De beste WordPress contactformulier plugins van 2020

Voor als je leads of sales via jouw website wilt geneneren.

De beste WordPress contactformulier plugins van 2020 1

door Remco Nieuwenhuizen

Eigenaar van WPsupporters

Bij elke update van WordPress verbaast het mij, dat er nog steeds geen mogelijkheid is om een contactformulier toe te voegen zonder extra plugins.

WordPress wordt steeds beter en is al jarenlang immense populair onder website eigenaren. Waarom er dan nog geen ingebouwde oplossing is voor het maken van contactformulieren, is een vraag die blijft steken. Maar goed, wanneer je een contactformulier nodig hebt, dan heb je eigenlijk 2 opties.

  • Je maakt zelf een contactformulier met bijvoorbeeld HTML/CSS en PHP
  • Je kiest voor een WordPress contact plugin

Voordat we aan het lijstje met beste WordPress contact plugins van 2020 beginnen, wil ik even doornemen waarom een goed contactformulier zo belangrijk kan zijn.

Een goed WordPress contactformulier kan sales opleveren

Een contactformulier lijkt misschien simpel, maar voordat je lukraak een plugin installeert, kun je het beste een lijstje maken met wat het contactformulier moet kunnen. Daarnaast komen natuurlijk ook dingen zoals design aan bod.

Een goed contactformulier kan het verschil maken tussen lead of geen lead en sale of geen sale. Nu komen we dus bij het lijstje: “wat maakt een goed contactformulier”.

Misschien is het kort door de bocht, maar bij elke website kunnen verschillende punten belangrijk zijn. Daarom maak ik hieronder een opsomming met punten waar volgens mij een contact plugin aan moet voldoen!

“Een goed WordPress contactformulier kan bijdragen aan de conversie van jouw website”

Goed design

Ongeacht hoeveel opties een plugin heeft, het design moet gewoon goed zijn! Daarnaast is het fijn wanneer een plugin er ook nog eens voor zorgt dat het design meegaat met het gebruikte WordPress theme.

Mocht een plugin nou geen rekening houden met het design van je website, dan is het fijn wanneer het makkelijk aangepast kan worden! Sommige plugins bieden dan ook de mogelijkheid om het design met de hand aan te passen, of gebruik te maken van templates.

Gebruiksvriendelijk en snel

De beste WordPress contactformulier plugins van 2020 2

Naast het design moet een contactformulier gebruiksvriendelijk zijn. Hier kijk ik naar de mogelijkheid om velden aan te passen, of de flexibiliteit om zelf een op maat gemaakt formulier te kunnen maken. Natuurlijk moet een contactformulier ook nog conversie opleveren, daarom moet je nutteloze velden weg kunnen laten!

De snelheid van jouw contactformulier is ook wel een dingetje! Wanneer een bezoeker het formulier invult, wil je niet dat dit te lang duurt. Hierdoor is het dus verstandig om het formulier kort en bondig te houden, maar daarnaast moet er na het klikken op “Verzenden” ook geen lange laadtijd ontstaan.

Errorhandling van het contactformulier

Ik ben zelf vaak contactformulieren tegengekomen met een slechte errorhandling. Neem als voorbeeld dat er bij een contactformulier verplichte velden ingevuld moeten worden, waar meestal een (*) staat.

Wanneer een bezoeker dit veld dan niet invult, krijgt deze een bericht dat er nog een veld ingevuld moet worden. Ik heb zelf meegemaakt (op mobiel) dat deze errorhandling bovenaan de website terechtkwam. Dit kan dus de conversie stevig onderuithalen!

Zojuist gaf ik aan dat dit op een mobiel apparaat was en omdat steeds meer mensen gebruikmaken van een mobiel apparaat, is het dan ook belangrijk dat een contactformulier responsive is. Naast de errorhandling is het ook belangrijk dat er bij een succesvolle afhandeling een bericht wordt getoond, die aangeeft dat de ingevulde gegevens correct zijn ontvangen.

