WordPress Snelheid Optimalisatie

De ultieme snelheid optimalisatie gids

De ultieme WordPress snelheid optimalisatie gids 1

door Lisa Springer

Assistent Manager van WP supporters

WordPress snelheid optimalisatie is een tegenwoordig een hot item. Het kan namelijk je website maken of kraken.

Een langzame website presteert niet goed in de Google zoekresultaten en heeft een verhoogd bounce percentage. Dit zal zorgen voor minder bezoekers op je website en het mislopen van inkomsten.

Regelmatig zul je jezelf afvragen wat de reden is van de trage snelheid van je website.
Er zijn veel dingen die de snelheid van je website kunnen beïnvloeden. Om je een goed overzicht te geven hiervan, hebben wij deze ultieme WordPress snelheid optimalisatie gids samen gesteld.

Hier vindt je alle tips en tricks op het gebied van snelheid optimalisatie. Zodat jouw website naar onze maatstaven onder een laadtijd van 2 seconden blijft.

Wat komt er aan bod:

 1. Hosting
 2. Thema’s
 3. Snelheid optimalisatie plugins
 4. Responsive website
 5. Afbeelding optimalisatie
 6. Caching
 7. CDN

Hoe snel is jouw website? Een uitleg over snelheid analyse tools

Voordat we beginnen is het verstandig om je website eerst eens goed te analyseren op snelheid. Waar zitten de pijn punten? En hoe pak je dit aan?

Natuurlijk bestaan er meerdere snelheid analyse tools. De 3 meest serieuze tools die gebruikt worden zijn GTmetrix, Pingdom en Google Pagespeed Insights.

Voordat je een keuze maakt uit deze tools, is het belangrijk om je te realiseren dat je nooit op 1 paard moet wedden. Oftewel, 1 test doen, is niet genoeg. Maak daarom altijd gebruik van meerdere testen zodat deze samen een gemiddeld oordeel kunnen vormen.

Naast het doen van meerdere testen is de geografische instelling, de werking van je CDN en Firewall en het gebruik maken van caching van belang. Let erop dat je hier gebruikt van maakt alvorens je de test begint, anders zul je continue verschillende uitkomsten krijgen.

In ons artikel: WordPress snelheid analyse, vertellen we je hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Maar wat doe je nou met de uitkomsten van zo een test? En hoe moet je deze interpreteren? Bekijk hier de snelheidtest video.

 

De valstrik die voornamelijk in deze testen zit, zijn de uitkomsten van de scores en de fully loaded time. Natuurlijk zeggen beide iets over de snelheid van de website maar worden ze ook gevormd door een aantal andere belangrijke metrics, namelijk:

 • TTFB (Time to first byte)
  Dit is de metric die bepaald hoe snel je de 1e gegevens van de server krijgt.
 • FCP (First contentful paint)
  Dit is de tijd die nodig is om de 1e beelden aan de bezoeker te tonen. Wanneer een bezoeker dit te zien krijgt, weet hij dat de website er bijna aankomt.
 • FMP (First meaningful paint)
  Dit is de tijd die nodig is om de belangrijkste inhoud van de pagina op het scherm te laten verschijnen. Dit is vaak de door de gebruikers waargenomen snelheid van de site.
 • LCP (Largest contentful paint)
  Dit is de tijd die de website nodig heeft om het grootste element op de website te laden. Dit kan bijvoorbeeld de grootste afbeelding of video zijn.
 • TTI (Time to interactive)
  Deze metric bepaald hoelang het duurt voordat een bezoeker ook echt acties kan uitvoeren op de website. Zoals bijvoorbeeld het aanklikken van een button op de pagina.

Dit betekend dus dat deze metrics een conclusie vormen over je fully loaded time en scores.

snelheid analyse

Je kunt deze gegevens bij bijvoorbeeld de snelheid analyse tool GTmetrix, terugvinden in de Timings. Nadat je weet in welk onderdeel je website onder uitgaat wat betreft de snelheid, kun je vervolgens in de Waterfall terug vinden welk specifiek onderdeel dit betreft.

