WordPress onderhoud Kosten

Lees hoeveel WordPress website onderhoud kost, of ga direct met ons in gesprek.

WordPress onderhoud kosten 1

door Remco Nieuwenhuizen

Voorzitter van WP supporters

WordPress onderhoud is 1 van de lastigste onderdelen van een WordPress website. Je weet dat het moet gebeuren, anders loopt je hele website in de soep, maar je schuift het vaak voor je uit.

Als je er eenmaal aan begint, lijkt het een makkelijke klus. Even inloggen en updaten maar. Totdat er een moment komt dat het niet meer zo makkelijk gaat, en je website niet meer goed functioneert.

Je probeert de fout te herstellen en voordat je het weet ben je een aantal uren verder.

Is het jou dan waard om WordPress onderhoud uit te besteden. Of hou je liever alles in eigen beheer?

In deze gids bespreken we alle voor en nadelen van een WordPress onderhoud partner. En wat de eventuele WordPress onderhoud kosten zijn.

En kan je voor jezelf een goede keuze maken of je WordPress onderhoud zelf blijft doen of dat daarvoor een technische partner inhuurt.

En mocht je tot de overeenstemming komen dat je WordPress onderhoud wilt uitbesteden. Dan kan je uiteraard de WPsupporters vragen, of hier nog meer wordpress onderhoud partners bekijken.

Hoevaak WordPress onderhoud

In ons blog over de gevaren van verouderde plugins vertelden wij jou al dat WordPress gemiddeld elke maand 2 a 3 updates krijgt vanuit het WordPress team. (Bron: WordPress releases)

Daarnaast updaten de ontwikkelaars van plugins ook vrijwel iedere maand hun software om er zeker van te zijn dat hun plugin met de laatste versie van WordPress werkt.

Zo heb je dus bijna elke 2 weken een nieuwe stroom aan updates die je eigenlijk zou moeten doorvoeren op jouw site.

Wij raden ook aan om deze stroom te volgen. Want als je jouw plugins laat verouderen dan mis je de laatste beveiliging updates die kwaadwillenden buiten jouw website houdt.

En je moet er niet aan denken dat er een lek ontstaat in jouw WordPress beveiliging.

Als je geen wekelijks onderhoud uitvoert dan loopt jouw website gevaar.

En wat als het fout gaat?

“Elke 2 weken is er een nieuwe stroom aan updates die je zou moeten doorvoeren op jouw site.”

Meer informatie?

Gratis WordPress snelheid optimalisatie ebook
WordPress onderhoud snelheidsoptimalisatie

De 12-stappen checklist
voor een laadtijd binnen 2 seconden

WordPress onderhoudscontract of zelfstandig onderhoud

Als je geen onderhoud doet aan jouw site dan is het niet wachten of het fout gaat, maar wanneer het fout gaat.

Vroeg of laat wordt jouw website gehackt of functioneert hij niet meer naar behoren.

In deze gevallen wil je dit uiteraard herstellen.

Maar hoeveel gaat dat kosten? Want het kostenplaatje is vaak de grootste overweging om wel of niet voor een onderhoudscontract te kiezen.

Een kleine opsomming:

 • Allereerst moet je een WordPress specialist inhuren die de fout kan oplossen. En nog voordat hij zijn computer heeft opgestart ben je de eerste €50,- al kwijt. Want dat is ongeveer het gemiddelde uurloon van een specialist. (laag uitgedrukt)
 • Zelfs als je denkt dat de fout simpel te herstellen is, zal een specialist onderzoek moeten doen naar de situatie. Als de fout gevonden is zal hij dit moeten herstellen en voorkomen dat het in de toekomst opnieuw gebeurd.
 • Gemiste omzet of reputatieschade, elke seconde dat je website offline kan jouw bedrijf grote schade oplopen. Zo hebben wij een klant geholpen waarvan de website 2 dagen offline was. Iedere dag verloor zij €1500 omzet per dag, in totaal dus €3000 euro omzetverlies.
 • Bij een hack kan er gevoelige informatie of klantengegevens op straat komen te liggen. En dit kan bedrijven zelfs failliet doen gaan. (Bron: Failliet door een WordPress hack )

Kortom fouten herstellen in WordPress kan een dure aangelegenheid zijn. Om over de bijkomende stress nog maar te zwijgen.

