WordPress Landingspagina's

De ultieme gids voor het maken van WordPress landingspagina’s

De ultieme gids voor het maken van de perfecte WordPress landingspagina 1

door Lisa Springer

Assistent Manager van WP supporters

Een van de belangrijkste doelen van de meeste WordPress websites is het genereren van conversies en leads. WordPress landingspagina’s helpen hierbij. Als je hier echter niet bekend mee bent, kun je in de war raken over hoe ze verschillen van andere pagina’s op je website. Laat staan hoe je er zelf één kunt maken.

Een WordPress landingspagina is een krachtig hulpmiddel dat je kunt gebruiken om een specifieke actie van de bezoeker te stimuleren. Hiermee kun je de rommel en ruis wegfilteren, zodat bezoekers zich alleen richten op het product of de service die je verkoopt.

In dit artikel leggen we uit wat WordPress landingspagina’s zijn en leiden we je door de verschillende methoden om deze te gebruiken. Daarnaast geven we je een aantal tips om te zorgen dat je zo effectief mogelijk bezig bent. Let’s do this!

In dit artikel:

Wat is een WordPress landingspagina?

Een WordPress landingspagina is een pagina waarnaar je bezoekers doorverwijst met als doel hen ertoe te zetten om een actie uit te voeren. Dit kan zijn het abonneren op een nieuwsbrief, het downloaden van een e-book, het kopen van een product en meer. WordPress landingspagina’s kunnen helpen de verkoop te verhogen, leads te verzamelen en verkeer te genereren.

Om je een idee te geven van hoe zo een pagina eruit ziet, laat ik je hieronder een aantal voorbeelden zien.

Lange landingspagina’s
Deze landingspagina’s bevatten veel informatie om potentiële klanten te overtuigen. Vaak is dit voor producten van grotere waarde waarbij een klant zich eerst goed wil laten informeren voordat hij over gaat op het kopen van een product.

Voorbeelden hiervan zijn het online aanbieden van trainingen of cursussen, dure producten of diensten. In de meeste gevallen bevatten deze landingspagina’s ook beoordelingen van onafhankelijke personen of case study’s om de klant te overtuigen.

De ultieme gids voor het maken van de perfecte WordPress landingspagina 2

Korte landingspagina’s
Deze landingspagina’s zijn er voor situaties waarbij een klant amper overtuigd hoeft te worden. Het moet een pagina zijn waarbij de klant maar 1 mogelijkheid heeft: overgaan op ACTIE.

Korte landingspagina’s worden bijvoorbeeld gebruikt bij het tonen van een e-book of kortingscode in ruil voor een e-mail adres van de bezoeker. De actie heeft hierbij geen grote gevolgen.

De ultieme gids voor het maken van de perfecte WordPress landingspagina 3

Squeeze pagina
Dit is een simpele landingspagina met maar 1 doel: Potentiële klanten de kans geven om hun e-mail adres achter te laten op een opt-in formulier. De pagina is heel simpel, zonder al te veel afleidingen.

De ultieme gids voor het maken van de perfecte WordPress landingspagina 4

Splash pagina
De splash pagina verschijnt voordat een bezoeker op de echte webpagina terecht komt. Dit kan bijvoorbeeld een aanbieding, disclaimer of agenda punt voor een evenement zijn.

De ultieme gids voor het maken van de perfecte WordPress landingspagina 5

Onder de splash pagina valt ook het vragen van een leeftijd die vereist is voor het betreden van de website.

Lead pagina
Dit is een typische landingspagina waar een bezoeker wordt omgezet in een (potentiële) klant, een zeer belangrijke pagina dus.

Dit kan bevoordeeld een afreken pagina van een webshop zijn maar ook een pagina waarbij bezoeker toestemming geven om gebeld te worden voor een eventueel verkoop gesprek of het aanvragen van een offerte.

De ultieme gids voor het maken van de perfecte WordPress landingspagina 6

After-landingspagina
In sommige gevallen wil je jouw klanten nog iets meegeven nadat zij actie ondernomen hebben op jouw landingspagina. Een voorbeeld hiervan zou een bedank pagina met een nieuwe aanbieding kunnen zijn.

De ultieme gids voor het maken van de perfecte WordPress landingspagina 7

Naast het stimuleren van conversies, kunnen landingspagina’s ook nuttig zijn voor het analyseren, optimaliseren en verbeteren van marketingcampagnes. Je kunt voor elk product of elke aanbieding die je probeert te promoten een individuele landingspagina maken.

