WordPress Google Analytics Plugins

Om inzicht in jouw analytics zo makkelijk mogelijk te maken.

WordPress Google Analytics plugin - de complete gids voor 2019 1

door Remco Nieuwenhuizen

Voorzitter van WP supporters

Zoals het spreekwoord luidt.

Meten is weten…

En niets is minder waar met jouw eigen website.

Zonder enige vorm van analytics is het lastig om te bepalen of je goed bezig bent of niet.

Je hebt tenslotte een website gemaakt om er bezoekers op te krijgen toch?

En of je tevreden bent met 10 of 100.000 bezoekers, dat hangt vooral af van jouw doel en de doelgroep.

Google heeft een tool ontworpen genaamd Google Analytics wat eigenlijk de standaard is op de markt van analytics. Het is gratis, en enorm uitgebreid.

En dat is ook direct het nadeel van Google Analytics, als je inlogt verdwaal je al snel tussen alle statistieken en is het moeilijk om je te concentreren op de data die belangrijk zijn voor jouw website. Het is al met al behoorlijk overweldigend. En dat je elders moet inloggen om je website statistieken te kunnen bekijken is ook niet erg gebruiksvriendelijk.

Daar komen de WordPress Google Analytics plugins om de hoek kijken.

WordPress heeft zelf geen enkele vorm van analytics aanwezig in de standaard installatie. Dus moeten wij even verder kijken en een geschikte WordPress analytics plugin installeren.

In dit artikel nemen we jou mee waarom een WordPress analytics dashboard handig is voor zowel jou als jouw klanten. Ook bespreken wij de populairste Google analytics plugins die je kunt gebruiken om je eigen dashboard in te richten.

De voordelen van een WordPress Google analytics plugin

Voor veel bedrijven is een website een van hun belangrijkste marketing kanalen. Voor hen geldt dan ook dat de website niet statische pagina is maar dat er iedere dag, week of maand wel een update wordt geplaatst.

En voor deze bedrijven is het handig om te weten hoe we website presteert, welke berichten populair zijn en hoe lang bezoekers op de website blijven lezen.

Maar om die statistieken te kunnen zien moet je inloggen in Google Analytics. En hoe vaak doe jij dat? Hooguit 1 keer per week of maand?

En als je al inlogt, weet je dan waar je naar wilt kijken of zie je vanwege de vele tabbladen of grafieken door de bomen het bos niet meer.

Want je kunt veel inzien in Google Analytics. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hoeveel bezoekers komen er op de website
 • Hoeveel pagina’s bezoeken de bezoekers gemiddeld
 • Hoe lang blijft iemand op een website
 • Hoeveel mensen verlaten direct de website
 • Waar wonen jouw bezoekers en in welke leeftijdscategorie zitten zij
 • Op welk soort apparaat wordt je website bezocht (mobiel, tablet of desktop)
 • Van welke bron komen de bezoekers
 • Hoe gedragen bezoekers zich op de website
 • Hoeveel mensen bezoeken de E-commerce checkout

Dit soort vragen worden allemaal door Google Analytics beantwoord. En dit kan overweldigend zijn. Niet alle statistieken zijn nou eenmaal relevant voor jou of voor jouw klanten, en het haalt de focus weg van de belangrijke en handige data. Een WordPress Google Analytics plugin kan je hierbij helpen. Een aantal voordelen op een rij:

 1. Het is gemakkelijk om te installeren. Niet alleen de plugin is zo gepiept maar ook de implementatie van jouw trackingcode kan met een plugin makkelijk op de juiste plek worden gezet.
 2. Je hebt de statistieken van je website direct bij de hand als je in WordPress inlogt. Je kan meteen even de data van de week doornemen en hoeft hiervoor geen extra scherm te openen. Zo zie je meteen hoeveel bezoekers het blogbericht van afgelopen week heeft aangetrokken.
 3. De meeste WordPress Analytics tools zijn flexibel in gebruik en laten jou selecteren welke data je wilt inzien. Op deze manier kan jij je focussen op de belangrijke statistieken zonder verdwaalt te raken.
 4. Als je een WordPress Analytics plugin installeert zullen jij en je klanten vaker inloggen op je website omdat je benieuwd bent naar de resultaten.
 5. Doordat klanten vaker inloggen op hun website zullen ze ook sneller actie ondernemen als iets werkt of juist niet werkt.
 6. Met de data direct bij de hand maak je sneller beslissingen op basis van statistieken en niet op gevoel. En dat is in veel gevallen erg belangrijk.
 7. Je kunt ook direct afwijkende data zien wat kan wijzen op een security issue.

Wij zien alleen maar voordelen van het gebruik van een WordPress analytics plugin. En zien geen reden waarom jij er niet 1 zou moeten installeren.

“In Google Analytics zie je vanwege de vele tabbladen en grafieken door de bomen het bos niet meer…”

Welke statistieken zijn belangrijk

Dit is altijd een moeilijke vraag om te beantwoorden want dat hangt per website en doelgroep af.

Als je net begint heeft het nog weinig nut om naar de data te kijken. Je bent tenslotte tevreden met iedere bezoeker die op jouw website komt.

Maar als je eenmaal wat langer bezig bent dan ga je inzien wat wel en wat niet werkt.