Anti SPAM

SPAM is voor website eigenaren erg irritant. En daarom wil je ook echt dat er bij een WordPress contactformulier rekening wordt gehouden met anti SPAM. Een goede contact plugin ondersteunt dan ook anti SPAM in de vorm van een captcha, honeypot of een combinatie van deze twee.

AVG wetgeving of GDPR

Er is veel te doen geweest rondom de AVG wetgeving. Van website eigenaren wordt gevraagd om hier ook bij contactformulieren rekening mee te houden. Een plugin moet dan ook de mogelijkheid bieden om een veld toe te voegen, waar een bezoeker kan aangeven akkoord te zijn met bijvoorbeeld algemene voorwaarden en/of privacy policy.

Integratie voor marketing tools

Oké ik beloof je dat dit het laatste is, voordat ik de beste WordPress contact plugins van 2020 met je ga doornemen. Maar dit is wel echt een punt dat niet vergeten mag worden. Heel vaak zijn contactformulieren gekoppeld aan een marketing tool.

Wanneer dit ook voor jouw contactformulier noodzakelijk is, is het natuurlijk wel handig dat er een makkelijke koppeling aanwezig is. Vaak zit deze optie niet in gratis plugins, maar kun je dan een premium versie of add-on aanschaffen!

De 5 beste WordPress contact plugins van 2020

Eindelijk zijn we dan aangekomen bij het lijstje waar het uiteindelijk om gaat. De plugins die ik met je doorneem, zijn de meest uitgebreide en gebruiksvriendelijke plugins!

1: Ninja Forms

De beste WordPress contactformulier plugins van 2020 3

Ninja Forms is een gratis plugin waarmee je in een handomdraai formulieren kunt maken. Het is een Drag & Drop plugin, wat wil zeggen dat je de benodigde velden naar het uiteindelijke formulier kunt slepen. Vervolgens kun je met een shortcode het formulier oproepen.

Het is een veelzijdige plugin, die precies doet wat hij moet doen. Zeer gebruiksvriendelijk en geheel uit te breiden met (betaalde) add-ons die bijvoorbeeld marketing functionaliteit kunnen toevoegen en meer!

De gratis versie is al voldoende om zeer mooie en complete formulieren te maken, die voorzien zijn van een goed design en responsive zijn. Daarnaast staat Ninja Forms er ook om bekend dat je in het WordPress administratiegedeelte ook de ingevulde formulieren kunt bekijken.

Ninja Forms biedt de mogelijkheid om alles zelf aan te kunnen passen, van het formulier tot aan de errorhandling!

2: Gravity Forms

De beste WordPress contactformulier plugins van 2020 4

Gravity Forms bestaat al een tijdje en is dan ook een erg gewaardeerde plugin voor het maken van contactformulieren op WordPress. Gravity Forms biedt een gratis versie, maar deze is wat minder uitgebreid.

Gravity Forms heeft ook een drag & drop functie, waar je zeker een heel eind mee kan komen. Wil je echter complexere formulieren maken, dan is Gravity Forms echt wel het Zwitserse zakmes onder de formulier plugins. Dit is namelijk waar deze plugin in gespecialiseerd is!

Wil je jouw WordPress contact form dynamisch maken en bijvoorbeeld een betaalfunctie toevoegen? Het kan allemaal met Gravity Forms. Daarnaast kun je kiezen uit 30 templates, die garant zouden moeten staan voor een hoog conversiepercentage!

3: Caldera Forms

De beste WordPress contactformulier plugins van 2020 5

Bij Caldera Forms is vooral rekening gehouden met design en plugins die juist daarop gericht zijn, zo werkt Caldera namelijk vlekkeloos met Gutenberg. Hierdoor kun je dus echt in een handomdraai mooie formulieren integreren op pagina’s die gemaakt zijn met een van de bovengenoemdedesign-plugins.

Hoewel dit allemaal al erg interessant is, heeft Caldera Forms ook zeker niet bezuinigd op andere functies. Neem bijvoorbeeld de aanwezige templates en niet te vergeten de form processors. Met form processors kun je bijvoorbeeld een auto responder opzetten!