Hoewel WordPress landingspagina’s variëren op basis van specifieke campagne doelen, bevatten ze 4 overeenkomsten:

 • Sterke titel of titel. Er moet duidelijk aangeven  worden waar de landingspagina en het aanbod over gaan.
 • Boeiende inhoud. De inhoud van je landingspagina moet natuurlijke taal bevatten die gemakkelijk te begrijpen is.
 • Call-to-action (CTA). Het belangrijkste element van je landingspagina, de CTA, zou meer moeten opvallen dan de andere aspecten van de pagina.
 • Kwaliteitsbeelden. Hoewel ze niet nodig zijn, kunnen afbeeldingen met een hoge resolutie de aandacht trekken en de inhoud opbreken.

De inhoud, het ontwerp en de structuur van een landingspagina werken allemaal samen om actie uit te dagen bij de bezoeker. Het is de bedoeling om een gevoel van urgentie te creëren. Hoe je dit doet, gaan we later op in.

Het belangrijkste om te onthouden over WordPress landingspagina’s is dat het hoofddoel is om je bezoeker te stimuleren om in actie te komen. Daarom is alles wat niets met het aanbod te maken heeft niet nodig.

3. Solved the Problem

Zelf WordPress onderhouden?

Leer al onze ins en outs van WordPress onderhoud en upgrade jouw website naar een 2.0 versie met onze GRATIS WordPress training.

Een Must-Do voor eenieder die met WordPress werkt. 

Wat maakt WordPress landingspagina's anders dan andere webpagina’s?

Een veelgestelde vraag is wat WordPress landingspagina’s anders maakt dan andere webpagina’s. Eigenlijk komt dit allemaal neer op het doel van de pagina.

Elke pagina op je website heeft een bepaald doel. Je startpagina geeft bezoekers bijvoorbeeld een inleiding over je bedrijf. De ‘over mij/ons’ pagina is bedoeld om lezers te informeren, terwijl je blog pagina bedoeld is om te onderwijzen of entertainen.

Landingspagina’s zijn uniek omdat ze product- en actiegericht zijn. Hoewel andere pagina’s op je website klanten kunnen stimuleren, is het motief van landingspagina’s om te overtuigen en te converteren. Ze zijn een middel om van je website bezoekers, klanten te maken.

Natuurlijk kunnen ook andere pagina’s op je website conversie tools zijn. Je kunt bijvoorbeeld met een ‘call to action’ beginnen op je startpagina, zodat bezoekers zich kunnen aanmelden voor een gratis proefperiode.

Des al niet te min zijn WordPress landingspagina’s speciaal. Ze bevatten namelijk alleen wat echt nodig is. Een minimaal ontwerp zonder afleidende elementen.

Waarom kies je voor WordPress om een landingspagina te maken?

De ultieme gids voor het maken van de perfecte WordPress landingspagina 8

WordPress is het populairste Content Management System (CMS) ter wereld. Door de vele verschillende functies die het bevat, is het ook een geweldig systeem voor het maken van landingspagina’s.

Het is flexibel en gebruiksvriendelijk. Het maakt het gemakkelijk om dingen aan te passen en te beheren, zelfs als je weinig technische kennis hebt. Hoewel het mogelijk is om eigen code te schrijven, is dit met WordPress absoluut niet nodig.

Aangezien een groot deel van het internet bestaat uit WordPress websites (meer dan 35 procent om precies te zijn), is er indien nodig ook een grote ondersteuningsgemeenschap beschikbaar. Het maakt niet uit welke taak je probeert uit te voeren met WordPress, er is een overvloed aan online tutorials en bronnen waar je gebruik van kunt maken.

Natuurlijk is het logisch om gebruik te maken van WordPress landingspagina’s wanneer je al met WordPress werkt. Toch is ook mogelijk om met een andere CMS gebruik te maken van WordPress landingspagina’s.

3 Verschillende methoden om een WordPress landingspagina te maken

Ik hoop dat je na bovenstaande informatie een idee hebt van wat een landingspagina is en waarvoor je deze kunt gebruiken. Nu is het tijd om te leren hoe je er zelf 1 kunt bouwen.
Hieronder bespreken we de 3 methoden die je kunt gebruiken om een WordPress landingspagina te maken.

1. Maak je landingspagina met de Pagebuilder Elementor

Elementor is een Pagebuilder plugin die je kunt gebruiken om webpagina’s te maken zonder dat je hierbij code hoeft te gebruiken. Elementor is zeer eenvoudig in gebruik en laat je doormiddel van het slepen van tekst/afbeelding blokken, vorm geven aan de pagina. Daarnaast bevat het nog veel meer geweldige functies, die je in Elementor review kunt terug vinden. 

