De complete WordPress Installatie gids

De ultieme gids over het installeren van WordPress en zijn thema's en plugins.

De complete WordPress Installatie gids 1

door Remco Nieuwenhuizen

Eigenaar van WPsupporters

Inhoudsopgave

In dit artikel neem ik verschillende manieren met je door waarmee je zelf een WordPress installatie kunt doen. We beginnen met het installeren van WordPress zelf, dus vanaf het moment waar alle voorbereidingen al zijn getroffen. De voorbereidingen in dit geval zijn het uploaden van de WordPress bestanden op de server en het aanmaken van een database. 

Dit is niet de makkelijkste manier om WordPress te installeren. Daarvoor raden we je aan om naar een autoinstaller te kijken die we hieronder ook zullen beschrijven.

Ongeacht de voorbereiding, komen de stappen die je hieronder leest altijd terug. Ook zullen we in dit artikel doornemen hoe je onder andere WordPress kunt installeren met verschillende methodes, zoals cPanel, Softaculous en FTP. Daarnaast nemen we het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com door en laten we je zien hoe je plugins kunt installeren op verschillende manieren.

Het is goed om deze basis onder de knie te hebben voor WordPress onderhoud zodat je ook fouten kunt herstellen als je bijvoorbeeld problemen hebt met je WordPress updates.

WordPress installeren vanuit je browser

Wanneer alle voorbereiding voor de installatie al zijn getroffen, en de bestanden op de server staan en de database klaar is kun je heel eenvoudig WordPress installeren. Dit werkt als volgt:

 1. Je gaat naar jouwdomeinnaam.nl/ en zult nu een veld te zien krijgen waarin je een taal kunt kiezen. Klik vervolgens op “doorgaan”.
 2. Je zult nu een scherm te zien krijgen, waarbij je wordt voorbereid op de gegevens die je in de volgende stap moet gaan invullen.
 3. Vervolgens zul je een scherm te zien krijgen, waar je informatie moet invullen zoals; databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord en eventueel een host en table prefix (deze hoef je niet te veranderen). Deze zou je bij het aanmaken van een database moeten hebben gehad. Na het invullen klik je weer op doorgaan.
 4. In het volgende scherm, kun je waneneer alles goed is gegaan de installatie starten.
 5. In het volgende scherm heeft WordPress nog wat extra informatie nodig. Je vult hier gegevens in als de site titel, gebruikersnaam, wachtwoord en je e-mailadres. Met deze gegevens kun je vervolgens inloggen in het administratie-gedeelte van jouw WordPress website. Wanneer je op doorgaan klikt, zal er een scherm verschijnen en vanuit dit scherm kun je inloggen.

” WordPress installeren hoeft niet lastig te zijn.Wel is het zo dat een autoinstaller of een hostingmaatschappij die WordPress voor installeert een stuk gemakkelijker werkt.”

WordPress installeren via Cpanel

Bij cPanel wordt over het algemeen gebruik gemaakt van autoinstallers. Welke installer er gebruikt wordt verschilt nogal per hostingprovider. De installer die door de meeste hostingproviders wordt gebruikt heet Softaculous.

Doordat er bij cPanel meestal gebruik wordt gemaakt van Softaculous, nemen we deze hieronder als voorbeeld. Mocht het zo zijn dat jouw hostingprovider geen gebruik maakt van een autoinstaller, dan kun je WordPress installeren via FTP of aan je hostingprovider vragen om de installatie te doen.

De complete WordPress Installatie gids 2

WordPress installeren met Softaculous

Wanneer je ingelogd bent bij cPanel zoek je naar “autoinstaller”. Hier kunnen verschillende soorten software onder staan, waaronder Softaculous en/of WordPress. Wanneer ze er allebei staan, maakt het niet uit op welk icoontje je klikt.

Nadat je op een icoontje hebt geklikt, zal de WordPress installer openen. Je bent nu nog maar een paar stappen verwijderd van een nieuwe website. Via de volgende stappen maak je de installatie compleet:

 1. Er zal gevraagd worden waar je WordPress wilt installeren en je moet een keuze maken tussen http/https. Wanneer je website al voorzien is van een SSL certificaat, kies je het beste voor https. Indien dit niet het geval is, kun je http kiezen en kun je eventueel later alsnog SSL activeren. Ook moet je kiezen uit een domeinnaam waarop je WordPress wilt installeren. En of je dit op de root wilt doen, of op een subdomein.
 2.  Door naar beneden te scrollen, kun je de site-instellingen invoeren. Voor een titel in en eventueel een beschrijving van je website (je kunt dit later nog aanpassen). Vervolgens kun je jouw admin-account aanmaken, bewaar deze gegevens op een veilige plek en voor altijd een geldig e-mailadres in.
 3. De overige opties in het scherm zijn optioneel. Wel staat de taal standaard op Engels en dus kun je deze beter meteen aanpassen naar Nederlands. Alles ingevuld? Je kunt nu de installatie starten!
 4. Softaculous zal de installatie nu gaan verzorgen, dit kost meestal een minuutje of 3. Nadat de installatie is voltooid, verschijnt er een succes-bericht. WordPress is nu geïnstalleerd en je kunt nu inloggen in het administratiegedeelte. Dit gedeelte is altijd bereikbaar via jouwdomein.nl/wp-admin.
 

