WordPress Updates

Het veilig manueel en automatische updaten van WordPress

WordPress Updates, de automatische en manuele checklisten 1

door Lisa Springer

Assistent Manager van WP supporters

WordPress updates zijn een veel voorkomend onderwerp wanneer je opzoek bent hoe je WordPress het beste kunt onderhouden. Het doen van updates kan een tijdrovend klusje zijn waardoor veel bedrijven dit liever uitbesteden of zelfs een periode achter wegen laten.

Maar wat zijn hier de gevaren van? En hoe kun je er voor zorgen dat het updaten van WordPress je gemakkelijker af gaat?

In dit artikel gaan we hier verder op in. Want ondanks dat WordPress updates niet je favoriete werk zijn, is het wel heel belangrijk en essentieel voor een goed lopende website.

Onderwerpen die aan bod komen in dit artikel:

Waarom moet je WordPress updates doen?

WordPress updates gaan altijd onvermoeid samen met veiligheid.

Zoals je vast wel eens hebt gehoord, zijn er rondom WordPress veel zorgen over de beveiliging hiervan. Dit komt omdat het, het meest gehackte content managment systeem (CMS) is van de wereld.

Dit komt niet zo zeer omdat WordPress een slecht software systeem bevat maar puur omdat het zo populair is en daardoor een uitstekend doelwit voor hackers.      

Uit recent onderzoek van de Sucuri plugin ontwikkelaars bleek dat 94,4% van alles CMS systemen, WordPress was.

WordPress Updates, de automatische en manuele checklisten 2

Hoewel je je WordPress website al goed beveiligd kunt hebben door middel van een SSL certificaat, back-ups en security plugins, moet je ook prioriteit geven aan het doen van WordPress updates. Want de ‘overall’ beveiliging valt of staat met onderhoud.

Het niet doen van WordPress updates maakt je website behoorlijk kwetsbaar voor Malware, DDoS aanvallen en hackers. Via oude versies kunnen deze bedreigingen je website in sluipen en je site ernstig vertragen of zelfs offline brengen.

Uit hetzelfde onderzoek van Sucuri kwam bijvoorbeeld naar voren dat 47% van alle geïnfecteerde websites dit soort achterdeurtjes bevatte op het moment van de infectie. 

Natuurlijk geven we als gebruikers maar al te graag de schuld van een incomplete beveiliging aan de WordPress ontwikkelaars. Echter is dit niet helemaal eerlijk aangezien de meeste WordPress problemen veroorzaakt worden door de gebruikers zelf.

Toch is ondanks alles, WordPress zelf gestart met het automatisch uitvoeren van kleine beveiligingsupdates. Echter zolang er geen ernstige beveiligingsproblemen optreden, zal WordPress geen updates afdwingen bij zijn gebruikers.

In dit geval komt het er dus op neer dat je zorgt dat je op de hoogte bent van je WordPress updates en dit regelmatig controleert en aanpast.

Om je hiermee te kunnen helpen, hebben we in dit artikel een aantal checklisten gezet. Deze kunnen je helpen om dit essentiele onderdeel van je WordPress beveiliging op orde te houden.

“WordPress up to date houden is een belangrijk onderdeel van je beveiliging. Uit onderzoek is gebleken dan 47% van alle WordPress websites die geinfecteerd zijn, achter deurtjes hadden waardoor de infectie binnen kon komen .”

3. Solved the Problem

Zelf WordPress onderhouden?

Leer al onze ins en outs van WordPress onderhoud en upgrade jouw website naar een 2.0 versie met onze GRATIS WordPress training.

Een Must-Do voor eenieder die met WordPress werkt. 

Verschil tussen manuele en automatische updates

Voordat je begint met het updaten van WordPress, leg ik je graag de verschillen tussen de manuele en automatische manier uit. Dit doe ik zodat het verhaal hieronder een stuk duidelijker voor je wordt.

Bij het automatische updaten van WordPress gebruik je een plugin om alle updates te doen. Dit betekent dus dat je de plugin zelf kunt instellen maar hij in principe alle updates, zowel de WordPress kern, als je plugin/thema updates voor je uitvoert.

Nadeel is dat wanneer je dit alles automatisch laat uitvoeren, je waarschijnlijk niet heel erg geneigd bent om je website regelmatig te controleren. Er kan dus van alles veranderen door de updates, zonder dat je het door hebt.

Wanneer je voor de manuele update optie kiest, dan voer je de updates uit via het Dashboard van WordPress. Dit gaat bijna automatisch maar je zult dan wel met iedere update steeds moeten inloggen op je website om te kijken wat er moet gebeuren. Daarbij is het wel zo dat het controleren van je website waarschijnlijk sneller gebeurd omdat je hier dan regelmatig op kijkt.

Aan beide manieren zitten dus zowel voordelen als nadelen.