Denk bijvoorbeeld aan de tijd die iemand op een pagina doorbrengt. Of het aantal bezoekers dat een bericht trekt.

Als je dit door krijgt dan ga je patronen ontdekken in je data analyses. En daarmee kan je natuurlijk beter voorspellen welke richting jouw website op moet gaan.

1 ding is in ieder geval zeker. Start vandaag al met het verzamelen van data. Want dit komt in de toekomst altijd van pas.

Als jij je meer wilt verdiepen in definities van de Google analytics statistieken. Dan heeft Juist daar een goed bericht over geschreven: Googly Analytics definities

De beste WordPress Google analytics Plugins

Als je in de WordPress Plugin directory zoekt naar een analytics plugin dan krijg je in totaal 49 pagina’s vol met plugins. Je hebt dus genoeg keuze.

Maar omdat wij het belangrijk vinden dat jij veilige plugins gebruikt zouden wij niet zomaar iedereen vertrouwen. Je wilt tenslotte niet dat jouw WordPress data bij verkeerde mensen in handen komt.

Daarom hebben wij een lijst gemaakt met de beste en betrouwbaarste WordPress Analytics plugins.

En omdat wij fan zijn van betaalde plugins. Zal je er hier ook een aantal van vinden.

WordPress Google Analytics plugin - de complete gids voor 2019 2

Wij beginnen deze lijst met een gratis plugin van ExactMetrics. Deze plugin staat al sinds wij ons kunnen heugen hoog in de Analytics lijst. En dat komt omdat het simpelweg levert waarvoor hij geïnstalleerd wordt.

Met deze plugin krijg je geen vervelende popups, extra melding of schermen. Na het installeren krijgt je direct de belangrijkste statistieken van je website op je WordPress dashboard.

In veel gevallen is deze plugin voldoende voor jou of voor je klanten. Zolang je de data gebruikt als persoonlijke statistieken en niet je hele bedrijfs strategie op de plugin baseert dan levert deze plugin jou voldoende informatie.

Er is alleen 1 klein nadeel aan deze plugin en dat is dat het een gratis plugin is. Nu denk jij waarschijnlijk dit is positief.

Maar omdat het een gratis plugin is heeft de ontwikkelaar geen middelen om de plugin regelmatig te updaten. Op het moment van schrijven zijn er 7 van de 32 problemen in de laatste 2 maanden opgelost. En is de plugin 4 maanden geleden voor het laatst geüpdatet waardoor hij niet is getest met de laatste versie van WordPress.

Dit vinden wij niet erg positief, maar hoeft geen problemen te veroorzaken.

WordPress Google Analytics plugin - de complete gids voor 2019 3

Een andere WordPress analytics plugin die vaak wordt aangeraden is die van Monsterinsights. Deze plugin is er zowel gratis als betaald.

Deze plugin is de populairste WordPress analytics plugin in de directory met meer dan 2 miljoen actieve installaties. En dit is ook meer als verdiend.

De plugin brengt een hele mooie interface waarin alle standaard statistieken tot zijn recht komen.

Maar… dat is ook gelijk een kleine minpuntje van onze zijde. De plugin gebruikt een eigen venster. En niet het WordPress dashboard om zijn statistieken te tonen. Hierdoor moet je altijd weer naar het juiste tabblad klikken en opent je dashboard niet meteen met de belangrijkste data. [update* met de laatste versie van de plugin hebben ze wel een dashboard widget toegevoegd]

Het is muggenziften, maar wij zijn kritisch op de WordPress plugins die wij gebruiken.

Omdat er een groot team achter deze plugin zit is de support ook beter geregeld als met optie 1. In de afgelopen 2 maanden zijn er 10 van de 18 problemen opgelost en is de plugin getest met de laatste versie van WordPress.

In de betaalde pro versie krijg je nog toegang tot Adsense, Ecommerce en facebook artikelen.

Al met al een solide keuze.

WordPress Google Analytics plugin - de complete gids voor 2019 4

Deze plugin bestaat nog niet zo lang maar is erg indrukwekkend. In veel gevallen zal deze plugin overdreven zijn maar als je echt houdt van data, cijfertjes en andere statistieken dan is dit, denken wij, de beste plugin.

Het is een betaalde plugin, maar dat is niet erg aangezien je deze plugin alleen zult gebruiken als je met data winst wilt behalen.

Het wordt gemaakt door en toegewijd team van 10Web.  Zij maken premium WordPress oplossingen zoals plugins, thema’s, hosting en een builder.

Met deze plugin tillen zij de standaard (saaie) Google Analytics statistieken naar een compleet nieuw level.

Samenvatting

Ze zeggen wel eens; data is het nieuwe goud, maar dat is maar net wat je met die data kunt doen.

Met een WordPress analytics plugin maak je jouw data toegankelijk en kan je snel reageren op kansen of veranderingen.

We zijn benieuwd welke statistieken jij vooral belangrijk vindt op je website en of je al gebruik maakt van een analytics plugin, (en zo ja, welke gebruik je dan).

Laat het ons weten in een reactie en deel het bericht als je denkt dat iemand in jouw persoonlijke kring er zijn voordeel mee kunt doen.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.