Wij hebben meerdere klanten gehad die op het punt stonden om hun haren uit het hoofd te trekken. Zo heeft Maikel een blogbericht geschreven over zijn problemen met WordPress Onderhoud.

En dit kan niet de bedoeling zijn van jouw website.

De voordelen van een WordPress onderhoudscontract

WordPress onderhoud kosten 2

Om te voorkomen dat je grijze haren krijgt van WordPress onderhoud bestaan er onderhoudscontracten. Het is geen manier om geld uit jouw zak te kloppen.

Het geeft jou de zekerheid dat de continuïteit van de website gewaarborgd is.

Een aantal voordelen die een onderhoudscontract met zich mee brengt.

 1. Frequente updates zodat je erop kunt vertrouwen dat alle kern-, plug-in- en thema software is bijgewerkt om jouw site goed te laten werken.
 2. Snelheidsoptimalisatie biedt websitebezoekers een verbeterde gebruikservaring waardoor ze langer op de website blijven en vaker terug komen.
 3. Actieve WordPressbeveiliging en een uptime monitor zorgen voor snelle reacties op gedetecteerde problemen.
 4. Wekelijkse of dagelijkse back-ups beschermen jouw website.
 5. Je ontvangt een transparant rapport met website prestaties zodat je snel kunt reageren op veranderingen in jouw markt.
 6. Je kunt zelf blijven werken aan je bedrijf in plaats van je bezig houden met randzaken als het onderhoud.

De verschillen tussen een onderhoudscontract en zelfstandig onderhoud

Uiteraard zijn de kosten een discussiepunt als het gaat om WordPress onderhoud.

Maar een aantal andere verschillen tussen een onderhoudscontract en een reparatieservice zijn:

 • Proactief – Reactief
 • Vaste maandelijkse kosten – onbekende kostenpost
 • Vaste technische partner – een noodoplossing
 • Veilig – onveilig
 • Uptodate – outdated
 • Onze tijd – jouw tijd

Het komt hier op neer…

Een website kost geld en zo ook het onderhoud. Een onderhoudscontract is vaak goedkoper dan wanneer jij dat zelf doet of een reparatieservice moet inschakelen. Het kan zelfs omzet verhogend werken door betere prestaties en een fijnere gebruikservaring.

Als je WordPress websites maakt dan is het ook verstandig om je klanten te vertellen dat, naast het maken van een website het onderhoud ook geld kost. Op deze manier zullen zij sneller overtuigd zijn van de noodzaak en kan je zelf beslissen of je het onderhoud zelf doet of dat je het uitbesteed.

WordPress onderhoud uitbesteden of toch zelf uitvoeren.

Het is heel normaal om jezelf af te vragen, wat is de goedkoopste optie. Je kunt elke euro maar 1 keer uitgeven, en dat begrijpen wij helemaal.

En eerlijk is eerlijk, een onderhoudscontract is niet voor een ieder weg gelegd. En dat geeft niets.

Daarom zullen wij hieronder uitdiepen hoeveel het kost om een website zelfstandig te onderhouden.

Laten we in dit voorbeeld er even voor het gemak vanuit gaan dat jij 1 website beheert. Wat komt er dan bij kijken om jouw site bij te werken?

WordPress updates

Iedere week zou je website even bijgewerkt moeten worden met de laatste updates. Dit kan automatisch met een plug-in, maar pas op! Er kunnen zich fouten voordoen tijdens het updaten , en als je deze niet snel door hebt moet je van jouw klanten horen dat je website offline is. En dit wil je niet.

Doe je het handmatig, dan moet je iedere week even inloggen en de plug-ins bijwerken.

Kosten: gratis, maar 30 minuten werk

WordPress back-ups

Back-ups zijn 1 van de belangrijkste onderdelen van een website die vaak vergeten wordt. Als je geen back-up hebt kan jouw hele investering in 1 klap weg zijn. In onze ogen is dit echt een must voor ieder bedrijf aangezien je het risico niet wilt lopen dat je website weken/maanden offline is of een nieuwe site moet laten ontwikkelen.

Back-ups kan je automatisch instellen, wel raden wij aan op dit op een aparte locatie te doen als waar jouw website gehost staat.

Kosten: gratis, afhankelijk van de back-up locatie.

WordPress onderhouden

Tijdens het beheren van de website kunnen er onnodige berichten, pagina’s, afbeeldingen, reacties en revisies achter blijven.

