Hoe maak je van een HTTP een WordPress HTTPS website? (stap voor stap)

De ultieme gids over alles wat jij van het SSL certificaat moet weten

Hoe maak je van een HTTP een WordPress HTTPS website? (stap voor stap) 1

door Jim

Gastblog voor WP supporters

Wil je meer bezoekers op jouw webpagina of website ontvangen?
Dat kan gemakkelijk.

Dat doe je door van jouw website een WordPress HTTPS website te maken in plaats van een HTTP website. Hierdoor wordt jouw website als veilig beschouwd door webbrowsers.

Klinkt dat ingewikkeld? Dat is het gelukkig niet.

Op deze pagina zal worden uitgelegd hoe jouw website betrouwbaarder zal lijken voor Google en bezoekers waardoor je meer verkeer zal ervaren en uiteindelijk ook meer omzet (indien jouw website winstgericht is) zal vergaren.

Wat is HTTP, HTTPS, of een SSL Certificaat

Heb je geen idee wat SSL, HTTP of HTTPS is? Geen probleem, we leggen het je hier graag uit.

HTTPS is de beveiligde versie van HTTP (de “S” staat voor secure). HTTP:// en HTTPS:// staan aan het begin van de URL van elke website die je bezoekt (soms voor gebruikers niet meer zichtbaar), zie bijvoorbeeld: https://www.google.com/.

Maar wat is nu het voordeel van het hebben van een HTTPS website ten opzichten van een HTTP website? Dit wordt hieronder uitgelegd.

Erg belangrijk is het om te weten dat het doorvoeren van de veranderingen die nodig zijn om van een HTTP website een HTTPS website te maken erg gemakkelijk is.

En verder in deze tekst zal jou stap voor stap uitgelegd worden hoe je precies deze verandering gemakkelijk door kan voeren.

“HTTPS is de beveiligde versie van HTTP (de “S” staat voor secure)”

De voordelen van WordPress HTTPS:

Wanneer er HTTPS voor de URL staat betekent dit dat een versleutelde verbinding is. Een versleutelde verbinding is veiliger en er zullen geen gegevens die je op die website invult (zoals bijvoorbeeld een wachtwoord) door ongewenste derden worden gezien.

Je hebt het zelf waarschijnlijk ook wel eens meegemaakt: je wilt een website bezoeken maar krijgt een grote (vaak rode) waarschuwing te zien waarin wordt vermeldt dat de volgende website niet veilig is, en jouw informatie eventueel door derden (andere partijen) ingezien of gestolen kan worden.

Zou je dan nog op zo een website producten of diensten aanschaffen en jouw bankgegevens doorgeven? Of jouw persoonlijke gegevens invoeren?Zoals je al kan raden is het antwoord van de meeste mensen “nee”. Sterker nog, de meeste mensen zullen gelijk wegklikken van de website, nog voor ze een woord hebben gelezen.

Het hebben van een HTTP website in plaats van een HTTPS website is hetzelfde als een deurmat voor jouw deur plaatsen waar op staat “Ga weg, er dreigt gevaar”. Nog maar weinig mensen zullen zich veilig genoeg voelen om op jouw deurbel te drukken, laat staan om een gesprek met je aan te gaan.

Hiernaast zorgt WordPress HTTPS er ook voor dat jouw website sneller gevonden zal worden op Google. Het is dus een belangrijk onderdeel van search engine optimization (SEO).

Met een betere search engine optimization, zoals de naam al zegt, zal jouw website vaker gevonden worden door mensen die op zoek zijn naar wat jij hen aanbiedt. Of dit nu gaat over informatie, producten, of diensten. SEO kun je natuurlijk ook verbeteren door een copywriter in te huren, of door zelf ‘zoekmachine vriendelijk’ te leren schrijven.

Een makkelijkere, goedkopere en vaak ook snellere manier om de SEO van jouw website verhogen ligt in het “HTTPS” maken van jouw “HTTP” website. Wees dus vooral niet bang om, als nodig, een beetje extra tijd te investeren in het lezen en begrijpen van de komende informatie. Het kan jouw website transformeren van een niet vertrouwde website, naar een betrouwbare en populaire website.

Hier komt een SSL certificaat bij kijken. Elke website heeft een unieke SSL, en als een website doet alsof het HTTPS is, en dit niet klopt dan zal de webbrowser de bezoeker waarschuwen de website niet te bezoeken. En dat schrikt veel bezoekers af!

Kortom:

Op deze pagina zullen we je uitleggen hoe je van jouw WordPress pagina, of een andere website, een HTTPS website kan maken door een SSL certificaat toe te voegen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar is het absoluut niet.

Vereisten voor WordPress HTTPS/SSL

Het enige dat je nodig hebt om een SSL te kunnen gebruiken, en jouw website te kunnen transformeren naar een HTTPS website, is een SSL certificaat (en een eigen website natuurlijk). Deze kun je kopen, maar sommige hostingmaatchappijen bieden deze certificaten zelfs gratis aan!