Caldera Forms is uit te breiden met een groot aantal add-ons, waarmee je de functionaliteit nog beter kan maken en bijvoorbeeld betaalmethodes kunt toevoegen en koppelingen aan marketing tools! Uiteraard is er ook standaard rekening gehouden met Privacy instellingen.

4: Kali Forms

De beste WordPress contactformulier plugins van 2020 6

Zoek je flexibiliteit en wil je snel en makkelijk een contactformulier maken? Daar is Kali Forms erg sterk in! Het gaat hier om een zeer flexibele plugin, die doet wat wordt beloofd. En dat is namelijk de deur openzetten om snel en kinderlijk eenvoudig een mooi formulier te maken!

De gratis versie bevat 2 kant en klare templates, waarmee je binnen een paar minuten een mooi formulier kunt maken. Heb je complexere formulieren nodig? Ook dan kan Kali Forms de ideale plugin voor je zijn. Kali heeft namelijk een gratis versie voor standaardformulieren en is uit te breiden naar een Premium versie met natuurlijk behoorlijk wat extra mogelijkheden en onder andere meer templates waaruit je kan kiezen.

Ook kunnen er betaalmethoden worden toegevoegd en kan er gebruik worden gemaakt van conditional logic.

5: WPForms

WPForms mag zeker niet aan het lijstje ontbreken. WPForms is een van de grootste WordPress contact plug-ins die je zult vinden! Met 1miljoen+ gebruikers wereldwijd en een zeer hoge rating, kun je er zeker van zijn dat dit een zeer populaire plugin is. Dit is trouwens ook zeker niet voor niets, hij is namelijk voorzien van een erg overzichtelijke form builder.

WPForms is zeer flexibel en maakt het makkelijk om met een drag & drop-functie stijlvolle formulieren te maken. Daar komt bij dat de gratis versie al behoorlijk wat mogelijkheden heeft, die goed uit te breiden zijn met add-ons.

Je kunt gebruik maken van kant en klare templates en daarnaast biedt WPForms ook de mogelijkheid om zeer eenvoudig aanpassingen te maken (voor 90% met drag & drop functie). Het enige dat ik zelf een minpuntje vind, is dat de premium versie een jaarlijks abonnement is.

6: Elementor forms

Ik zou het bijna vergeten (of nee, toch niet). Maar onze favoriete pagebuilder Elementor heeft ook een erg krachtig contactformulier. 

Met Elementor forms, die standaard in de pro versie zit, kan je jouw contactformulier gemakkelijk designen in de stijl van je website. En kan ook multi-step formulieren maken.

Ook kan je via de Elementor integratie optie gemakkelijk jouw marketingkanalen koppelen aan het contactformulier.

Nog een paar tips om voor de juiste contact plugin te kiezen

Belangrijk is dat een plugin niet onnodig veel aanpassingen nodig heeft om iets te kunnen bereiken. Daarom is het verstandig om voordat je voor een plugin kiest een lijstje te maken met welke functies er allemaal aanwezig moeten zijn.

Op basis daarvan kun je voor een plugin kiezen. Ook speelt natuurlijk de prijs een bepaalde rol. Hoewel de meeste WordPress contact plug-ins gratis beschikbaar zijn, heb je voor complexere functies meestal wel een premium versie nodig.

Deze kunnen prijzig zijn en dan wil je natuurlijk wel direct klaar zijn! Let ook altijd goed op, waar je een formulier plaatst. Formulieren die gemaakt worden met behulp van plugins kunnen namelijk pagina’s ook vertragen en dit is vooral vervelend op pagina’s die een goede SEO-score hebben in verband met Google Pagespeed Insights.  

Meer goede plugins vinden?

Nieuwe WordPress plugins komen en gaan, toch zijn er plugins die al jaren hun waarde bewijzen. Onze selectie van favoriete plugins vind je in ons overzicht van de beste WordPress plugins 2022. Nog meer namen van waardevolle plugins ontdek je in het artikel over ‘Evergreen plugins‘ van Webredactie blog.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.