Nadat je dit te weten bent gekomen, kun je hierna een conclusie trekken en gaan zoeken naar oplossingen om je snelheid te optimaliseren.

Meer informatie?

Gratis WordPress snelheid optimalisatie ebook
WordPress onderhoud snelheidsoptimalisatie

De 12-stappen checklist
voor een laadtijd binnen 2 seconden

Wat zijn bepalende factoren in de snelheid van je website?

Nu je op de hoogte bent van de snelheid van je website, wordt het tijd om na te denken over de optimalisatie opties daarvan.

Zoals ik al eerder aangaf, kan het optimaliseren van de snelheid van je website bestaan uit veel verschillende factoren. Vaak ligt het ook aan de samenwerking van een aantal factoren waardoor je website langzaam reageert.

Hieronder zullen we per aspect uitleggen, hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw website een snelle laadtijd heeft en hopen we dat je hiermee de oplossing kunt vinden.

1. Hosting

Waarschijnlijk heb jij je al meerdere keren gebogen over dit onderwerp. Hosting kan namelijk een enorm belangrijk onderdeel zijn wanneer je je snelheid niet geoptimaliseerd krijgt.

Het kan namelijk zo zijn dat je alle factoren hebt nagelopen om je website snelheid te optimaliseren maar toch je doel niet bereikt omdat je in het begin gekozen hebt voor het meest simpele en meest goedkope hosting pakket. We raden daarom aan, om eerst te checken of dit op orde is voordat je begint met je WordPress snelheid optimalisatie.

De ultieme WordPress snelheid optimalisatie gids 2

Maar wat voor pakketten zijn er allemaal? En hoe weet je welke voor jouw de juiste is?

Helaas is hier niet een gepast antwoord op. Iedere hosting maatschappij maakt namelijk weer zijn eigen pakketten. Wat belangrijk is om te realiseren, is dat deze pakketten niet voor niets samengesteld zijn. En je dus van te voren goed moet nadenken over de toekomst van jouw website en wat daar eventueel voor nodig is.

Wel zijn er een aantal verschillende soorten hosting, die bepalend kunnen zijn voor de snelheid van de website. Zo heb je de gedeelde hosting, waarbij je een server deelt met andere websites. Dit zou er voor kunnen zorgen dat je website minder snel laadt.
Privé en VPS hosting zijn hierin weer stukke sneller omdat je gebruikt maakt van een eigen server.

Zelf maken wij gebruik van hosting maatschappij Siteground. Zij bieden verschillende pakketten aan voor verschillende soorten websites zoals: WordPress, Woocommerce en VPS/Cloud hosting.

Je kunt hier meer informatie over vinden via onze website onder het kopje ”De beste WordPress tools”

2. Thema’s

WordPress bevat misschien wel honderden of nee, duizenden thema’s die je kunt gebruiken om jouw website te laten shinen. Een thema kan namelijk alles bepalend zijn als het gaat om de look die jij je website wilt geven.

Toch geld hierin de regel dat hoe eenvoudiger dit thema is, hoe sneller je website erop zal draaien. Het is dus zaak dat je hierna opzoek gaat en de tierelantijnen en bijzondere snufjes achterwegen laat.

Mocht je opzoek zijn naar zo’n thema, dan zijn naast eenvoudigheid nog een aantal factoren belangrijk, namelijk:

 • Is het thema responsive?
 • Werkt het thema op verschillende browsers?
 • Ondersteunt het thema meerder plugins?
 • Is het thema vertaalbaar?

De antwoorden op deze vragen kun je vaak allemaal terugvinden in de uitleg over het thema wat je wilt kopen. Andere belangrijke punten waar je nog meer op moet letten bij het aanschaffen van het juiste thema, kun je terug vinden in ons artikel: De snelste WordPress thema’s.

Zelf werken wij graag met het thema Astra. Dit is een gratis thema met veel verschillende mogelijkheden.

Astra is zeer gebruiksvriendelijk en geeft veel verschillende opties om zakelijke websites naar een hoger niveau te tillen. Daarbij kun je het helemaal inrichten volgens je eigen smaak en ondersteunt het ook nog eens Woocommerce. Je kunt er dus vele kanten mee op.