Elementor bevat een gratis en betaalde versie. Maar in beide versies kun je gebruik maken van de tools voor het maken van een landingspagina.

Omdat Elementor zo een eenvoudig systeem is, is het heel makkelijk om zelf zonder extra tools een landingspagina te maken. Wanneer je echter wat minder begaan bent met deze pagebuilder, kan het handig zijn om gebruik te maken van blokken of vooraf ingestelde pagina’s.

Wanneer je gebruik wilt maken van ‘blokken’, klik je simpelweg als eerste op het map icoon in je pagina. Het scherm zal openen op ‘pagina’s’ en links hiervan zie je ‘blokken’ staan. Wanneer je deze aanklikt en een keuze maakt voor een blok kun je deze aanklikken en aanpassen op jouw smaak en wensen.

De ultieme gids voor het maken van de perfecte WordPress landingspagina 9

Wanneer je gebruik wilt maken van ‘pagina’s’, klik je opnieuw op het map icoon in je pagina. Vervolgens opent het scherm direct op ‘pagina’s’. Hier kun je vervolgens rechtsboven ‘landing page’ invullen, en je krijgt alle landingspagina templates van Elementor te zien. Klik hem aan en je kunt aan de slag om hem aan te passen naar jouw wensen.

”Natuurlijk is het maken van landingspagina’s niet alleen mogelijk met de pagebuilder Elementor. Andere pagebuilders als Divi en Beaverbuilder kunnen dit ook”.

2. Maak een landingspagina me een WordPress thema

Net als bij plugins, bestaan er ook WordPress thema’s specifiek voor het maken van een landingspagina.

Het gebruiken van een thema kan een eenvoudige manier zijn om een WordPress landingspagina te maken. De functionaliteit hangt uiteraard af van het vooraf gebouwde thema maar zal je hierdoor wel een hoopt tijd kunnen besparen.
Bedenk hierbij wel dat wanneer het eenmaal in het thema staat, een thema wissel grote gevolgen heeft voor het ontwerp van je pagina.

Om gratis opties te verkennen kun je het beste kijken in de WordPress Theme Directory. Sorteer hierin op ‘Landing page’ en kijk welke thema’s hier het meest geschikt voor zijn.

Zodra je een thema hebt gekozen, kun je het downloaden zoals elk ander WordPress-thema. Als het een gratis thema is uit de officiële WordPress-directory, kun je het natuurlijk vinden en installeren in het zoekvenster binnen WordPress zelf.

Wanneer je een ZIP-bestand gebruikt (vaak wanneer je een premium-thema hebt gekocht of een gratis thema rechtstreeks van de WordPress-website hebt gedownload), ga dan naar je WordPress dashboard en navigeer vervolgens naar Uiterlijk> Thema’s. Klik vervolgens op Nieuwe toevoegen> Thema uploaden. WordPress zal zijn ding doen en je een succesbericht geven.

3. Maak een landingspagina met een stand-alone builder

Naast het maken van een landingspagina met een pagebuilder of thema, is het ook mogelijk om gebruik te maken van een stand-alone builder. Dit kan handig zijn wanneer je opzoek bent naar meer aanpassingsmogelijkheden.

Bouwers van landingspagina’s van derden bevatten bouwstenen en vooraf ingebouwde sjablonen die je makkelijk kunt aanpassen. Ook zijn ze handig wanneer je van plan bent om een groot aantal landingspagina’s te maken voor verschillende doeleinden.

Het gebruiken van een stand-alone builder vereist geen codering of technische kennis. Naast het flexibele design zijn ze ook nog eens makkelijk te integreren in WordPress. Daarnaast werken ze goed samen met elk thema.

Natuurlijk zit er een addertje onder het gras, want de meeste stand-alone builders gaan samen met abonnementsvorm om er gebruik van te kunnen maken. Vaak krijg je hier wel meerder tools bij zoals het doen van split testen of maken van analyse rapporten.

De stand-alone builder die wij je willen aanraden is Leadpages. Een zeer uitgebreide stand-alone builder die veel verschillende sjablonen bevat.

Probeer eerst de gratis proefperiode, zodat je een beetje kunt experimenteren en kijken of dit jouw manier is om landingspagina’s te bouwen.

De ultieme gids voor het maken van de perfecte WordPress landingspagina 10

Tips voor het maken van effectieve WordPress landingspagina's

Bepaal het doel van de landingspagina
Voordat je start met je WordPress landingspagina is het belangrijk om te bepalen wat het doel van je pagina wordt.

Wil je e-mailadressen verzamelen of wil je dat er contact wordt opgenomen? Moet er een keuze gemaakt worden tussen verschillende services of wil je dat de bezoeker zich aanmeldt voor een evenement?