Soms moet je even een momentje geduld hebben voordat je website verschijnt op je domeinnaam. Ververs daarom de pagina een aantal keer achter elkaar of wacht even een aantal minuten na de installatie.

Het installeren van WordPress via FTP

De complete WordPress Installatie gids 3

Het gebruik van een autoinstaller is het makkelijkste om een installatie uit te voeren, maar in sommige gevallen is er bij hostingpakketten geen autoinstaller aanwezig. In dat geval kun je ervoor kiezen om de installatie zelf te doen.

WordPress via FTP installeren lijkt moeilijk, maar is dat zeker niet! Je moet er alleen voor zorgen, dat je de juiste software tot je beschikking hebt en dan kan de installatie binnen een paar minuten geregeld zijn.

De voorbereiding:

 1. Je moet op je computer een FTP client geïnstalleerd hebben. FileZilla is FTP software die erg gebruiksvriendelijk is en het meeste gebruikt wordt. Filezilla download je gratis op filezilla-project.org en is beschikbaar voor Windows/Mac en Linuxsystemen.
 2. Je hebt een FTP account nodig op je hostingpakket. Bij DirectAdmin ga je naar FTP management -> Create FTP account en maak je een account aan (bewaar de gegevens, deze heb je zo nodig). Bij cPanel zijn de inloggegevens van van cPanel zelf tegelijk de inloggegevens voor FTP
 3. Database aanmaken: Bij zowel cPanel als Directadmin kun je een MySQL database aanmaken door naar MySQL te gaan of Databases en een database aan te maken. De databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord moet je bewaren omdat je deze later nodig hebt.

We zijn er nu klaar voor, alleen hebben we nog de WordPress installatiebestanden nodig. Dit is ook gelijk het punt waarop ik je het verschil tussen wordpress.org en wordpress.com wil uitleggen.

Het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

WordPress.org: Naar wordpress.org ga je toe om de installatiebestanden te downloaden. Het is DE plek waar je alles vindt met betrekking tot de software. Je kunt hier dus alle bestanden downloaden die nodig zijn voor de installatie, maar je kunt er ook terecht voor plugins en themes.

Klik bij wordpress.org op de blauwe knop recht bovenaan het scherm met “Get WordPress”. Vervolgens kun je de benodigde bestanden downloaden. Na het downloaden, ga je naar de downloadmap en pak je het ZIP-bestand uit.

WordPress.com: Bij wordpress.com kun je terecht om een gratis WordPress blog of website te maken, die op een subdomein van WordPress zal komen te staan. Het is mogelijk om te upgraden naar een betaald abonnement, waarbij je gebruik kunt maken van een eigen domeinnaam. Hoe duurder het abonnement, hoe meer mogelijkheden je krijgt.

De reden dat veel mensen kiezen voor een eigen oplossing is omdat wordpress.com relatief duur is en minder flexibiliteit biedt dan een selfhosted oplossing. Maar zie je het niet zitten om zelf een installatie te doen, dan kun je voor deze optie kiezen.

Wij raden altijd aan om voor de 1ste optie te gaan omdat het je meer vrijheden geeft.

De installatie:

Ben je er klaar voor? Dan gaan we nu beginnen aan de installatie. Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen, kun je direct aan de slag en zal WordPress binnen enkele minuten geïnstalleerd zijn!

 1. Installeer Filezilla en open het programma.
 2. We gaan nu eerst een verbinden maken met de server, dit doe je door bovenin het scherm de volgende gegevens in te vullen: host – ip-adres van de server of gewoon jouwdomein.nl. Gebruikersnaam en wachtwoord van jouw FTP-account. Poortnummer: (standaard 21).
 3. Klik nu op de knop “snelverbinden”. Filezilla kan nu een melding geven over een onveilige verbinding/certificaat. Vink onderaan bij deze melding “always trust certificate in future sessions” aan. Er wordt nu een verbinding gemaakt.
 4. Je ziet wanneer je verbonden met twee vakken met mappen. Aan de linkerkant staan de mappen die op jouw computer staan en aan de rechterkant de mappen die op de server staan.
 5. Eerst openen we de map public_html op de server. Je krijgt nu alle bestanden te zien die op de server staan. In deze map gaan we de bestanden van WordPress plaatsen.
 6. In het linkervak “jouw computer”. Ga je op zoek naar jouw downloadmap. Hier zoek je de map “WordPress” en die open je. Vervolgens zie je een reeks aan mappen en bestanden en al deze mappen en bestanden gaan we nu naar de server uploaden.
 7. Klik op de bovenste map (meestal wp-admin). Nu gaan we met het toetsenbord alle mappen en bestanden selecteren. Dit doe je bij Windows met ctrl+a en bij Mac cmd+a. Nu klik je met de rechtermuisknop in het veld dat je geselecteerd hebt, gevolgd door “uploaden”.
 8. De bestanden worden nu geüpload en zodra dit klaar is kun je de installatie gaan doen. Helemaal bovenaan dit artikel heb ik al uitgelegd wat de vervolgstappen zijn na het uploaden van de bestanden.
Tip: Soms kan het zijn dat er nog een oude index.html staat in de public_html map. Hernoem dit bestand naar index-html(1) om geen problemen te krijgen.

