WordPress Core Web Vitals

Google Core Web Vitals simpel uitgelegd voor je WordPress website.

WordPress Core Web Vitals 1

door Remco Nieuwenhuizen

Eigenaar van WPsupporters

Google heeft al flinke ontwikkelingen doorgemaakt en blijft met de invoering van Core Web Vitals constant in ontwikkeling.

Om ervoor te zorgen dat je pagina hoog in de zoekmachines terecht komt moet je uiteraard zorgen voor een goede content, maar dat is nog niet alles.

Er is namelijk nog een andere norm die Google hoog in vaandel heeft staan en dat is de gebruiksvriendelijkheid van je webpagina, ook wel User experiences (UX) genoemd.

Dit is een begrip dat voor veel website eigenaren een vaag begrip is, vandaar dat Google het begrip meetbaar heeft proberen te maken door zogenaamde Core Web Vitals vast te stellen.

Vanaf 2021 voegt Google deze Core Web Vitals toe aan het algoritme van de zoekmachines en is het zeker aan te raden om ook aandacht te besteden aan de gebruiksvriendelijkheid van je WordPress website.

“Web Core vitals worden in de toekomst (waarschijnlijk) nog uitgebreid maar voor nu focussen wij ons op 3 vitale functies van een website”

Wat zijn Core Web Vitals?

Zoals hierboven aangegeven heeft Google zijn best gedaan om de gebruiksvriendelijkheid van je website meetbaar te maken door een drietal Core Web Vitals in het leven te roepen.

In de toekomst zullen deze Core Web Vitals waarschijnlijk weer uitgebreid worden, maar voor nu zijn het er nog maar drie.

Deze Core Web Vitals hebben niet alleen invloed op de gebruiksvriendelijkheid van je website, maar ook op de vitaliteit van je website.

We hebben het dan over de volgende meetbare begrippen laadtijd (LCP Largest Contentful Paint), interactie (First Input Delay) en visuele stabiliteit (Cumulative Layout Shift).

Het is aan te raden om ervoor te zorgen dat 75% van je website aan deze Core Web Vitals voldoet om een goede page ranking te verkrijgen.

Om wat meer inzicht te krijge in deze Core Web Vitals zullen we hieronder verder ingaan op deze begrippen en het een-en-ander nader toelichten. 

WordPress ethical hacker

WordPress Laadtijd

Bij het begrip laadtijd kunnen we allemaal ons wel wat voorstellen. In dit geval houdt het in dat het grootste element van de pagina binnen 2,5 seconden geladen moet zijn.

Het grootste element van een pagina is vaak een afbeelding, video of een tekst en dit wordt in een snelheidstest aangegeven als LCP (Largest contentful paint)

Door ervoor te zorgen dat dit element binnen 2,5 seconden is geladen, is het meteen duidelijk voor de bezoeker van de website dat de site aan het laden is.

Website Interactie

De tweede Core Web Vital is interactie.

Als we het hebben over interactie dan hebben we het in dit geval bijvoorbeeld over de tijd tussen een klik op een knop en de vervolgactie die tot stand komt.

Het is de bedoeling dat deze actie niet meer tijd in beslag neemt dan 100 milliseconden.

Als het wel langer duurt, heb je de kans dat de bezoeker het idee krijgt dat de website niet reageert, waardoor die verschillende keren op dezelfde knop gaat klikken.

Het gevolg is dan dat bijvoorbeeld het winkelmandje vol zit met 10x hetzelfde product en dat wekt vaak ergernis bij de bezoeker. Het is dus van belang dat de site interactief is.

Visuele stabiliteit

Voorlopig de laatste Core Web Vital is visuele stabiliteit.

Een ergernis van veel website bezoekers is dat tijdens het laden verschillende elementen van de site regelmatig verspringen.

Dit is vooral vervelend als de bezoeker een bepaalde actie wenst op de site, daar vervolgens op wil klikken, maar door het laden verspringt de keus en klikt de bezoeker op een andere actie die niet gewenst is.

Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat de pagina indelen niet verspringt tijdens het laden.

Om de visuele stabiliteit aan te geven heeft Google een schaal van 0 tot 1 opgezet.

Hoe lager de score, hoe stabieler de website. Een visuele stabiele website scoort rond 0,1 of minder.

Hoe kan je resultaten van de WordPress Core Web Vitals zien?

Het is uiteraard niet alleen handig om op de hoogte te zijn van de Core Web Vitals, maar het kan ook geen kwaad om te weten hoe je de resultaten van Core Web Vitals kunt zien met betrekking tot je eigen website.

Ook dat heeft Google uiteraard mogelijk gemaakt door twee tools te ontwikkelen, namelijk Page Speed Insights en Google Search Console.