WordPress updaten, de automatische checklist

Zoals ik al eerder aangaf, doet WordPress zelf slechts een minimaal aantal updates automatisch. Dit betekent dus dat goed moet bij blijven, wil je het beveiligingsrisico zo klein mogelijk houden.

WordPress Updates, de automatische en manuele checklisten 3

Mocht je een deel van de verantwoordelijkheid willen besparen, zonder de veiligheid van je website in gevaar te brengen, dan kun je deze updates ook automatisch laten uitvoeren. Dit doe je doormiddel van de volgende stappen:

1. Plan back-ups

Het maken van back-ups geven je een zekerheidje voor de toekomst. Wanneer er toch iets mis gaat tijdens de updates dan heb je in ieder geval nog je back-up om alles weer in ere te herstellen.

Back-ups kun je doen doormiddel van een plugin te gebruiken en deze in te stellen op het gewenste aantal back-ups. In ons artikel lees je meer over de beste back-up plugins en hoe je deze moet gebruiken. 

Bedenk wel, dit is ook weer een plugin die geüpdatet moet worden.

2. Automatiseer je updates met een plugin

Natuurlijk kun je iedere dag op je WordPress dashboard kijken of er nog updates zijn. Maar je kunt ook gewoon een plugin instellen die dit automatisch voor je checkt. Easy Updates Manager is hierin een gratis plugin die je hier eenvoudig in kan ondersteunen. Ook kunnen sommige hosting maatschappijen je updates automatisch bij houden.

Echter is het bij zowel de automatische plugin als de hosting maatschappij zo dat je wel regelmatig je website dient te controleren. Want bij het doen van updates loop je altijd kans dat sommige stukjes software niet meer samen werken op de website. En bij het doen van automatische updates staat dit iets verder van je af, waardoor je zonder controle, delen van je website kunt verliezen.

3. Of automatiseer je werkflow

Hoe veilig is het om te vertrouwen op één plugin die je back-ups afhandelt en één plugin die je updates automatiseert? En dan moet je beide daarbij ook nog eens controleren.

Daarom is er ManageWP. Een fantastische plugin die alle functies samen brengt in 1 dashboard. Je kunt vanuit hier je back-ups maar ook je WordPress updates organiseren. Daarbij bevat Manage WP ook veel beveiligingtools zodat jouw website altijd in de veilige zone blijft.

Als specialisten in WordPress onderhoud maken wijzelf veel gebruik van Manage WP. Het geeft ons een goed overzicht van het WordPress onderhoud van al onze websites en is daarbij ook nog eens erg gebruiksvriendelijk.

WordPress Updates, de automatische en manuele checklisten 4

WordPress updaten, de manuele checklist

Natuurlijk kun je vol automatische de WordPress updates wat meer uit de hand geven, maar soms kan het ook gewoon heel fijn zijn om de controle zelf te behouden. Als dit meer jouw stijl is, gebruik dan deze checklist om je WordPress updates bij te houden.

1. Maak een back-up van je website voordat je een update uitvoert.

2. Ga naar je WordPress Dashboard

3. Klik onder het kopje ‘Home’ op ‘Updates’
In dit overzicht zie je welke updates er nog openstaan voor jouw website. Het is onderverdeelt in ‘WordPress updates’ en ‘Plugin updates’.

4. Klik op ‘plugins bijwerken’ om de updates uit te voeren.

Controleer na het doen van iedere update altijd de website opnieuw. Een update kan immers altijd een fout op de website opleveren. Mocht hier iets mis in zijn gegaan, gebruik dan je back-up om alles weer in ere te herstellen.

Voor het uitvoeren van je WordPress kern updates, doe je eigelijk dezelfde stappen. Hierbij klik je alleen op ‘WordPress installeren’.

Let ten alle tijden goed op dat je van te voren een back-up hebt gemaakt, dit is namelijk de redder in nood wanneer je toch problemen krijgt op je website.

WordPress onderhoud uit besteden

Zoals hierboven staat beschreven is het uitvoeren van je WordPress updates een redelijk eenvoudig onderdeel van je WordPress onderhoud. Totdat er iets mis gaat…

WordPress updates kunnen namelijk ook heel gemakkelijk schade geven aan je website. Hierbij kan informatie verloren gaan of je website kan offline komen te staan. Toch is voor het beveiligen van je website, het wel erg belangrijk dat je updates regelmatig uitvoert. Tenslotte is het zo, dat hoe langer je wacht met het uitvoeren van updates, hoe hoger het risico op fouten is.

Naast het feit dat het je kopzorgen kan geven, kost het ook nog eens veel tijd en energie om steeds je updates te controleren.

WordPress Updates, de automatische en manuele checklisten 5

Om deze reden kun je dit onderdeel ook uitbesteden aan WPsupporters. Wij zijn een gespecialiseerd WordPress onderhoudsbedrijf dat naast het updaten van je website nog veel meer voor je kunnen betekenen.

Neem gerust een een kijkje op onze tarieven pagina of stuur een e-mail met je vragen naar remco@wpsupporters.com.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.