwel gelijk een downloadknop vinden en de software downloaden.

Dit is vooral interessant, wanneer je ervoor kiest om handmatig de installatie te doen. Heb je hier geen zin in of vind je het te ingewikkeld? Dan kun je gebruik maken van een installer, die doet precies hetzelfde met precies dezelfde software. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat is functies ontbreken!

De grootste verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com

Bij WordPress.com is het hostingpakket standaard inbegrepen en bij de .org versie zorg je zelf voor de hosting. De prijzen van hosting verschillen natuurlijk, maar een lichtere website op shared hosting hoeft aan webhosting niet meer dan €5,- per maand te kosten en dan heb ik het over maximaal! Een domeinnaam kost je daarnaast zo’n €5,- per jaar.

Voel je hem al aankomen? Dit is dus altijd goedkoper, maar het wordt vanaf hier alleen nog maar mooier. Hierboven beschreef ik de WordPress pakketten, die variëren van €4,- tot €45,- per maand.

Wanneer we nu de features van het goedkoopste WordPress.com pakket (€4,- per maand) vergelijken met de features van de WordPress.org versie, dan is dit een aanzienlijk verschil. Qua features is de .org versie namelijk gelijk aan het E-commerce pakket van WordPress.com (€45,- per maand).

Hoe groot of hoe klein de website ook is die je wilt opzetten, met de .org versie kun je direct:

  • Plugins installeren
  • Kiezen uit verschillende thema’s
  • Ook premium thema’s installeren (een premium thema heb je al vanaf €15,-)
  • Betaalmethodes toevoegen
  • Zelfgemaakte formulieren toevoegen
  • En nog veel meer, the sky is the limit!

Conclusie

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org zit hem voornamelijk in de prijs. Door te kiezen voor .org unlock je direct de features waar je bij .com alleen gebruik van kunt maken bij een duur pakket.

Daarnaast heb je een stuk meer vrijheid wanneer je bijvoorbeeld je website wilt verhuizen. Ik heb zelf al meerdere verhuizingen gedaan van websites die bij WordPress.com stonden en dit is geen pretje. Wil je ooit overstappen van hostingpartij, dan kun je dit met de WordPress.org versie binnen een paar minuten geregeld hebben!

Mocht je dan alsnog hulp nodig hebben? Of wil je het onderhoud van jouw nieuwe WordPress website uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf? Dan staan de WPsupporters voor je klaar!

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.