Bepaal wat het doel wordt en welke gegevens je daarvoor moet verzamelen.

De 1ste indruk telt
Bezoekers van je website beslissen vaak binnen 2 seconden of de website hetgeen is wat hij of zij zoekt.

Als je Google Analytics gebruikt wordt dit aangegeven met de ‘bouncerate’. Hoe hoger de bouncerate hoe minder goed jouw eerste indruk aansluit bij de wensen van je bezoeker.

Je eerste indruk moet dus goed zijn. Een slimme manier om dit te bereiken is door een grote foto met titel te plaatsen die inspeelt op de behoefte van de bezoeker. Hierbij moet je wel zorgen dat alle belangrijke informatie zichtbaar is zonder dat je ervoor naar beneden moet scrollen.

Houd de pagina simpel
Simpele WordPress landingspagina’s hebben een hogere conversie. Wanneer jij heel veel informatie wilt delen op je pagina, verklein je de kans dat jouw actie wordt uitgevoerd.

Er is hier alleen één uitzondering op.

Bij lange landingspagina’s wil je juist dat jouw bezoeker veel informatie tot zich neemt voordat hij een beslissing neemt. Het aanbieden van informatie in een overzichtelijke vorm is dan wel vereist.

Snelheid is alles
Snelheid is 1 van de belangrijkste aspecten van het internet. Als bezoekers langer dan 2 seconden moeten wachten op het laden van een pagina, haken ze vaak weer af.

Afbeeldingen, video’s en effecten zijn mooi voor de aankleding van de site, maar wanneer dit betekent dat je website langer dan 10 seconden duurt om te laden dan moet je er serieus over nadenken om deze content te verwijderen.

Het versnellen van je website kun je op verschillende manieren aanpakken. Maak bijvoorbeeld gebruik van caching, afbeelding optimalisatie of de andere manieren die je in onze ultieme WordPress snelheid gids vindt. 

De ultieme gids voor het maken van de perfecte WordPress landingspagina 11

Schrijf aantrekkelijke teksten
Landingspagina’s zijn veel effectiever wanneer je goed nadenkt over de teksten die relevant zijn voor de bezoeker. Maar beperk je tekst tot het hoognodige want ”Less is More”.

Om je een idee te geven van wat er wel aan tekst op je landingspagina moet staan, heb ik hier een opsomming:
– Pakkende titel
– Tekst: Je bericht moet eenvoudig, informatief en to the point zijn. Als je een product promoot, zorg dan voor een gevoel van urgentie. Of als je e-mailadressen wilt verzamelen: wees dan duidelijk waarom je hun gegevens vraagt en wat ze van je kunnen verwachten.
– Call To Action (CTA): Houd de CTA simpel en duidelijk. Bedenk wat je bezoekers zouden willen en pas je CTA daarop aan.
– Voettekst: Vermeld je contactgegevens zodat bezoekers in contact kunnen komen met jou als ze een vraag of probleem hebben.

Zorg voor het juiste design
Afbeeldingen en kleuren hebben een groot impact op het gevoel en emotie van de bezoekers. Het is belangrijk om deze in een hoge resolutie op je WordPress landingspagina te tonen zodat het aandacht trekt. Kies hierbij altijd een afbeelding die aansluit bij de doelgroep. Daarbij geven afbeeldingen van jezelf of je werknemers de bezoekers meer vertrouwen.

Wanneer je de tekst en afbeeldingen op je landingspagina plaatst, vergeet dan niet de witte ruimte. Tekst moet ademen, wat betekent dat het geven van witte ruimte rondom je tekst en afbeeldingen een overzichtelijk effect geven.

Maak gebruik van echte reviews
Vooral bij landingspagina’s die langer zijn dan gebruikelijk en waarbij je de bezoeker echt moet overtuigen zijn reviews zeer belangrijk. Het tonen van ervaringen van klanten kan enorm veel vertrouwen opwekken.

Je kunt je beroepen op Facebook reviews of vragen aan klanten of ze er eentje willen schrijven. De ‘echtheid’ geeft het vertrouwen. Gebruik dus geen neppe reviews of die van andere websites.

Responsiveness voor desktop, tablet en telefoon
Een WordPress landingspagina is zinloos zonder responsieve layout. Als jouw pagina niet goed te zien is op tablets en telefoons dan kan je al meer dan 50% van je bezoekers afschrijven.

Dit kan betekenen dat je misschien wel een compleet nieuwe versie van je landingspagina moet maken om deze ook op je mobiel en tablet goed te kunnen zien. Toch raad ik het je zeker aan omdat hier simpelweg een groot deel van het internetverkeer op surft.

