WordPress snelheid optimalisatie

3 Gratis snelheid analyse tools om je website snelheid te optimaliseren

3 Snelheid analyse tools voor de perfecte WordPress snelheid optimalisatie 1

door Lisa Springer

Assistent Manager van WP supporters

De laadtijd van je website, een belangrijk gegeven dat geoptimaliseerd dient te zijn alvorens je wilt starten met WordPress SEO. Google kijkt naar veel verschillende factoren, zo ook de laadtijd van je website.
Je kunt dus zoveel content aanleveren als dat je wilt, maar er zijn dus meer rankingsfacoteren voor Google.

Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je website snel genoeg is. We hebben het dan over een laadtijd van onder de 2 seconden. Maar hoe kun je dit bereiken?

3 Snelheid analyse tools voor de perfecte WordPress snelheid optimalisatie 2

In dit artikel gaan we voornamelijk in op de verschillende snelheid analyse tools en hoe je deze kunt interpreteren en gebruiken.

Waarom is WordPress snelheid optimalisatie zo belangrijk?
3 Gratis snelheid analyse tools
– GT metrix
– Pingdom
– Google Pagespeed Insight
Hoe gebruik je een snelheid analyse tool?
Uitleg over de speedtest resultaten
Hoe kun je je website snelheid optimaliseren? 

Waarom is WordPress snelheid optimalisatie zo belangrijk?

Hoe sneller je website, hoe lager het bounce percentage. Ooit van deze uitspraak gehoord?

De bouncepercentage is het aantal mensen dat je website verlaat zonder een actie te hebben uitgevoerd en direct op de terug knop klikken (de bounce). Een trage snelheid is 1 van de grootste factoren waarom mensen direct op de terugknop klikken en dus bouncen. 

Het is 1 van de factoren waar Google naar kijkt voor de ranking van jouw website.

Pagina snelheid is dus een cruciale factor als het gaat om te stijgen in Google. Over het algemeen wordt de 1e pagina van Google het meest bezocht en is het dus essentieel om in de top 10 te komen van organische pagina’s in Google.

Een aantal jaren geleden analyseerde Backlinko meer dan 1 miljoen pagina’s op de zoekresultaten van Google. Hun doel was om uit te vinden waarom bepaalde websites in de top 10 komen toe staan van Google. 

Hierin werd ook ontdekt dat de gemiddelde pagina laadtijd een belangrijke factor is en in relatie staat met een laag bounce percentage. En een laag bounce percentage zorgt ervoor dat je bezoekers langer op je website blijven en sneller klant zullen worden of iets zullen kopen.

Maar hoe kan het dat je pagina langzaam laadt?

Dit kan veel verschillende oorzaken hebben.

De meest voorkomende oorzaken liggen voornamelijk bij grote afbeeldingen en slecht ontworpen websites.

Door niet geoptimaliseerde afbeeldingen of een slecht ontworpen website zal je paginagrootte toenemen waardoor het laden van de website trager verloopt. Google adviseert hierin een paginagrootte minder dan 1MB en een laadtijd van max 2 seconden.

“Wees kritisch in het installeren van plugins. En installeer alleen de plugins waarvan je zeker bent dat ze goed ontwikkeld zijn en die je echt nodig hebt.”

Meer informatie?

Gratis WordPress snelheid optimalisatie ebook
WordPress onderhoud snelheidsoptimalisatie

De 12-stappen checklist
voor een laadtijd binnen 2 seconden

3 Gratis snelheid analyse tools

Om je WordPress snelheid optimalisatie op orde te krijgen, is het handig om deze eerst te testen met een snelheid analyse tool. Er bestaan zowel gratis als betaalde opties van deze tools, wij gaan in dit artikel in op de gratis opties.

Het handigste is om je website te laten beoordelen door verschillende tools, zo krijg je een veel gevarieerder inzicht in je WordPress snelheid optimalisatie omdat iedere tool weer andere aandachtspunten heeft.