Siteground, waar wij erg tevreden over zijn, biedt ook gratis SSL certificaten van Let’s Encrypt aan. Met 1 druk op de knop wordt er dan een SSL certificaat geïnstalleerd.

Wanneer een bezoeker jouw website meer vertrouwd is deze minder bang eventuele producten of diensten aan te schaffen, of door jou verstrekte informatie te geloven.Nu je een SSL hebt kun je deze gemakkelijk installeren op jouw WordPress website. Hoe doe je dat?

Dit kan op meerdere manieren; op een makkelijke, en op een handmatige manier.

SSL en HTTPS installeren op WordPress

Methode 1 (makkelijk)

Voor de makkelijkste manier is het nodig dat je de “Really Simple SSL” plugin installeert en activeert op jouw site.

Een plugin installeren doe je door via jouw dashboard (de balk links op het scherm in WordPress) op “Plugins” te klikken, en vervolgens op “Add New” te klikken en te zoeken naar de plugin die jij wilt installeren, “Really Simple SSL” in dit geval.

Als je eenmaal SSL geïnstalleerd heb, ga je naar “Settings” om vervolgens op “SSL” klikken. De plugin zal automatisch jouw SSL certificaat detecteren en jouw WordPress website als HTTPS markeren.

Zo simpel is het!

Nu kun je genieten van een betere search engine optimization (zoals eerder ook vermeld), wat zal leiden tot meer bezoekers, en voorkom je dat jouw website als onbetrouwbaar zal worden gemarkeerd. Als je liever handmatig van jouw HTTP website een HTTPS website wilt maken, dan kun je natuurlijk ook de tweede methode, zoals hieronder beschreven, volgen.

SSL en HTTPS installeren op WordPress

Methode 2 (Handmatig)

Als je handmatig van jouw HTTP website op WordPress een HTTPS website of pagina wilt maken, kan je dit zelf doen, of een WordPress specialist inhuren. Als deze methode te lastig blijkt te zijn, raden we je aan de eerste methode (hierboven besproken) te volgen.

Als onderdeel van deze methode zal je WordPress thema en code bestanden moeten wijzigen. Maak daarom altijd eerst een WordPress backup voordat je dit gaat doen.

Allereerst ga je via de “Settings” naar de “General” pagina. Vanaf hier kan je de WordPress en website URL adressen van HTTP naar HTTPS veranderen door een “S” toe toeven na de “HTTP”.

Vergeet niet om de wijzigingen op te slaan. Eenmaal opgeslagen zal WordPress je uitloggen en vragen om nogmaals in te loggen, ter controle.Hierna zal je de volgende code moeten toevoegen aan jouw .htaccess bestand (Dit bestand vindt je op je server) om er voor te zorgen dat jouw WordPress website van HTTP naar HTTPS zal veranderen.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Het kan zijn dat je op een Nginx server zit (hoogstwaarschijnlijk niet). In dat geval zal je de volgende code moeten invoegen:

server {
listen 80;
server_name example.com www.example.com;
return 301 https://example.com$request_uri;
}

Let op! Verander “Example.com” in de naam, of het domein, van jouw eigen website wanneer je deze code invoert. Anders zal deze code uiteraard niet werken.

Als je deze stappen correct hebt gevolgd zal jouw WordPress pagina veranderen in een HTTPS website, en zal niemand de waarschuwing krijgen dat jouw website niet veilig zou zijn. Erg handig voor elke website, zeker wanneer een ander persoonlijke informatie op moet geven op de webpagina om bijvoorbeeld producten of diensten aan te schaffen.

Google laten weten dat jouw pagina nu HTTPS is in plaats van HTTP

Zoekmachines als Google beschouwen HTTP en HTTPS als verschillende websites.

Dit betekent dat je Google moet laten weten dat jouw website is veranderd door naar ´Google search console´ te gaan en te klikken op de ´Add a Porperty` knop.

Hierdoor verschijnt een pop-up waar jij de naam van jouw website kan invoegen. Google zal je vragen of je kan verifiëren of jij wel echt de eigenaar van de website bent.

Eenmaal geverifieerd zal Google je de ‘console report’ laten zien, zorg er voor dat zowel de HTTP en HTTPS versies zijn toegevoegd in de ‘search consoles’ zoals eerder besproken. Zo weet Google dat de HTTPS versie de hoofdversie is van jouw website, en zal je merken dat jouw website een stuk meer bezoekers zal ontvangen dan voorheen.

Nawoord

Als alle stappen zoals hiervoor beschreven, juist zijn gevolgd, is jouw website nu een HTTPS-website in plaats van een HTTP website.

Dit zal de website een stuk vriendelijker maken richting alle mensen die jouw website zouden willen bezoeken, puur omdat Google jouw website vertrouwd en de bezoeker geen waarschuwing krijgt en aangeraden wordt door zijn browser om jouw website te verlaten.

Het aantal bezoekers, en dus ook het aantal sales, lezers, of ondernomen acties genomen door de informatie die jij op jouw website aanbiedt zal flink toenemen. En dat is de kleine investering van het volgen van de bovenstaande stappen zeker waard.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.