WordPress http 500 error oplossen

Los 1 van de meest voorkomende errors van WordPress op.

WordPress HTTP 500 error verhelpen 1

door Remco Nieuwenhuizen

Voorzitter van WP supporters

De http 500 error of white screen of death is 1 van de meest voorkomende errors binnen WordPress websites. (Bron: WordPress common errors)

Je schrikt je natuurlijk ook dood als dit zich voordoet. Maar hoe los je de WordPress http 500 error op?

Wij zullen jou helpen zodat je jouw site binnen 5 minuten weer online hebt staan.

Meestal ontstaat de http 500 error of de “white screen of death” als er een fout optreedt in de PHP of database van een website. Dit komt in 9 van de 10 gevallen door 1 van de onderstaande fouten:

 1. Een plug-in kan niet samenwerken met een ander stuk software in WordPress. Dit probleem kan zich ook na een update voordoen.
 2. Het thema veroorzaakt een probleem met software dat al op de site staat geïnstalleerd. Bijvoorbeeld een plug-in die hetzelfde script gebruikt.
 3. Een bestand ontbreekt in WordPress.

WordPress geeft zelf al oplossing aan op hun veel voorkomende WordPress errors. Alleen dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

In deze gids nemen wij jou stap voor stap mee hoe je de http error 500 of white screen of death kan verhelpen. We zullen dit doen in een logische volgorde waarbij we starten met de makkelijkste oplossing met de minste impact.

Ook zullen wij vertellen hoe je deze problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Let’s go!

“De http 500 error of white screen of death is 1 van de meest voorkomende errors binnen WordPress websites. (Bron: WordPress common errors)”

Hoe kunnen we de WordPress http 500 error verhelpen?

Je bent bezig op je website en ineens krijg je de http 500 error of de White Screen of Death. Dit kan behoorlijk beangstigend zijn want je hele website is offline. Hoe is dit gebeurd, ben ik gehackt. Het zijn reacties die wij ons kunnen voorstellen.

Als je deze error krijgt is het belangrijk om kalm te blijven. Er is altijd een reden hoe dit heeft kunnen gebeuren en wij slepen jou door deze problemen heen.

Wat is de eerste stap die je kunt doen:

3. Solved the Problem

Zelf WordPress onderhouden?

Leer al onze ins en outs van WordPress onderhoud en upgrade jouw website naar een 2.0 versie met onze GRATIS WordPress training.

Een Must-Do voor eenieder die met WordPress werkt. 

Stap 1: Leeg de browsercache

We beginnen bij de makkelijkste stap met de minste impact. De browsercache kan ons soms raar doen verrassen, gelukkig is het legen van de cache en fluitje van een cent dus laten wij als eerste controleren of dit niet de oorzaak is van ons probleem.

Ga naar de instellingen van je browser (Google Chrome, Firefox, Safari, Edge, Internet Explorer) en zoek naar je browsegegevens. In elke browser is er een manier waarmee je de geschiedenis, cookies en opgeslagen bestanden kunt wissen.

In Google Chrome (de meeste gebruikte browser) ga je naar:

 1. WordPress HTTP 500 error verhelpen 2De 3 verticale puntjes rechtsboven in het scherm en klik meer hulpprogramma’s -> browsegegevens wissen.
 2. Klik in het popup scherm op de knop [gegevens wissen]
 3. Wacht tot het proces is voltooid.
 4. Sluit Google Chrome en open deze opnieuw.
 5. Ga naar je website en wp-admin.

Zie je nog steeds de http 500 error of de white screen of death? Dan gaan we naar de volgende stap.

Stap 2: Maak een back-up van al je WordPress bestanden

Zoals je wel weet raden wij je aan om iedere dag een back-up te maken van je bestanden. Als je dit al doet dan kan je verder gaan naar stap 3.

Als je dit nog niet hebt gedaan dan is het belangrijk om nu een backup te maken, zo kan je het probleem niet verergeren. Mocht je er met deze handleiding toch niet komen, dan kunnen de WPsupporters of een andere WordPress specialist met behulp van de back-up het probleem verhelpen.