Bedenk wel van te voren dat deze tools erg secuur zijn. Het dus vrij lastig om overal een 100% score op te krijgen. Gebruik hem daarom vooral om je ‘over all’ laadtijd te versnellen zodat de gebruikservaring van je klanten verbetert. De score’s vinden wij van minder groot belang.

GT Metrix

3 Snelheid analyse tools voor de perfecte WordPress snelheid optimalisatie 3

Een snelheid analyse tool waar wijzelf veel gebruik van maken is GTmetrix. Dit is een handige tool om je website makkelijk te testen op snelheid.

GTmetrix test je website door middel van PageSpeed en YSlow. Hierin controleert Pagespeed je website volgens de regels van Google Pagespeed Insights en YSlow controleert dit op de 23 verschillende regels volgens de Yahoo zoekmachine.

Vervolgens krijg je hiervan een gedetailleerd rapport met een korte samenvatting van resultaten. Wanneer je de elementen aanklinkt krijg je meer informatie. Ook kan de geografische locatie en de browser gewijzigd worden maar dan moet je wel een account aanmaken.

Pingdom

Pingdom is 1 van de meest gebruiksvriendelijke snelheid analyse tools. Het is eenvoudig te gebruiken en makkelijk in te stellen. Je kunt voorafgaand de geografische locatie selecteren en de tool vervolgens zijn werk laten doen.

De resultaten worden in een mooi overzicht weergeven, gevolgd door een gedetailleerd rapport. Vervolgens staan er suggesties bij voor de prestatie verbetering.

Google Pagespeed Insights

3 Snelheid analyse tools voor de perfecte WordPress snelheid optimalisatie 4

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit de snelheid analyse tool van Google zelf. Google Pagespeed Insights controleert de prestatie van de website volgens de regels van Google zelf.

Je kunt de snelheid analyse tool gebruiken voor zowel mobiel al desktop en geeft vervolgens een website prestatie rapport weer. Ook ontvang je zeer gedetailleerde aanbevelingen voor elk probleem, wat bijvoorbeeld handig kan zijn voor ontwikkelaars. Helaas is Google Pagespeed Insights wat te ingewikkeld voor de normale website gebruiker.

Hoe gebruik je een snelheid analyse tool?

Een eenmalige snelheid analyse geeft niet precies weer hoe je website presteert. Dit heeft onder andere te maken met de drukte van het internetverkeer.

Om je een stukje op weg te helpen met de snelheid analyse tools, leggen we hier uit hoe je ze het beste kunt gebruiken. Of bekijk onze video hoe je een snelheidtest moet gebruiken.

1. Voer meerdere tests uit
Wij raden je aan om de snelheidstest minimaal 3x uit te voeren. Zo krijg je een nauwkeuriger beeld van hoe het ervoor staat.

2. Test je website altijd vanaf de dichtsbijzijnde geografisch locatie
Wanneer de meeste klanten vanuit Nederland je website bezoeken, is het testen van de website snelheid vanuit de VS niet heel logisch. Gebruik daarom altijd de geografische locatie van je klanten om een goed beeld te krijgen van je website snelheid analyse.

Heb je geen idee waar je klanten vandaan komen? Gebruik dan Google Analytics om hier achter te komen. Je kunt dit vinden onder het kopje ‘geografische kenmerken’.

Indien je klanten wereldwijd overal vandaan komen, dan raden we je aan om meerdere testen te doen voor de verschillende regio’s.

3. Zorg ervoor dat je website caching aan staat.
Om je website caching direct te testen is het handig om de cache in te schakelen alvorens de test.

Met caching zorg je ervoor dat de website opgeslagen blijft op de server zodat hij niet helemaal opnieuw geladen hoeft te worden.

Indien je nog geen website caching hebt, leggen we je graag uit wat we hierin aanraden onder het kopje ‘Hoe kun je je website snelheid optimaliseren?’.

4. Check de werking van je CDN en Firewall
Meestal worden al je website bestanden vanaf dezelfde server gehaald. Je kan dit nog meer verbeteren door middel van een CDN. Hiermee kunnen onderdelen zoals bijvoorbeeld afbeeldingen, via de kortste route wereldwijd overgenomen worden. Dit zorgt voor vermindering van belasting van de server waar de website zelf op draait.