WordPress plugin installeren via FTP

Nu we nog helemaal in het FTP gebeuren zitten, kan ik gelijk uitleggen hoe je een plugin kunt installeren via FTP. Om een plugin te downloaden ga je naar wordpress.org en klik je op plugins. Zoek hier de plugin die je wilt en download hem.

Vervolgens ga je naar jouw downloadmap en pak je het bestand uit. Ga nu naar de FTP client, login op de server en zoek bij de bestanden die op de server staan naar: wp-content -> plugins.

Je komt nu in de map terecht waar alle plugins worden opgeslagen. Hier gaan we de plugin uploaden. Ga naar het vak met de bestanden die op jouw computer staan, zoek de downloadmap op en het bestand met de plugin die je hebt gedownload.

Klik nu met de rechtermuisknop op dit bestand, gevolg door upload. Je hebt nu een nieuwe plugin op de server staan en deze hoeft alleen nog geactiveerd te worden. Ga nu naar jouwdomein.nl/wp-admin login met een adminaccount en ga links in het menu naar plugins. Klik vervolgens op activeren en je kunt nu je nieuwe plugin gebruiken!

WordPress plugin installeren vanuit het WordPress dashboard

Wanneer je bent ingelogd, klik je links in het menu op “plugins”. Klik bovenin het scherm op “nieuwe plugin”. Vervolgens kun je een plugin zoeken die je wilt installeren. Wanneer je een plugin hebt gevonden die je nodig hebt, klik je onderaan de plugin op “Nu installeren”.

WordPress zal nu de plugin installeren. Klik na het installeren weer links in het menu op plugins en zoek de plugin op die je hebt geïnstalleerd en klik vervolgens op activeren. Je kunt nu direct gebruik maken van je nieuwe plugin!

Wil je meer weten over welke plugins goed zijn voor jouw WordPress website? Bekijk dan onze aanraders op de beste WordPress tools

WordPress thema installeren via FTP

Het installeren van een WordPress thema kan op twee manieren. Via FTP en rechtstreeks vanuit het administratiegedeelte. Ik leg eerst uit hoe je een thema installeert met behulp van FTP.

Thema’s kun je aanschaffen bij diverse partijen en ook gratis downloaden via wordpress.com. Wij hebben in ons snelste thema voor WordPress bericht een aantal goede thema’s uitgelicht. Nadat je een thema hebt gedownload ga je naar de downloadmap op jouw computer en pak je het gedownloade bestand uit.

Nu start je de FTP client op jouw computer op en log je in op de server met behulp van een FTP-account. Na het inloggen zie je twee vakken, met links de bestanden op jouw computer en rechts de bestanden op de server.

Ga rechts (bij de bestanden op de server) naar wp-content en klik vervolgens op themes. Je komt nu in de map waar alle themes in staan. Ga nu in het linkervak (bestanden op jouw computer) naar de downloadmap en zoek de map met jouw thema. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op deze map, gevolgd door “upload”.

Jouw thema zal nu naar de server worden geüpload. Wanneer dit is gebeurd, log je in op WordPress via jouwdomein.nl/wp-admin. In het linkermenu klik je op weergave -> thema’s. Je zou nu hier jouw theme moeten zien staan. Ga met je muis over het thema heen, dan zie je een knop activeren staan. Klik hierop en het thema is nu geïnstalleerd!

WordPress thema installeren vanuit het WordPress dashboard.

Wanneer je ingelogd bent in het administratiegedeelte van je WordPress website, klik je aan de linkerkant in het menu op Weergave en vervolgens op Thema’s. Je ziet nu de thema’s staan die al zijn geïnstalleerd.

Je kunt nu een thema activeren, zodat deze actief wordt op je website of je kunt ervoor kiezen om een nieuw (gratis) thema te installeren. Wanneer je bovenin het scherm klikt op de knop “Nieuwe toevoegen”, kom je in een soort marktplaats uit waar je een thema kunt zoeken.

Selecteer een thema en klik op installeren. Na het installeren kun je direct op activeren klikken en het thema zal dan actief worden op je website.

Conclusie.

WordPress installeren op je server hoeft niet lastig te zijn. Met deze installatiegids heb je een goede uitleg hoe je dit kunt doen. 

Wel is het zo dat een autoinstaller of een hostingmaatschappij die WordPress voor installeert een stuk gemakkelijker werkt.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.