Een backup kan je maken met een FTP programma door alle bestanden van je website te kopiëren naar je computer. FileZilla is een gratis programma die je kan downloaden voor het maken van een backup.

Stap 3: Bedenk wat het probleem heeft kunnen veroorzaken

Zoals bij ieder probleem is er ergens een oorzaak. Als je bezig was op de website dan weet je wat je wilde bereiken toen het probleem zich ineens voordeed.

Vaak gebeurd het tijdens 1 van de onderstaande oorzaken. Als je de oorzaak herkent kan je meteen doorklikken naar deze stap.

 • Een nieuw WordPress-thema of het bijwerken daarvan
 • Een nieuw WordPress-plug-in of het bijwerken daarvan
 • Wijzigingen doorgevoerd in een bestand op de server
 • Niet genoeg geheugen of de uitvoeringstijd overschreden

Mocht de oorzaak hierboven niet staan of als je de oorzaak niet weet dan kan je nog kijken of er aanwijzingen zijn op de site.

Controleer of de http 500 error zich op de hele website, backend en frontend voordoet. Soms zie je de error op de WordPress wp-admin maar staat de website gewoon online. In deze gevallen  kan de error vergezeld gaan van een foutmelding. Als de site een melding maakt van een fout op een lijn door bijvoorbeeld: een ontbrekend thema, de time-out van de website of het overschrijden van een geheugenlimiet. Ga dan naar de relevante stap in deze gids.

Als je geen aanwijzing kunt vinden ga dan naar de volgende stap.

Stap 4: Problemen met het WordPress thema

Iedere WordPress website heeft een thema nodig. Dus als je een foutmelding ziet dat een thema ontbreekt, dan moet je dit oplossen. Dit kan vrij eenvoudig door het thema te uploaden via Filezilla naar de thema map.

Als je het thema aan het bijwerken was, dan komt de fout waarschijnlijk door een conflict. In dit geval moeten we het WordPress-thema uitsluiten.

Ga hiervoor naar de map wp-content -> thema’s. En hernoem de map waarin het thema staat. Maak er bijvoorbeeld thema_old van.

Het maakt niet uit hoe je de map noemt, want bij een andere naam kan WordPress er geen beroep meer op doen. Hiermee wordt het thema uitgeschakeld.

Als dit het probleem was van de http 500 error dan krijg je weer toegang tot je site via wp-admin. Probeer het eens.

Als je weer kunt inloggen dan is het thema een probleem, om dit op te lossen heb je een aantal keuzes:

 1. Installeer het oude WordPress-thema terug. Bijvoorbeeld door een back-up terug te plaatsen of de oudere versie te downloaden van de thema ontwikkelaar.
 2. Zoek contact met de thema-ontwikkelaar en breng hen op de hoogte van het probleem en hoe zijn het kunnen verhelpen.
 3. Zoek een nieuw thema dat geen http 500 error veroorzaakt.

Als je nog steeds http 500 error of white screen of death ziet, ga je naar de volgende stap.

Stap 5: Problemen met een WordPress plug-in

Als je WordPress-thema geen oorzaak is van het probleem, dan is de kans groot dat 1 van de plug-ins dat wel is. Vooral als je bezig was een nieuwe plug-in te installeren of bij te werken, dan kunnen er problemen ontstaan.

Het eerste wat je moet doen is inloggen op je server en navigeren naar de WP-content map. Dit keer gaan we de map met plug-ins hernoemen.

Het maakt niet uit hoe je de map noemt. Als je de naam veranderd dan kan WordPress de plug-ins niet meer oproepen en worden ze allemaal in 1 keer gedeactiveerd. Hernoem de plug-in map bijvoorbeeld plug-in_old.

Nu de plug-ins gedeactiveerd zijn, ga je opnieuw naar je website. Als je via de wp-admin kunt inloggen dan is 1 van de gedeactiveerde plug-ins de oorzaak geweest van het probleem. Maar aangezien vrijwel alle websites meerdere plug-ins gebruiken moeten we dieper graven om te bepalen welke plug-in de fout heeft veroorzaakt.