Indien je CDN niet optimaal werkt, zul je dit terugzien in je snelheid analyse rapport. Zorg daarom dat je dit op orde hebt.

Uitleg over de speedtest resultaten

Nadat je de snelheid analyse test hebt gedaan, ontvang je vaak veel verschillende informatie. Veel mensen denken vaak dat ze direct moeten kijken naar de scores en fully loaded time. Echter gaat dit je niet de oplossing geven van waar het daadwerkelijke probleem zich bevindt.

De belangrijkste metrics waar je naar moet kijken zijn:

TTFB (Time to first byte)
Dit is de metric die bepaald hoe snel je de 1e gegevens van de server krijgt.

FCP (First contentful paint)
Dit is de tijd die nodig is om de 1e beelden aan de bezoeker te tonen. Wanneer een bezoeker dit te zien krijgt, weet hij dat de website er bijna aankomt.

FMP (First meaningful paint)
Dit is de tijd die nodig is om de belangrijkste inhoud van de pagina op het scherm te laten verschijnen. Dit is vaak de door de gebruikers waargenomen snelheid van de site.

LCP (Largest contentful paint)
Dit is de tijd die de website nodig heeft om het grootste element op de website te laden. Dit kan bijvoorbeeld de grootste afbeelding of video zijn.

TTI (Time to interactive)
Deze metric bepaald hoelang het duurt voordat een bezoeker ook echt acties kan uitvoeren op de website. Zoals bijvoorbeeld het aanklikken van een button op de pagina.

Dit betekend dus dat deze metrics samen een conclusie vormen over je fully loaded time en scores.

Wanneer het laden van je website te lang duurt, zullen deze klanten je website weer verlaten. Dit geeft Google vervolgens de indruk dat je website onvoldoende kwaliteit bevat waardoor je zult zakken in de zoekmachine.

Is je website laadtijd langer dan 2 seconden? Kijk dan eens naar de rapporten waarin uitgelegd wordt wat de oorzaak hiervan is en ga na hoe je deze op kunt lossen. Meestal bevinden de problemen zich bij niet geoptimaliseerde afbeeldingen of verouderde plugin/thema’s.

Een ander probleem dat zich vaak voordoet is dat de webserver continue een langzamere tijd tot de eerste byte aangeeft. De reden hiervan kan zijn dat je een probleem hebt met je hosting.

Hosting bedrijven zoals Bluehost, SiteGround en WP Engine hebben hun eigen caching oplossingen. Het inschakelen hiervan kan je TTFB resultaten aanzienlijk verbeteren.

Hoe kun je je website snelheid optimaliseren?

Nadat je nu weet hoe je jouw website snelheid kunt analyseren, is het misschien handig om over te gaan op de oplossingen. Dit is tenslotte wat jouw website laadtijd gaat verbeteren.

3 Snelheid analyse tools voor de perfecte WordPress snelheid optimalisatie 5

Je WordPress snelheid optimalisatie kun je proberen om handmatig aan te passen, echter gaat dit je veel tijd kosten en er bestaan veel eenvoudigere oplossingen hiervoor. Om je wat meer op weg te helpen hiermee, raden wij je aan om gebruik te maken van een plugin die al het werk uit handen neemt. Zo heb je meer tijd voor de leuke dingen.

Onze favorieten zijn WP Rocket en ShortPixel. We werken hier zelf ook graag mee omdat ze erg gebruiksvriendelijk zijn. Hierin geeft WP Rocket ons een compleet pakket aan snelheid optimalisatie opties en gebruiken we Shortpixel voor de optimalisatie van afbeeldingen.

Beide plugins hebben we uitgewerkt in ons artikel: WordPress snelheid optimalisatie plugins, zodat je wat meer in kunt gaan op de details.

Heb je al direct intresse? Koop je plugin dan aan met korting via onze website!

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.