Deze tools worden hieronder verder besproken.

Page Speed Insights

Met behulp van Google pagespeed insights kun je de laadtijd en de visuele stabiliteit testen door alleen maar het invoeren van de link van je website.

Het is een gebruiksvriendelijke tool, maar het nadeel van deze tool is dat hij niet altijd even betrouwbaar is. De tools is namelijk alleen maar betrouwbaar als je genoeg bezoekers op je site krijgt.

Dat is vaak lastig voor mensen die net met een website beginnen of sites die nog niet zo goed zijn opgenomen in het algoritme van Google.

Maar het kan uiteraard wel een extra middel zijn om te testen of je site aan deze twee Core Web Vitals voldoet.

Google Search Console

WordPress Core Web Vitals 2

Google search console is iets betrouwbaarder dan Page Speed Insights, waardoor het ook zeker aan te raden is om deze tool uit te proberen.

Het is een hulpmiddel dat je kunt gebruiken als je een WordPress website hebt.

Deze tool geeft inzicht op alle negatieve gebruikerservaringen, dus niet alleen de drie Core Web Vitals waar Google in 2021 mee gaat werken. Het is namelijk nog veel uitgebreider, waardoor het ook een goede tool is met het oog op de toekomst.

Het is namelijk zeker te verwachten dat Google gebruiksvriendelijke websites hoger in de page ranking gaat opnemen.

De tool kijkt niet alleen naar de resultaten op de desktop, maar ook naar de resultaten op bijvoorbeeld mobiel, Ipad of tablet.

Door inzicht te hebben in de negatieve gebruikerservaringen, is het ook weer makkelijker om deze negatieve resultaten te herstellen en te verbeteren.

Hoe kan je de Core Web vitals resultaten voor je WordPress website verbeteren?

Als je de resultaten van Core Web vitals wilt verbeteren is het aan te raden je te concentreren op het verbeteren van de prestaties van je website in het geheel.

Het gaat bijvoorbeeld niet alleen over de laadtijd van je gehele website, maar over hoe de bezoeker de laadtijd ervaart.

Dit houdt niet in dat de website altijd snel geladen hoeft te zijn, maar wel dat de belangrijkste elementen van je website binnen 2,5 seconden geladen moet zijn.

Als we het hebben over de belangrijkste elementen, dan hebben we het vaak over een afbeelding, video of soms een tekst.

Mocht de laadtijd van de gehele website echt wel zo snel zijn, dan heeft dat uiteraard wel een positief effect op de opname van je website in het algoritme van Google.

Om de laadtijd te verbeteren kun je pagina caching gebruiken om statische HTML-pagina’s weer te geven, in plaats van de pagina dynamisch op te bouwen.

Daar heeft WordPress een aantal snelheidsoptimalisatie plugins voor, maar er zijn ook andere strategieën die je kunnen helpen met het verbeteren van de laadtijd.

Een aantal voorbeelden van andere strategieën zijn:

Maar er zijn uiteraard nog vele andere manieren te vinden die je kunnen helpen bij het verbeteren van de laadtijd.

Een andere veelvoorkomende ergernis van bezoekers is slechte visuele stabiliteit, doordat tekstblokken meerdere keren verspringen doordat er nog elementen van de website geladen moeten worden.

Deze instabiliteit wordt vaak veroorzaakt door afbeeldingen, advertenties of insluitingen zonder afmetingen.

Door afmetingen te specificeren voor deze elementen kun je voorkomen dat ze verspringen.

Dit voorkomt veel ergernis en zorgt ervoor dat je een stuk beter wordt opgenomen in het algoritme van Google.

Om ervoor te zorgen dat teksten op je website niet onzichtbaar worden is het aan te raden om belangrijke lettertypen vooraf te laden.

De interactie ofwel de tijd die een website nodig heeft om op een bepaalde gewenste actie te reageren is vaak wat lastiger op te lossen.

Dit komt doordat het vaak met technische problemen heeft te maken, waarvoor je meer kennis nodig hebt.

Over deze kennis beschikken webdesigners en die kunnen je dan ook vaak wel verder helpen.

Het eerst waar ze zullen kijken is naar de optimalisatie van je Javascript, maar uiteraard zullen ze zich ook bezighouden met andere onderdelen van je website.

Wil je dus beter opgenomen worden in het algoritme?

Zorg er dan voor dat je website gebruiksvriendelijker wordt. Dit is namelijk een norm die Google vanaf 2021 hoog in het vaandel zet.

Wil jij je website op een juiste manier optimaliseren, dan is het zeker aan te raden om dit te doen met het oog op de Core Web Vitals. Een andere website waar je veel zult leren over de Core Web Vitals is web.dev van Google.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.