De ultieme WordPress snelheid optimalisatie gids 3

3. Snelheid optimalisatie plugins

Snelheid optimalisatie plugins zijn de uitkomst wanneer je opzoek bent naar een simpele manier om je website snelheid te optimaliseren. Let wel op: Less is more!
Want het gebruik van meerdere plugins voor hetzelfde doel, gaat je geen snellere website opleveren.

Daarom is het belangrijk om opzoek te gaan naar een alles in 1 pakket, afhankelijk van jouw wensen natuurlijk. In het artikel ‘8 WordPress snelheid optimalisatie plugins voor een super snelle pagina laadtijd’ vertel ik je alles over de verschillende soorten snelheid optimalisatie plugins.

Onze favoriet hierin blijft toch wel WP Rocket omdat het zeer eenvoudig is om te gebruiken. Daarnaast bevat het de volgende opties:

 • Gebruiksvriendelijke installatie
 • Maakt gebruik van caching
 • Houd statische CSS, Javascript en HTML bestanden bij elkaar
 • Maakt gebruik van het lui laden van afbeeldingen
 • Bevat een Cloudflare CDN

Zoals je ziet komen een aantal geïntegreerde functies van WP Rocket verderop in dit artikel aan bod. Mede daarom is het zo een handige plugin die het alles in 1 pakket biedt.

Je zult daarom ook wel begrijpen dat het geen gratis plugin is. Afhankelijk van het aantal websites waarvoor je de plugin gebruikt, zal de prijs worden aangepast.

De ultieme WordPress snelheid optimalisatie gids 4

4. Responsive website

Een responsive website betekent dat de site net zo goed te gebruiken is op desktop als op mobiel of tablet. De inhoud die erop staat wordt automatische aangepast naar het apparaat waar vanaf de website bezocht wordt.

Indien je hiervoor zorgt, levert het je een aantal voordelen op, namelijk:

 • Wanneer je website responsive is, ontvang je bonuspunten van Google
 • Je krijgt een hogere conversie met een responsive website
 • Je bounce rate wordt lager met een responsive website

De ultieme WordPress snelheid optimalisatie gids 5

Wanneer je gebruik maakt van een responsive website, is het belangrijk dat je erop let dat hij wel snel blijft werken. Afbeeldingen en content zullen namelijk moeten worden geoptimaliseerd om de website laadtijd op orde te houden.

Daarbij gebruikt tegenwoordig 90% van alle smartphone gebruikers hun smartphone om te internetten. De kans dat je dus bezoekers ontvangt via een andere weg dan desktop is dus enorm groot. 

Wacht daarom niet langer en zorg dat je website responsive is.

5. Afbeelding optimalisatie

Afbeeldingen zorgen ervoor dat jouw website in het oog springt bij de bezoeker. Ze maken de boodschap nog duidelijker en zorgen ervoor dat je website er verzorgd uit ziet.

Toch zijn afbeeldingen vaak een probleem als het gaat om de snelheid van de website. Afbeeldingen zijn namelijk vaak grote bestanden die met veel moeite geladen worden. Om deze reden raden we daarom aan om je afbeeldingen altijd te optimaliseren.

Je kunt dit zowel manueel als met een plugin doen. De verschillende mogelijkheden hierin, kun je in ons artikel: WordPress afbeelding optimalisatie vinden. 

Het zou toch zonde zijn dat wanneer je een geweldige website hebt gemaakt, hij onderuit gaat qua snelheid vanwege de afbeeldingen?

De ultieme WordPress snelheid optimalisatie gids 6

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen manier om afbeeldingen te optimaliseren. Toch deel ik graag onze methode die je hieronder kunt vinden. Doe er je voordeel mee!

Het optimaliseren van afbeeldingen door WPsupporters:

 1. Na het gevonden hebben van de juiste afbeelding, openen we deze eerst in Photoshop. Hier passen we de afmetingen aan die we nodig hebben voor de website.
 2. Vervolgens passen we in Photoshop de kwaliteit van de afbeelding aan op het oog.
 3. Daarna uploaden we de afbeelding vanuit Photoshop naar onze website.
 4. En als laatste laten we de afbeeldingen comprimeren en optimaliseren door ShortPixel.