Ga in jouw WordPress dashboard naar de plug-ins toe, je zult zien dat ze allemaal zijn gedeactiveerd.

Als je weet welke plug-in de fout veroorzaakt heeft omdat je die toevallig aan het updaten was, dan laat je die gedeactiveerd. Als je geen idee hebt welke plug-in de fout veroorzaakt dan moeten wij ze 1 voor 1 testen.

Activeer één plug-in, Vernieuw het scherm, als er zich geen problemen voordoen dan is deze plug-in niet het probleem.

Deactiveer de plug-in. En herhaal het proces met de volgende. Zo test je elke afzonderlijke plug-in totdat je degene vindt die de http 500 error veroorzaakt.

Als je de foute WordPress plug-in gevonden hebt kan je 3 opties doen.

 1. Installeer de oude versie van de plug-in waarmee je geen problemen had.
 2. Neem contact op met de ontwikkelaar van de plug-in om te zien hoe je het probleem kunt verhelpen. Of laat de plug-in links liggen als het geen belangrijke functie heeft.
 3. Zoek een nieuwe plug-in om de functionaliteit te vervangen.

Als deze stap geen oplossing bood voor jouw probleem, ga je naar de volgende stap. Laat in dit geval alle plug-ins gedeactiveerd staan.

Stap 6: Wijzigingen doorgevoerd in een bestand op de server

Wij trappen maar even een open deur in, als je wijzigingen doorvoert in bestanden op de server en je ziet hierna de http 500 error of white screen of death, dan is de fout makkelijk aan te wijzen.

Als je niet meer weet welke aanpassing je deed of welke code je hebt veranderd dan kan je dit probleem oplossen door een heel nieuw bestand te uploaden.

Download hiervoor WordPress, de plug-in of thema opnieuw en pak de download uit. Zoek naar het bestand (bijvoorbeeld wp-config.php of .htaccess) waar je mee bezig was. Hernoem het beschadigde bestand op de server naar bestandsnaam_old en upload het nieuwe bestand via filezilla op de lokatie van het beschadigde bestand.

Als je nu naar je website gaat en de http 500 error of white screen of death is weg, dan kan is het probleem opgelost.

Als je de wijzigingen opnieuw wilt proberen aan te brengen probeer dit dan eerst te testen op een staging website.

Als dit het probleem niet oplost ga dan naar de volgende stap:

“Soms ligt de oorzaak van het probleem niet aan de website of de bestanden op de server. Maar aan het vermogen van de server om bestanden te verwerken.”

Stap 7: Niet genoeg geheugen of de uitvoeringstijd overschreden

Soms ligt de oorzaak van het probleem niet aan de website of de bestanden op de server.

Maar komt het door het vermogen van de server om bestanden te verwerken.

Je merkt dit vaak als het probleem zich direct voordoet nadat je een ander thema hebt geïnstalleerd. Dit thema vraagt dan meer vermogen als je oude thema waardoor de error zich voordoet.

Om dit op te lossen, heb je twee mogelijkheden, maar mogelijk moeten wij ze beide uitvoeren.

Allereerst gaan wij het geheugenlimiet aanpassen. WordPress werkt normaal gesproken met 64 MB. Maar soms is dit niet genoeg. Daarom stellen wij de geheugenlimiet in op 256MB

Er zijn drie bestanden waarin je dit kunt wijzigen, maar voordat je dit doet. Maak een kopie van het originele bestand zodat je de wijzigingen altijd ongedaan kan maken.

De wijzigingen kunnen in alle bestanden worden doorgevoerd. Maar wij raden aan om te beginnen waar wij ook beginnen.

Voeg deze regel toe aan wp-config.php, het maakt niet uit op welke hoogte je de regel toevoegt:

define (‘WP_MEMORY_LIMIT’, ‘256M’);

Controleer de website. Niet gelukt?
Voeg de volgende regel toe aan het .htaccess  bestand:

php_value memory_limit 256M

Controleer de website. Opnieuw niet gelukt?
Voeg de volgende regel toe aan het php.ini bestand:

memory_limit = 256M

Let bij alledrie de regels erop dat het gaat om 256M en niet MB, die extra B erachter zal namelijk voor problemen zorgen.