Hoe kun je de prestatie van je WordPress landingspagina testen en meten?

Oke, je hebt de perfecte WordPress landingspagina gemaakt en bent klaar om hem online te zetten. Maar hoe weet je dat jouw pagina perfect is? Dit kun je pas zeggen nadat je hem uitgebreid getest hebt. Maak gebruik van split testen om hier hier achter te komen.

Split testen is één van de beste methodes om te zien hoe jouw landingspagina wordt ervaren. Dit komt omdat je maar 1 element per keer test.

Een aanrader die wij geven is Splittest Elementor Pro. En een alternatief die je kunt gebruiken is Google Optimize, deze kun je gratis gebruiken.

Maar hoe ga je te werk?
Allereerst moet je weten wat het doel is van de test. Want wanneer de ene factor stijgt en een andere factor hierdoor daalt, is de test misschien wel niet geslaagd. Stel vooraf je doel vast zodat je de resultaten goed kunt vergelijken.

Maak vervolgens 2 partijen. Het aantal klikken, moet in beide partijen gelijk zijn. Maak dus van het aantal bezoekers, 2 gelijke groepen, met het gelijk aantal personen. Beide groepen moeten de identieke landingspagina zien, behalve het verschil in het specifieke element wat je wilt testen.

De ultieme gids voor het maken van de perfecte WordPress landingspagina 12

Voorbeelden wat je bijvoorbeeld kunt testen:

 • Afbeelding
 • Titel
 • De tekst
 • Kleurengebruik
 • Je ‘Call to Action’ knop
 • Video’s
 • De grote van het lettertype
 • De layout van de pagina

Het klinkt aantrekkelijk om meer dingen tegelijk te testen. Het probleem is echter dat je dan niet meer test op 1 element, maar op de hele pagina. Je kunt dan alleen zeggen dat de ene pagina beter presteert dan de andere. En Je kunt op deze manier de verschillen niet toewijzen aan 1 element.

Resultaten bijhouden
Zodra je hebt vastgesteld welk element je wilt testen en wat het doel is van de pagina, moet je jouw resultaten bijhouden. Om dit te doen, moet je een aantal factoren bepalen waaraan je de voortgang van je doel meet. Hier zijn enkele basis factoren waaraan je jouw voortgang kan meten.

 • Bounce rate: Hoeveel bezoekers verlaten meteen weer jouw landingspagina nadat hij geopend is. Hoe hoger dit getal, hoe meer mensen de pagina binnen een aantal seconden hebben verlaten zonder enige actie.
 • Exit Rate: Dit is een ander getal dan de bouncerate omdat bezoekers mogelijk een actie hebben ondernomen maar deze niet hebben afgemaakt.
 • Clickrate: Dit helpt je te begrijpen wat jouw bezoekers ertoe brengt om op je link te klikken. Hoeveel procent van het totaal aantal unieke paginaweergaven klikt op jouw link.
 • Conversiepercentage: Dit geeft aan hoe effectief jouw landingspagina is. Hoeveel procent van de bezoekers doet de actie die jij wilt dat ze doen. Bijvoorbeeld: een formulier invullen, een consult vragen, een product kopen, etc.
 • Kosten per conversie: Hoeveel euro heeft het gekost om 1 lead te genereren. Het wordt berekend door het aantal nieuwe conversies te delen door de kosten van een advertentiecampagne.

Natuurlijk moet je met deze tests niet over 1 nacht ijs gaan. Je krijgt immers meerdere soorten bezoekers op je website die allemaal verschillende voorkeuren hebben. Om deze reden raden wij aan om per test minimaal 500 bezoekers te krijgen, voordat je conclusies kunt trekken.

Conclusie

Als het gaat om het genereren van leads en conversies vanaf je WordPress website, zijn landingspagina’s van het grootste belang. Als dit nieuw voor je is, kan het in het begin overweldigend zijn om uit te zoeken hoe je WordPress landingspagina’s kunt maken. Afhankelijk van je vaardigheidsniveau en specifieke doelen, heb je echter verschillende opties om uit te kiezen.

Je kunt een WordPress landingspagina ontwikkelen door gebruik te maken van een Pagebuilder als Elementor, een WordPress thema of een abonnement nemen op de stand alone builder Leadpages.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel in staat bent om hiermee aan de slag te gaan en de eerste successen gaat behalen met jouw zelf gebouwde WordPress landingspagina.

Mocht je in de tussentijd nog vragen hebben of een opmerking hebben over dit artikel, neem dat gerust contact met ons op via: remco@wpsupporters.com. Wij staan voor jouw klaar!

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.