6. Caching

Caching is voor veel website eigenaren alweer een stukje moeilijker om toe te passen voor het optimaliseren van de snelheid van hun website. Toch hoeft het niet heel moeilijk te zijn.

Met caching zorg je er eigelijk voor dat de inhoud die al eens is geladen op een server of browser van je bezoeker, bij het opnieuw bezoeken van de website, direct in beeld komt. Hierdoor wordt je website dus sneller afgeleverd bij je bezoeker.

Dit zorgt ervoor dat je website beter gevonden gaat worden in Google, doordat de gebruikers ervaring vooruit gaat en het bounce percentage daalt. Daarbij komt er meer geheugen vrij op je hosting server omdat de inhoud geladen wordt vanuit de cache en niet vanaf de server.

Er bestaan verschillende technieken voor het gebruik maken van website browser en server caching. Daarbij kun je dit manueel of via een plugin instellen. In ons artikel: WordPress caching uitgelegd gaan wij hier dieper op in. 

Zoals ik al eerder aangaf, maken wij zelf gebruik van WP Rocket. Een WordPress snelheid optimalisatie plugin die ook caching bevat. Natuurlijk bestaan er ook plugins die zich alleen op caching richten. In bovenstaand artikel vindt je hier meer informatie over.

7. CDN

Cloudflare

De afkorting CDN staat voor Content Delivery Network, een hele mond vol als je het mij vraagt. Toch is het gebruiken van een CDN een must wanneer je wilt dat je website snelheid optimaal is.

Een CDN maakt namelijk gebruik van wereldwijde servers en zorgt hiermee dat de bezoeker die jouw website bezoekt, de inhoud hiervan geladen krijgt vanaf de dichtstbijzijnde server.

Hierdoor verbetert de snelheid en daarmee de gebruikservaring en ook je positie in Google. Een win-win situatie dus!

Zelf zijn wij razend enthousiast over de Cloudfare CDN. Lees daarom ook ons Cloudflare CDN voor WordPress artikel.

Deze CDN zit tevens geïntegreerd in WP Rocket, de snelheid optimalisatie plugin die we hierboven al eens genoemd hebben.

WordPress onderhoud

Naast al deze tools en handigheidjes die ik je graag mee wil geven, ontbreekt 1 belangrijk onderdeel: WordPress onderhoud. Want WordPress snelheid optimalisatie betekend ook het goed bijhouden van je website.

Je kunt het in feite vergelijken met de racewagen van Max Verstappen. Die blijft ook alleen maar snel omdat hij goed onderhouden wordt.

De ultieme WordPress snelheid optimalisatie gids 7

Wat er allemaal komt kijken bij WordPress onderhoud kun je heel eenvoudig vinden in onze WordPress onderhoud tipgids

Daarbij bieden we een gratis training aan, de WordPress Onderhoud Training (WOT). Hierin leer je via de mail van onze WordPress specialist Remco, alle fijne kneepjes van het WordPress onderhoud. Vervolgens gaat hij alles wat je geleerd hebt tijdens de training, samen met je implementeren.

Leerzaam en handig om te doen wanneer je echt zeker wilt zijn dat je er alles aan hebt gedaan om je website te optimaliseren.

Conclusie

WordPress snelheid optimalisatie hangt samen met heel veel verschillende factoren. Je kunt pas spreken van een snelle geoptimaliseerde website wanneer je aan alle factoren je steentje hebt bijgedragen.

Natuurlijk verwachten we niet dat je al deze punten in 1x implementeert. Ga er eens rustig voor zitten begin bij het begin, dan zul je zien dat er vanzelf een eind aan komt.

Mocht je om wat voor reden dan ook toch je website niet geoptimaliseerd krijgen. Dan kun je altijd contact op via remco@wpsupporters.com of je vraag stellen in de Facebook groepen: WP Speed Matters & WordPress Speed Up.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.