Als dit niet de oorzaak van het probleem was dan gaan wij de uitvoeringstijd aanpassen.

Als de error geen aanbevolen uitvoeringstijd aangeeft beginnen wij met 60 seconden.

Er zijn twee bestanden waarin je dit kunt wijzigen, en net als bij de geheugenlimiet volg onze volgorde:

Voeg de volgende regel toe aan het .htaccess  bestand:

php_value max_execution_time 60

Controleer de website. Opnieuw niet gelukt?
Voeg de volgende regel toe aan het php.ini bestand:

max_execution_time = 60

Als de geheugenlimiet of uitvoeringstijd de oorzaak was van het probleem, dan moet het nu zijn opgelost. Als de website het nog steeds niet doet ga dan naar de volgende stap.

Step 8: Foutopsporing in het bestand wp-config.php

In het wp-config.php bestand kan je een regel aanpassen om PHP fouten op te sporen. Om dit te doen ga naar het bestand op je server.

Zoek in het wp-config.php bestand de volgende regel:

define (‘WP_DEBUG’, false);

Wijzig hierbij de false in true.

Als je deze regel niet kunt vinden dan kun je de volgende regel toevoegen:

define (‘WP_DEBUG’, true);

Sla de wijzigingen op.

Als er PHP problemen zijn op je site, dan zal deze regel de fouten op de website onthullen. Bekijk de resultaten en probeer dit op te lossen om de http 500 error of white screen of death te verhelpen.

Zorg er altijd voor dat je de ‘WP_DEBUG’ weer op false zet nadat je klaar bent of als het niet is gelukt.

Stap 9: Zet een backup terug

Mochten alle voorgaande technieken niet de oplossing zijn voor het probleem, kijk dan of je nog een backup hebt van voor de error.

Bedenk wel dat je met het terugzetten van deze backup alle aanpassingen die je tussen de backup en de error hebt gemaakt kwijt zult raken.

Daarom raden wij ook altijd aan om dagelijks (of meerdere keren per dag) een backup te maken zodat je niet teveel informatie verliest.

Na het terugzetten van de backup zal de website weer moeten werken en is de http 500 error of white screen of death verholpen.

Hoe kan je de http 500 error of White Screen of Death voorkomen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel mogelijkheden waardoor er een foutje in je website kan sluipen. Met onze handleiding heb je de fout kunnen oplossen.

Maar omdat wij snappen dat je dit niet vaker mee wilt maken zullen wij je vertellen hoe je dit het beste kunt voorkomen.

 1. Maak dagelijkse een back-up van je website. Je kunt nu direct een fout herstellen zonder dat je bang hoeft te zijn om veel aanpassingen kwijt te raken.
 2. Wees voorzichtig met het uitvoeren van updates. Veel http 500 errors en white screen of deaths gebeuren bij het bijwerken van kern, plug-ins of thema’s bestanden. Hoe je het beste updates kunt doorvoeren lees je in onze WordPress plug-in gids.
 3. Als je handmatig updates doorvoert test deze dan altijd op een staging website zodat je kunt controleren of de update geen fouten veroorzaakt.
 4. Als je wijzigingen wilt aanbrengen in de code van een plug-in, thema of WordPress bestand,  test deze dan opnieuw op een staging website zodat je live website geen hinder zal ondervinden.
 5. Zorg voor een goede hostingmaatschappij met een snelle service zodat zij jou kunnen helpen bij fouten.
 6. Of maak gebruik van een Technische partner zoals de WPsupporters om fouten als deze te voorkomen.

We hopen dat je website met deze gids weer snel online was en dat je deze foutmeldingen in de toekomst kunt voorkomen.

Laat even wat van jou horen in een reactie en vertel over het probleem op jouw website.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.