Je kan hiervoor een database optimalisatie plug-in gebruiken, en dit kost niets. Je moet hiervoor alleen even inloggen om de database op te schonen.

Kosten: gratis, maar ongeveer 15 minuten werk

Website bijwerken

Uiteraard wil je ook regelmatig iets nieuws plaatsten op je website. Misschien verander je 1 keer per maand een advertentiebanner of plaats je een nieuwsbericht op de website. In het geval van een webshop wil je misschien wel kortingen doorvoeren of nieuwe producten toevoegen. En dit kost natuurlijk tijd om dit op de website te plaatsen.

Kosten: gratis, maar gemiddeld 1 uur per maand.

Uptime monitoring

Als je website 1 van de belangrijkste onderdelen is van jouw bedrijf dan wil je niet dat deze een aantal dagen offline is. In ons voorbeeld eerder in dit bericht vertelde wij al dat de schade dan snel kan oplopen (Bij een klant van ons €3000 omzet in 2 dagen)

Daarom wil je er dus zeker van zijn dat jouw website altijd online is. En als dit niet het geval is dat jij de eerste bent die dit weet.

Je kunt hiervoor gratis of betaalde plug-ins gebruiken, waarbij de betaalde plug-in meer opties beidt.

Kosten: gratis, maar in geval van nood een X aantal uren reparatie.

WordPress snelheidsoptimalisatie

Je weet dat snelheid 1 van de belangrijkste onderdelen van een website is. En eerlijk is eerlijk, voor mensen met weinig technische kennis is dit altijd erg lastig om voor elkaar te krijgen. Om de snelheid te optimaliseren kan je gebruik maken van een websitescans als gtmetrix of pingdom en de optimalisaties zelf doorvoeren.

Een cachingplug-in als WProcket is bijvoorbeeld een goede eerste stap om caching goed in te stellen.

Een ander onderdeel waar vaak veel winst valt te halen is afbeelding optimalisatie. Hier kan je Tinypng voor gebruiken of betaalde plugins als Smush en Shortpixel.

Wij zijn altijd een aantal uren mee bezig met optimaliseren en voor iemand die niet dagelijks met websites te maken heeft zal hier zeker een dag aan moeten besteden.

Kosten: maandelijks 30 minuten en eenmalig 8 uren en eventueel betaalde plugins.

WordPress beveiliging

Een WordPress website kan niet meer zonder beveiliging. Dagelijks worden er duizenden websites gehackt, en nog veel meer pogingen die mislukken.

Een beveiligingsplug-in is in onze ogen echt een must. Installeer hiervoor Ithemes of Wordfence en stel deze juist in.

Op het moment van installeren is er misschien nog geen probleem maar het kan altijd dat kwaadwillenden een gaatje vinden in je website en iets van malware installeren. Op dat moment moet je meerdere uren investeren om deze fout weer uit de website te krijgen.

Kosten: gratis, of betaalde plug-in. En meerdere uren op het moment dat er wel iets gebeurd.

Website inspectie

Uiteraard wil je dat jouw website optimaal presteert en dit ook blijft doen. Maar door de vele updates en online wijzigingen kan er wel eens iets veranderen waardoor de site het niet meer zo goed doet.

Een knop die niet meer functioneert, of een contactformulier met fouten. Het kan zomaar gebeuren.

In deze gevallen wil jij dit meteen weten. Zodat je geen aanvragen mist of potentiële klanten weg jaagt.

Kosten: gratis, maar 30 minuten per maand testen van de website

“Gemiddeld ben je 3 uur per maand bezig met website onderhoud, en daarbij komen nog eenmalige investeringen voor snelheidsoptimalisatie en een X aantal uren als er iets fout gaat.”

WordPress onderhoud kosten

Wij hebben zojuist een aantal standaard werkzaamheden opgesomd die op iedere website voorkomen. En misschien kan jij een taak sneller of langzamer uitvoeren als dat wij hierboven hebben vermeld.

Tel dus even voor het gemak op hoeveel tijd jij zelf besteed aan jouw website, of hoeveel uur je eigenlijk zou moeten besteden.

In onze opsomming komen wij uit op ongeveer 3 uur per maand, en daarbij nog eenmalige investeringen voor snelheidsoptimalisatie (8 uur) en X aantal uren als er iets fout gaat.

Veel van de werkzaamheden hebben gratis opties, maar vaak wil je toch even een stapje beter en dan kom je uit op betaalde plug-ins. Onze software kost per maand voor 1 website ongeveer €50 (shortpixel, WProcket, Ithemes, WPML etc.)

Heb jij al een idee hoeveel uur per maand je aan jouw website zit?

En als je meerdere websites moet beheren vergeet dit aantal dan niet te vermenigvuldigen. En doe dit eens keer jouw uurloon?

Voor veel mensen zal dit al snel boven de €100 uitkomen.

WordPress onderhoud uitbesteden

Laten we daarom eens het alternatief bespreken. Het uitbesteden van WordPress onderhoud.

Onze tarieven zijn gunstig geprijsd als je het rekensommetje hierboven voor jou heb berekend.

Dit komt omdat wij snel kunnen werken en alle kennis is huis hebben om jouw website te onderhouden.

Het bespaart jou niet alleen geld, maar het uitbesteden kan zelfs bijdragen aan jouw winst.

​​WordPress onderhoud is nu eenmaal risicovol. En door WordPress onderhoud uit te besteden aan een expert beperkt je dat risico aanzienlijk. Bovendien werken wij proactief aan jouw site site om hem snel, veilig en goed werkzaam te houden. Google vindt dit erg aantrekkelijk en dat leidt op zijn beurt tot meer bezoekers, langere tijden op de site en hogere conversiepercentages.

Wat kost WordPress onderhoud per website

Uiteraard zijn er meerdere opties als het gaat om het uitbesteden van WordPress onderhoud. En je wilt altijd het beste voor jouw site, daarom hebben wij hieronder een aantal situaties geschetst waarin je zou kunnen nadenken om het WordPress onderhoud uit te besteden.

Een persoonlijke website

Heb jij een eigen blog, een hobbyproject of ben je een startende ondernemer. Dan kan je ervoor kiezen om het onderhoud zelf uit te voeren, of alleen het noodzakelijke aan te vragen. Voor updates, backups en een uptime monitor kan je bij sommige webdesigners al voor €20 per maand klaar zijn. Gaat jouw website groeien dan kan je altijd verder kijken.

Een professionele blog

Heb jij een website die je dagelijks aanpast, en waar je ook inkomsten uit krijgt dan is het belangrijk dat deze goed blijft draaien. Een onderhoudscontract kan in deze situatie de continuïteit waarborgen. Ga er in dit geval van uit dat je ongeveer €50 per maand zal besteden, ons WPsupporterplan is hier bijvoorbeeld een goede optie.

Een bedrijfswebsite

Als de website van jouw bedrijf belangrijk is, dan wil je dat die optimaal blijft draaien. Een website waarmee je bijvoorbeeld een koppeling hebt met een emaillijst, contactformulieren, remarketing en waarbij je klantgegevens verzameld wil je dat de beveiliging goed geregeld is. Anders kunnen er bij een hack klantgegevens op straat komen te liggen. Een onderhoudscontract met beveiliging kost ongeveer €100 per maand. Ons WP veilig plan is hier een goed voorbeeld van.

Een webshop of membership website

Bij een webshop of andere website met geavanceerde functionaliteiten is het onderhoud ook ingewikkelder. Maar websites als deze zullen optimaal profiteren van een onderhoudscontract. Snelheidsoptimalistatie, beveiliging, back-ups en uptime monitor zijn noodzakelijk. Bij dit soort websites moet je denken aan €100 tot €200 per maand. Ons prestatieplan van €147 valt ook in deze categorie.

Samenvattend

In dit bericht hebben we de kosten van het WordPress onderhoud onder de loep genomen. Je kunt je website zelf onderhouden, al hebben we gezien dat dit veel uren in beslag neemt en bij problemen zal je toch een expert in moeten huren waardoor de kosten zullen stijgen.

Helemaal geen onderhoud doen aan een WordPress website is voor ons uit den boze. Als je dit doet dan zet je alle deuren open om kwaadwillenden binnen te laten.

Het onderhoud uitbesteden is in veel gevallen de meest voordelige en beste optie.

Mocht je overwegen om het WordPress onderhoud uit te besteden, dan kan je altijd met 1 van de Supporters chatten om te zien of wij de beste keuze zijn.

Wat vindt jij van de kosten van WordPress onderhoud? Is het een no-brainer, of doe jij het toch liever zelf?

Laat het weten in een reactie!

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.